Nepatenkinti šią vasarą įsigaliojusia nauja receptų išdavimo tvarka Seimo Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūno pavaduotojas Juozas Olekas ir Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) prezidentas Liutauras Labanauskas reikalauja ją atšaukti.

"Trečdalyje Europos Sąjungos valstybių galioja tvarka, kai vaistai rašomi cheminiais pavadinimais. Tačiau tose šalyse palikta galimybė gydytojui arba skliausteliuose, arba paciento kortelėje įrašyti konkretų vaistą, jei yra tokia būtinybė. Tokios tvarkos, kuri buvo patvirtinta Lietuvoje, niekur kitur pasaulyje nėra. Ši tvarka medicininiu požiūriu yra nesuprantama. Senoji tvarka, kuri buvo įvesta tam, jog sumažėtų eilės prie gydytojų kabinetų ir sustiprėtų gydytojo ryšys su pacientu, šiandien yra griaunama", - trečiadienį spaudos konferencijoje Seime kalbėjo prof. L. Labanauskas. Jis džiaugėsi, jog Seime atsirado žmonių, kurie siekia atkurti skaidrumą. 

Beje, dėl šios naujos tvarkos socialdemokratai J. Olekas ir Jonas Juozapaitis yra kreipęsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT). 

Seimo nario J. Oleko manymu, naujoji tvarka sukuria sąlygas pelnytis vaistininkams. "Visas gydymas perkeltas ant keleto stiprių vaistinių tinklų komercijos direktorių. Jie sprendžia, kokį didžiausią pelną gali gauti vaistinių tinklas, prispausdamas iš vienos pusės vaistų gamintojus, jei jie nori patekti į parduodamų vaistų sąrašą, kita vertus, paspausdamas savo darbuotojus vienu ar kitu būdu, kad jie parduotų konkretų vaistą", - spaudos konferencijoje teigė politikas. Pasak jo, gydytojo atskyrimas nuo gydymo sukelia abejones, kad kažkam tai yra naudinga. 

Seimo LSDP frakcijos seniūno pavaduotojas J. Olekas ir LGS vadovas L. Labanauskas tikino, kad turi būti grąžinta senoji receptų išdavimo tvarka, kai gydytojas recepte galėjo nurodyti konkretų vaisto pavadinimą. Anot jų, medikas geriausiai žino, koks konkretus medikamentas labiausiai tinka vienam ar kitam žmogui.

"Prieš daugiau nei metus, kai tik buvo rengiamasi priimti minimus teisės aktus, Lietuvos gydytojų sąjunga jau diskutavo ir informavo Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) ir Seimo Sveikatos reikalų komitetą, kad šie teisės aktai bus neteisingi. Bet niekas tada mūsų neklausė. Neklausė ir Privalomo sveikatos draudimo tarybos išvadų. Po ilgų diskusijų, deja, teisės aktai išėjo "buldozerine forma". To pasekmės - skaidrumo stoka ir galimybės korupcijai sveikatos apsaugos sistemoje", - teigė L. Labanauskas. 

Seimo nariui J. Olekui kelia įtarimų ir Sveikatos apsaugos ministerijos "nenoras" paskelbti naująjį kompensuojamųjų vaistų sąrašą. Politikas įsitikinęs, kad, patvirtinus šį sąrašą, būtų sutaupoma po kelis šimtus tūkstančių ar daugiau Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų per mėnesį. Vilkinant sąrašo patvirtinimą, jo nuomone, gali būti daromos išimtys vaistų kompanijoms.

"Kiek man žinoma, vyksta diskusijos dėl tam tikrų išimčių, kurios neturi bendrų taisyklių. Arba jos pritaikomos konkrečiam vaistui, arba kompanijai, kuri gali padaryti įtaką nenuleisdama kainos, šantažuodama ministeriją, kad nenuleis kainos... Taip vilkinama arba daromos išimtys tų kompanijų vaistams. Tai yra dideli nuostoliai visai sveikatos sistemai.
 
ELTA 
Į viršų