Nijolė JURGILIENĖ

Šiaulių ligoninės atstovė spaudai

Šiaulių ligoninės chirurgai Virginijus Jautakis ir Gintaras Skruodys per pusantrų metų atliko 15 antirefliuksinių bei stemplės išvaržos laparoskopinių operacijų. Refliuksas, arba gastroezofaginė liga, kai dėl nesandaraus skrandžio ir stemplės vožtuvo, taip pat dėl stemplės išvaržos rūgštus skrandžio turinys atpilamas į stemplę. Dėl nuolatinio stemplės dirginimo, rūgšties poveikio gali išsivystyti stemplės vėžys.

Kaip sako chirurgas Gintaras Skruodys, tai labai dažna liga, rūgšties kilimu, rėmeniu, ypač  gausiau pavalgius, pasilenkus, keliant svorį, skundžiasi daug žmonių. Liga suaktyvėja, kai nesilaikoma  mitybos, poilsio režimo. Dažniausiai šią ligą gydo gastroenterologai, šeimos gydytojai, tačiau, kai medikamentinis gydymas išvargina, tampa nebeefektyvus, ir tais atvejais, kai aptinkama stemplės išvarža, siūloma operuoti.

Stemplinės angos išvarža - tai pro platesnės stemplės angą prasiveržęs skrandžio dugnas. (Medicinoje skrandžio dugnas yra jo viršutinė dalis). Dėl šios išvaržos deformuojamas stemplės ir skrandžio vožtuvas, todėl neišvengiama atpilamos rūgšties poveikio. Išvarža yra esminė chirurginės operacijos indikacija.

I chirurgijos skyriaus vedėjas Virginijus Jautakis sako, jog ši antirefliuksinė operacija, dabar vadinama fundoplikacija, yra seniai žinoma. Pirmą kartą ją atliko belgų chirurgas 1951 metais. Be abejo, tai buvo atviro pjūvio chirurgija - skrandžio dugnas atstatomas į vietą, susiaurinama anga ir suformuojamas funkcionuojantis skrandžio-stemplės vožtuvas. Atviru būdu daroma operacija yra palyginti sunki. Išsivysčius laparoskopinei chirurgijai, labai daug pilvo ertmės operacijų daroma per mažą pjūvį. Lietuvoje ši antirefliuksinė operacija pirmą kartą padaryta 1994 metais.

Šiaulių ligoninėje daug specifinių operacijų pradėta, kai buvo įsigyti ultragarso skalpeliai, stabdantys kraujavimą. Be šio skalpelio tokia laparoskopinė operacija būtų neįmanoma. Visos Šiauliuose padarytos antirefliuksinės operacijos buvo sėkmingos, operuoti vidutinio amžiaus pacientai, iš jų šiek tiek daugiau yra moterų. 
Į viršų