Vilnius, sausio 27 d. (ELTA).
Didinamos pacientų galimybės pirkti pigesnius kompensuojamuosius vaistus. Vaistų receptų rašymo ir vaistų pardavimo taisyklių pakeitimuose įrašytas įpareigojimas vaistininkams turėti vaistinėje ir pasiūlyti tų kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių (MPP), už kuriuos gyventojams reiktų mokėti mažiausias priemokas. Kad tokių vaistų ir MPP netrūktų, Valstybinė ligonių kasa per mėnesį įpareigota sudaryti vaistinėms būtinų turėti kompensuojamųjų vaistų ir MPP sąrašus.

Pigiausių kompensuojamųjų vaistų vaistinės privalės turėti pakankamą kiekį ir parduoti juos nedelsiant pagal kompensuojamųjų vaistų receptą.

Naujose taisyklių nuostatose gydytojai įpareigojami skirti tikslų paciento gydymo kursui reikalingą kompensuojamųjų vaistų kiekį pagal vaisto pakuotės dalomumą. Dėl to gyventojams nebereikės leisti pinigų atliksiančioms tabletėms ar kapsulėms.

Taisyklėse taip pat patikslinama Kompensuojamųjų vaistų paso išdavimo ir keitimo procedūra, nustatoma, kad kompensuojamuosius vaistus ir MPP vaistininkas gali parduoti tik pagal 3 formos receptus ir pagal išimties atvejams skirtus 3 formos receptus, išrašytus laikantis taisyklių. 

Be to, naujajame teisės akte didinama teritorinių ligonių kasų ekspertų teisė Vaistų receptų rašymo ir vaistų pardavimo taisyklių pažeidimus vertinti kaip PSDF biudžetui padarytą žalą ir ją išieškoti.
Į viršų