Liudvikas RULINSKAS, farmacininkas:

Šį jausmą žino kiekvienas: varva nosis, kutena gerklę, nosį, kamuoja čiaudulys ir kosulys. Tikriausiai visiems bent kartą gyvenime yra tekę patirti šiuos nemalonius peršalimo ligų požymius. Ypač jie nemalonūs, kai tenka sirgti ir vasarą. Žinoma, vasaros metu rečiau tai pasitaiko, tačiau artėjant rudeniui peršalimo ligomis sergama vis dažniau. Liaudies medicina peršalimo ligas vadina gripu, tačiau tai klaidingas pavadinimas, nes tikrąjį gripą sukelia virusai.

Dar visai neseniai peršalimo ligas bandyta gydyti antibiotikais, bet dažniausiai toks gydymas būdavo nesėkmingas. Senos namų gamybos priemonės šias ligas padeda įveikti daug greičiau. Žinomos liaudiškos priemonės tinka ir peršalimo ligų profilaktikai. Jos stiprina imunitetą ir užkerta kelią ligos sukėlėjams.

Liaudies medicina žino daugybę veiksmingų ir natūralių vaistų šiems negalavimams gydyti. Jie tinka ir žiemą, ir vasarą užklupus peršalimui.

Svogūnas 

Tai – universalus vaistas nuo visų peršalimų. Naudojant svogūną galima pasigaminti ne vieną ne vieną priemonę nuo peršalimo ligų.

* Griežinėliais supjaustyti didelį svogūną, nakčiai ant lėkštės pasidėti šalia lovos ir miegoti, užsidarius langus. Kvėpuojant svogūnų garais peršalimas paūmėja ir greičiau praeina. Galima supjaustyti ir 1-2 svogūnus, užpilti vandeniu, palikti kurį laiką pritraukti ir gerti karštą svogūnų arbatą, šiek tiek pasaldintą medumi.

Medus

Vienas iš seniausių gamtos sukurtų produktų - medus - dedamas į medikamentus, skirtus kosuliui malšinti. Iki šiol žinoma priemonė yra karštas pienas su medumi. Jis skystina bronchuose esančias gleives. Liaudies medicina žino daugybę kitų medikamentų, į kuriuos įeina medus. Medus maišomas su ridikais, krienais, svogūnais, pienu ir pankoliais.

Kiti receptai

  • Kosulį efektyviai slopina citrinų sultys su alyvų aliejumi.
  • Pušų aliejų galima vartoti kosint ir sergant bronchitu.
  • Juozažolių inhaliacijos puikiai tinka nuo kosulio. 4 šaukštelius išdžiovintos ir susmulkintos žaliavos užpilti 0,5 litro verdančio vandens. 30 min. šiltai palaikius nusunkti. Vartoti po 1/2 stiklinės tris-keturis kartus per dieną sergant bronchitu.
  • Peršalus, sloguojant, sergant gripu rekomenduojamas šis vaistažolių mišinys: čiobrelio žolės - 25 g, ramunėlių žiedų - 25 g, liepžiedžių – 100 g. Užpilti reikia šaukštą mišinio stikline verdančio vandens.
  • 2 šaukštai džiovintų aviečių uogų užpilami stikline verdančio vandens, palaikoma 15-20 min, kad prisitrauktų. Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus per valandą išgeriamos 2-3 stiklinės tokio užpilo ir atsigulama į lovą.
Į viršų