Londonas (RIA Novosti-ELTA).
Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ET PA) pirmadienį pradėjo tyrimą, kurio metu bus aiškinamasi, ar farmacijos kompanijos nedarė įtakos pasaulinės kovos su naujuoju gripu kampanijai ir Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) atsakui, informuoja Rusijos žiniasklaida.

ET PA tiria "galimą" PSO, farmacijos kompanijų ir mokslininkų sąmokslą, kuris galėjo sukelti grėsmę "milijono sveikų žmonių sveikatai dėl netinkamai patikrintos vakcinos nuo naujojo gripo", teigiama Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos rezoliucijoje.

Tyrimą inicijavo Sveikatos reikalų komiteto vadovas daktaras Volfgangas Vodargas (Wolfgang Wodarg), kuris "naujojo gripo pandemiją pavadino didžiausiu amžiaus medicinos skandalu".

PSO pandemiją paskelbė 2009 metų birželį. Tai buvo padaryta atsižvelgus į grupės ekspertų patarimus. Minėtieji ekspertai, kaip spėjama, turėjo tiesioginių finansinių interesų su tokiomis farmacijos milžinėmis kaip "GlaxoSmithKline", "Roche" ir "Novartis". Gali būti, kad ekspertai neblogai pasipelnė iš vakcinos nuo naujojo gripo pardavimų.

ET PA taip pat tirs pasaulinę kovos su naujuoju gripu kampaniją.

Rusijos dienraštis "Kommersant" teigia, kad farmacijos kompanijų atstovai jau iškviesti į Prancūzijos parlamentą.

Anot laikraščio, jei ET PA įtarimai pasitvirtins, Rusija pasitrauks iš PSO.

Šaltinis rašo, kad farmacijos kompanijos iš vakcinos nuo naujojo gripo į kišenes susižėrė nuo 7,5 iki 10 milijardų dolerių.

PSO generalinė direktorė Margater Čan (Margaret Chan) "Kommersant" sakė, jog nėra jokių priežasčių manyti, kad naujojo gripo pandemija iš tiesų neegzistavo. Jos teigimu, daugiau nei 205 pasaulio valstybėse buvo patvirtinta po 13 tūkst. naujojo gripo atvejų.

M. Čan teigimu, PSO pradės savarankišką tyrimą, kurio metu bus bandoma išsiaiškinti, ar atsakas į pandemiją buvo tinkamas. Ji atkakliai neigia, kad PSO pareigūnai buvo susiję su vakcinos gamintojais.

Į viršų