Paprastas pastarnokas (Pastinaca sativa) - salierinių šeimos dvimetis augalas, kuris dar iki mūsų  eros buvo vartojamas kaip daržovė ir prieskonis. Kol nebuvo Europoje bulvių, buvo svarbi maistinė daržovė. Kilęs iš Viduržemio jūros pakrančių šalių. Laukinis pastarnokas auga Pietų Europoje ir Vakarų Azijoje. Paplitęs Vidurio Europoje, auginamas Amerikoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Žinoma, kad kultūriniai pastarnokai buvo auginami jau XVIII a. Mūsų krašte ši prieskoninė daržovė nelabai populiari, auginama soduose ir daržuose. Pastarnoko skonis ir aromatas panašus į petražolės bei saliero.

Žydi birželio-liepos mėnesiais, vaisius dvisėklis, šaknis mėsinė ir saldi. Dauginamas sėklomis. Vaisiai subręsta liepos-rugpjūčio mėnesiais.

Gydymo tikslams pjaunamas žydintis augalas, o vaisiai renkami nokstantys. Šaknys gerai išsilaiko 0 laipsnių  temperatūroje.

Veikliosios medžiagos

Pastarnoko šaknyse yra eterinio aliejaus, sacharidų, pektinų, riebalų, mineralinių druskų, vitaminų B1, B2, C, provitamino A, folio rūgšties. Pastarnoko žolėje yra kumarino junginių ir flavonoidų, vitamino C, vaisiuose yra eterinio aliejaus, glikozidų. Be to, vaisiuose yra riebalų.

Gydomosios savybės

Pastarnokai gerina virškinimą ir ramina nervų sistemą. Jame esantis kalis šalina iš organizmo skysčių perteklių ir reguliuoja kraujo apytaką, saugo nuo koronarinių kraujagyslių ir žarnyno spazmų. Gydymui vartojami iš pastarnokų pagaminti preparatai, kuriais gydomos odos ligos, stenokardija.

Liaudies medicinoje nuo seno vartojamas pastarnoko šaknų užpilas: du valgomuosius šaukštus smulkintų šaknų užpilame stikline verdančio vandens. Gerti reikia po ketvirtadalį stiklinės keturis kartus per dieną  prieš valgį. Pastarnoko šaknų užpilas žadina apetitą, gerina virškinimą, malšina skrandžio skausmus, tinka nusilpusiems ligoniams. Pastarnokas stimuliuoja šlapimo skyrimąsi, padeda išvengti spazmų ir malšina skausmus.

Jis vartojamas sergant vandene, inkstų ir šlapimo pūslės akmenlige. Pastarnoko šaknų nuoviras: vienas arbatinis šaukštelis smulkintų šaknų stiklinei vandens veiksmingai padeda nuo kosulio, jį reikia gerti po vieną valgomąjį šaukštą 4-5 kartus per dieną. Nuo kosulio padeda ir pastarnoko lapų arbata. Vaisių nuoviras: 1-1,5 valgomojo šaukšto smulkintų lapų arba ketvirtadalis arbatinio šaukštelio vaisių stiklinei vandens. Šis nuoviras geriamas taip pat kaip ir šaknų antpilas.

Pastarnokas kulinarijoje

Pastarnokas yra aukštos energetinės vertės, nes sacharidų kiekis tris kartus didesnis nei morkų. Skonį ir savotišką kvapą jam suteikia eterinis aliejus, primenantis anyžinę ožiažolę, kmyną ir pankolį. Pastarnokas tinka pomidorų ir agurkų, bulvių ir daržovių sriuboms. Dažniausiai pastarnokas pritaikomas kaip morkos, petražolės ir salierai. Tai sriubų daržovė.
Į viršų