09
Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Ginekologijos skyriaus  ginekologas A. Simavičius prieš ketverius metus Švedijos klinikose įsisavino modernų metodą ir yra vienas iš nedaugelio Lietuvoje, galinčių atlikti organų slinkimo atstatymo operacijas.
Zitos KATKIENĖS nuotr.


Lina ABROMAVIČIENĖ
Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos ginekologai yra įsitikinę, kad moterys kantrios net tada, kai turi sveikatos problemų. O kentėti, pasak ginekologų, nereikėtų net dėl menkiausio sveikatos sutrikimo. Jei sutriko tuštinimasis ar šlapinimasis – reikia skubėti ne tik pas urologą ar proktologą, bet ir pas ginekologą, nes tai gali būti moters dubens organų slinkimo požymiai. Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistės Zitos Katkienės, dažnai šią patologiją Šiaulių medikams tenka diagnozuoti jau susidarius praguloms.

Slenkantys organai – pasislėpusi problema
Apie 50 procentų moterų patiria bent nedidelio laipsnio dubens organų slinkimą. Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės ginekologo Andriaus Simavičiaus, apie tai moterys net nežino, nes truputį pasislinkę moters dubens organai nesukelia jokio diskomforto. Medikai informuoja, kad tokios problemos savaime nedingsta – po truputį dubens organai slenka toliau ir taip sudaro daugiau problemų.


„Jei labiau slenka užpakalinė makšties sienelė, gali pradėti varginti tuštinimosi problemos. Kai slenka priekinė makšties dalis, atsiranda šlapinimosi problemų – šlapimas nelaikomas arba susilaiko. Lytinis aktas dažnai būna skausmingas ir nemalonus. Gali moteris jausti ir nedidelį skausmą pilvo apačioje ar kryžkaulio srityje. Tačiau gali ir nebūti jokių nusiskundimų, bet įprastos ginekologinės apžiūros metu gydytojas diagnozuos dubens organų nusileidimą. Kai diagnozuojamas lytinių organų iškritimas, lytiniame plyšyje pastebimas darinys, kurio neturėtų būti“, - kalba A. Simavičius.
Atsiradusius pakitimus galima pastebėti ir prausiantis.
Medikų pagalbos dažnai ieškoma tik tada, kai susidaro pragulos. Pasak medikų, gali turėti įtakos baimė ar moteriškas kuklumas, kuris verčia moteris kentėti.

Organų slinkimas – paveldimas
Dubens organų nusileidimas arba iškritimas dažniausiai – vyresnio amžiaus moterų problema. Tačiau neišvengia to ir jaunesnės, net keturiasdešimtmetės. Kai jaunai moteriai diagnozuojamas dubens organų nusileidimas ar iškritimas, gydytojai ir neklausę žino, kad taip jau yra nutikę ir pacientės mamai, ir senelei... Genetiškai paveldėtas silpnesnis jungiamasis audinys – jaunesnių moterų dubens organų slinkimo problema.


„Dažniausiai ši patologija vargina vyresnes bei daug gimdžiusias moteris. Neišvengia šios problemos ir negimdžiusios moterys, kurias vargina antsvoris, vidurių užkietėjimas, buvusios operacijos. Tai ir gyvenimo būdo problema. Vienoms taip nutinka dėl to, kad labai daug sportuoja, kitoms dėl to, kad visiškai nesportuoja ir dėl mažo fizinio aktyvumo jų dubens raumenys yra labai silpni“, - pasakoja ginekologas A. Simavičius.


Ši problema gali būti susijusi ir su rase – nustatyta, jog juodaodės daug dažniau kenčia dėl šios patologijos.  
Kai sutrinka moters organizmo laikomoji sistema, kuri turi garantuoti normalią dubens organų padėtį, slenka ne tik gimda, makštis, bet ir šalia jos mažajame dubenyje esantys organai. Žemyn gali slinktis ir tiesioji žarna bei šlapimo pūslė su šlaple, bei kiti organai, kol išlenda pro lytinį plyšį.  

Būtina reguliariai tikrintis
Ši patologija – puikus įrodymas, kad lankytis pas ginekologą būtina kartą per metus. Ginekologas, pastebėjęs nedidelio laipsnio dubens organų slinkimą, skirs gydymą, kuris atitolins dubens organų iškritimą.
„Jaunesnėms moterims taikomi Kegelio pratimai, padedantys sutvirtinti dubens raumenis. Pratimų yra įvairių, juos moterys gali atlikti ir profilaktiškai – tam, kad sutvirtėtų dubens raumenys. Vyresnėms moterims, kurioms nustatomas nežymus dubens organų pasislinkimas, taikoma ir hormonų terapija. Kai tai nebepadeda - atliekame operaciją. Jos prireikia apie 20 procentų moterų iš kurių pusei buvo diagnozuotas dubens organų pasislinkimas“, - apie gydymą pasakoja. A. Simavičius.


Operacijos gali būti atliekamos keliais būdais. Vienos, kai dubens organų padėtis koreguojama pačios moters audiniais. Kitu būdu naudojami sintetiniai implantai. Jie gali būti implantuojami per makštį arba atviros endoskopinės operacijos metu. Po šios operacijos patologija nebepasikartoja taip dažnai, kaip po klasikinės operacijos, kai rizika, jog atsikartos patologija, apie 30 procentų. Tad kas trečiai moteriai, kuriai atliekama klasikinė operacija, tenka ją vėl kartoti. Naudojant medicininius tinklelius, tik iki penkių procentų pacienčių tenka operuoti dar kartą. Moterys, kurioms atliktos šios operacijos, gali gyventi visavertį lytinį gyvenimą.

Į viršų