Antradienį minima Pasaulinė astmos diena sutikta su optimistiniu šūkiu dėl naujų galimybių kontroliuoti šią ligą, nes jau yra efektyvių vaistų, brangūs yra valstybės kompensuojami.

Pasaulyje šia lėtine neišgydoma liga serga per 300 milijonų žmonių. Manoma, kad Lietuvoje serga 4-5 proc. bendro šalies suaugusių gyventojų skaičiaus. Astma serga ir vaikai.

Pasaulinės astmos dienos minėjimu siekiama visuomenės supratimo ir pagarbos kitų kvėpavimui, sunkios ligos prevencijos bei pacientų ir sveikųjų piliečių informuotumo.

Anot Kauno Raudonojo Kryžiaus ligoninės pulmonologo dr. Alfredo Bagdono, daliai pacientų ši liga labai apsunkina kasdienį gyvenimą, o netinkamai gydantis nepavyksta visiškai išvengti sunkaus paūmėjimo ir mirties nuo astmos rizikos.

"Tačiau šiandien jau yra efektyvių vaistų, kuriuos tinkamai vartojant sunkią ligą galima kontroliuoti. Įmanoma pasiekti tokią gyvenimo kokybę, kai neribojama paciento kasdienė veikla, kai nėra ligos paūmėjimų arba jis būna labai retai. Džiugu, jog šie vaistai prieinami ir Lietuvos pacientams. Ir labai gerai, kad brangūs vaistai yra valstybės kompensuojami. Taigi, šių metų Pasaulinė astmos diena sutinkama su optimistiniu šūkiu: "Jūs galite kontroliuoti savo astmą", - Eltai sakė dr. A. Bagdonas.

Pasaulinė astmos diena pirmą kartą paminėta 1998 metais Barselonoje. Ji kasmet daugelyje valstybių minima gegužės pradžioje. Statistikos duomenimis, Europoje astma serga apie 32 mln. žmonių, pastarąjį dešimtmetį sergančiųjų skaičius padvigubėjo.
ELTA 
Į viršų