Aš prieš dešimt metų pagimdžiau vaikelį ir nuo to laiko nebuvau ginekologo kabinete. Manau, kad tai - nebūtina, nes jaučiuosi gerai. Norėjau šeimos gydytojos paklausti, ar nereikėtų apsilankyti pas ginekologą, bet vis nėra kaip - gydytojai daugiau dėmesio skiria rašymui, nei bendrauja su žmogumi. Ar reikėtų apsilankyti pas ginekologą, nors ir nejaučiu jokių sveikatos problemų iš moteriškos pusės?
Regina A.
Į klausimą atsako Šiaulių apskrities visuomenės sveikatos ugdymo centro direktorė, gydytoja ginekologė Asta DAMKUVIENĖ:
 
- Penkios - tiek moterų  Lietuvoje per savaitę miršta nuo gimdos kaklelio vėžio. Maždaug pusė jų susirgo būdamos 35-55 metų. Vėžys jaunėja. 2008 metais Kauno medicinos universiteto Akušerijos-ginekologijos klinikoje aštuonioms nėščioms  moterims diagnozuotas gimdos kaklelio vėžys (GKV). Viena iš jų mirė. Naujagimis liko be mamos! GKV paplitimas pasaulyje sparčiai auga moterų grupėje nuo 15 iki 45 metų. Tai didžiausia moterų sveikatos, psichologinė ir socialinė našta pasaulyje. 
 
Kiekvienais metais Europoje  diagnozuojama 60 tūkstančių naujų GKV atvejų. Pusė iš jų miršta. Pagal mirštamumą nuo šios ligos Europos Sąjungoje esame priešpaskutinėje vietoje prieš Rumuniją. Šiuos skaičius vardiju ne todėl, kad noriu gąsdinti mūsų moteris. Mūsų lietuvaitės kantrios, vėlai  kreipiasi į gydytojus, nesitikrina profilaktiškai. Tad jūs - ne išimtis. Tik ar tuo reikia džiaugtis, ar tuo verta didžiuotis? Manau, jog priešingai - Jūs turėtumėte labai susirūpinti savimi, savo sveikata.
 
Kiekvienais metais visoje Europoje vyksta  GKV savaitė. Šiemet ji organizuojama sausio 25-31 dienomis. Šia proga noriu pakviesti mūsų moteris  į kovą su tyliuoju žudiku - GKV. Dabar mes jau galime užkirsti jam kelią, nes nustatyta, kas sukelia GKV. 2008 metais vokiečių mokslininkui Haroldui zur Hansenui skirta Nobelio premija  už GKV sukeliančio žmogaus  papilomos viruso (ŽPV) atradimą.
 
Šis virusas yra labai paplitęs. Juo užsikrėsti gali visi seksualiai aktyvūs žmonės ne tik lytinių santykių, bet ir paprasčiausių glamonių metu. Juo užsikrečia apie 80 procentų visų moterų. Įskaitant ir tas, kurios turi tik vieną partnerį. Užsikrėtusieji ŽPV gali neturėti jokių požymių, tad jie platina virusus apie tai patys nežinodami. Riziką susirgti GKV didina ir ankstyva, iki 18 metų lytinių santykių pradžia, didelis lytinių partnerių skaičius, kai vienu metu jų turima daugiau kaip tris, ilgalaikis, daugiau kaip penkerių metų, sudėtinių kontraceptikų vartojimas, buvę nėštumo nutraukimai, didelis, daugiau kaip penkių kartų, gimdymų skaičius, nevisavertė mityba, kitos lytiškai plintančios ligos. Ypač noriu pabrėžti patį kenksmingiausią rizikos faktorių - rūkymą. Jis sąlygoja vėžio atsiradimą net 30 procentų. Gal dėl to taip sparčiai daugėja GKV tarp labai jaunų moterų, nes juk daug merginų rūko?
 
Moksliniuose straipsniuose teko skaityti, kad piktybinių navikų atsiradimą lemia netinkama mityba (20-50 proc.), alkoholis (4-6 proc.), profesija  (2-4 proc.), aplinkos užterštumas (1-5 proc.), fizinio aktyvumo stoka (1-2 proc.).
 
Taigi ką daryti, kad apsisaugotume nuo šios baisios ligos? Net Biblijoje parašyta, kad  meilė turi prasidėti nuo savęs. Mielos moterys, mylėkite save labiau ir rūpinkitės savo sveikata. Kiekviena kultūringa moteris, vyresnė nei 16 metų turi apsilankyti pas ginekologą ne rečiau, kaip vieną kartą per metus. Patikėkite mano 35 metų patirtimi - tai jums būtina. Gimdos kaklelio vėžys susirgimo pradžioje nepasireiškia jokiais simptomais. Visi žinome, kad kuo anksčiau vėžys diagnozuojamas, tuo geresni gydymo rezultatai. O diagnozuoti mes jį šiandien galime net nulinėje stadijoje ir visiškai išgydyti.
 
Nuo 2004 metų liepos mėnesio Lietuvoje vykdoma  GKV piktybinių navikų prevencinė programa. Pagal šią programą  kas trejus metus  tikrinamos moterys nuo 25 iki 60 metų. Moterys, kurios reguliariai nesitikrina, 5 kartus labiau rizikuoja susirgti onkologine liga. Kvietimą pasitikrinti paprastai įteikia šeimos gydytojas. Stebiuosi, kad jūs nė karto jo negavote ir nebuvote paraginta  dalyvauti valstybės finansuojamoje programoje. Patikra labai paprasta: šeimos gydytojas arba ginekologas nuo gimdos kaklelio paima vadinamąjį Pap tepinėlį. Ir tai atliekama visiškai neskausmingai ir nemokamai. Radus pakitimų (nenormalių ląstelių), atliekamos papildomos diagnostinės ir gydomosios procedūros, siekiant išvengti vėžio atsiradimo.
Pradėjus vykdyti šią programą Lietuvoje žymiai dažniau  diagnozuojamas neišplitęs vėžys (0  stadija),  I stadija ir rečiau II-IV stadijos. Dažniau aptinkamos ikivėžinės būklės, o ne užleista vėlyvų stadijų liga, kai padėti beveik jau nebeįmanoma. Ankstyvas vėžio stadijos nustatymas yra svarbiausias šios programos laimėjimas. Šiai programai vykdyti  iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo skiriama vis daugiau lėšų. Šiais metais - 7 milijonai litų.
 
Svarbi GKV profilaktikos priemonė yra skiepai, kurie sukuria apsaugą nuo labiausiai paplitusių ir pavojingų ŽPV tipų.  Taip užkertamas kelias vėžiniams ir ikivėžiniams gimdos kaklelio pakitimams, kuriuos sukelia šie virusai. Šiuo metu Lietuvoje  registruotos dvi vakcinos. Pasiskiepyti galima  Šiaulių Asmens sveikatos priežiūros centre (Vytauto g. 101 ) skiepų kabinete  ir kitose gydymo įstaigose, vykdančiose vakcinaciją. Siuntimas nereikalingas. Raginu pasiskiepyti kuo jaunesnes, iki 25-erių metų moteris. O ypač raginu tėvelius paskiepyti 11-13 metų mergaites, neturėjusias lytinių santykių - tuomet didžiausia tikimybė, kad jos dar nėra žmogaus papilomos viruso nešiotojos.  
 
Deja, mūsų šalyje ši vakcina nepigiai kainuoja.  Net 22 Europos šalys šią vakciną kompensuoja ir  sau prisiima finansinę naštą. 
 
Apskaičiuota, jog tuomet, kai vakcinacija nuo ŽPV atlikta 12 metų amžiaus, o vėliau kas trejus metus reguliariai atliekamas Pap testas,  rizika susirgti  GKV sumažėtų net 94 procentais.
 
Medikai deda daug pastangų ir ankstyvoji GKV diagnostika sparčiai gerėja, tačiau ryškaus sergamumo mažėjimo nėra. Deja, mūsų moterys tikrinasi toli gražu nepakankamai. Elgiatės klaidingai, kad per dešimt metų nė karto neapsilankėte pas ginekologą. Tikėkimės, jog jus aplenkė liga, nes nejaučiate jokių sveikatos problemų. Tačiau labai rizikavote, nes per metus gali išryškėti pakitimų, todėl mes, ginekologai, raginame moteris tikrintis savo sveikatą kartą per metus. 
 
Mielosios, susirūpinkite savo sveikata šiandien ir neatidėliokite vizito pas ginekologą kitam pirmadieniui. Nors ne taip mažai apsaugos priemonių nuo šios baisios ligos mes turime šiandien: tinkama lytinė elgsena, nemokamas Pap tyrimas kas treji metai, ŽPV vakcina, nerūkymas... Ir, žinoma, profilaktinė sveikatos patikra, bet vis tiek išvengti ligos nepavyksta. Todėl nepamirškite pas savo ginekologą apsilankyti, pasitikrinti ir pasikonsultuoti vieną kartą per metus. Tai jums būtina.
 
Užrašė Zita KATKIENĖ
Į viršų