Lina ABROMAVIČIENĖ                        


Kiekvienas nori iš šio gyvenimo išeiti oriai, mylimų žmonių apsuptyje, sulaukę kvalifikuotos pagalbos. Tokia galimybė yra VšĮ Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre, kuriame taikomos paliatyviosios medicinos paslaugos. Šioje įstaigoje dirba visada pasiruošusių padėti kvalifikuotų medikų komanda, kurie sunkių ligų kamuojamiems žmonėms ir jų šeimos nariams nestokoja nuoširdaus dėmesio, žmogiško rūpesčio bei dvasinės globos. Spalio 11-oji yra Pasaulinės paliatyviosios pagalbos diena. Šia proga kalbiname paliatyviosios medicinos paslaugas teikiančius  VšĮ Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro gydytojus.


- Kuo skiriasi paliatyvioji pagalba Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre nuo paprasto medicininio gydymo ligoninėje?
Bendrosios praktikos gydytoja Danutė Laurinaitienė: Žodis „paliatyvusis“ yra kilęs iš lotyniško žodžio „palium“, kuris reiškia apvalkalą arba apdangalą, apsiaustą. Tai yra aktyvios priežiūros teikimas asmeniui, kuriam įprasta medicinos pagalba nepajėgia padėti. Tai yra paciento, sergančio įprastomis gydymo priemonėmis neįveikiama liga, visapusiška ir aktyvi pagalba. Svarbiausia yra skausmo ir kitų simptomų kontrolė, psichologinių, socialinių ir dvasinių problemų sprendimas. Paliatyviosios pagalbos tikslas - siekti kuo geresnės pacientų ir jų šeimų gyvenimo kokybės, todėl mūsų slaugos specialistai pasirengę daryti viską, kad sunkiai sergančiam žmogui kuo mažiau tektų patirti dvasinių ir fizinių kančių. Didelį dėmesį centro pacientų sielovadai skiria Jo ekscelencija Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, įstaigos kapelionas kunigas soc. dr. Saulius Matulis ir kapeliono asistentas sielovadai Darius Marcinkevičius. Tam pritaria ir vyriausiasis gydytojas Jonas Mikalauskas. Besigydantiems centre yra sudarytos galimybės psichologinei ir sielovadinei pagalbai.

- Kada ir kokiomis ligomis sergantiems paliatyvioji pagalba yra teikiama?  
Vyriausiasis ordinatorius Algimantas Čepulis: Dažniausiai paliatyvioji pagalba teikiama pacientams, sergantiems onkologinėmis ligomis - ūmių ligų stadijos, širdies, kvėpavimo, kepenų ligomis sergantiems, 3-4 laipsnio funkcijų nepakankamą turintiems bei esantiems komos būklėje pacientams. Gana dažnai besigydančius pacientus vargina ne tik sveikatos problemos, bet ir įvairios socialinės, psichologinės bėdos. Šias problemas pas mus pacientai sprendžia kartu su centre dirbančiais gydytojais. Tiesa, kiekvienas pacientas turi skirtingas, jam rūpimas problemas, todėl kai kuriais atvejais sunku išspręsti šeimoje kilusias problemas, ar beglobių, vienišų, neturinčių gyvenamosios vietos žmonių problemas.

- Kaip manote, ar paliatyvioji pagalba, teikiama sergantiesiems, reikalinga ir jų šeimoms?
D. Laurinaitienė: Neretai įvairūs patarimai ir pagalba teikiami ir sergančiųjų šeimos nariams, nes svarbu, kad jie žinotų, kaip turi slaugyti savo artimą žmogų, grįžusį į namus iš gydymo įstaigos.

- Nuo ko priklauso žmogaus sveikata ir sveikas senėjimas? Gal yra koks stebuklingas receptas?
Gydytojas Kęstutis Lanauskas: Stebuklingo recepto, nuo kurio priklauso žmogaus sveikata ir sveikas senėjimas, nėra. Tik pats žmogus pagreitina senėjimo procesą, piktnaudžiaudamas alkoholiu ir kitomis psichotropinėmis medžiagomis.

- Kaip, jūsų nuomone, šiuolaikinė visuomenė yra pasirengusi suprasti sergantį ir mirštantį asmenį?
Gydytojas Virgilijus Šimanskis: Dalis šiuolaikinės visuomenės tikrai supranta sergantį, mirštantį asmenį, todėl bando jam visokeriopai padėti, palengvinti jo gyvenimą.

- Ar tiesa, jog paliatyviąją pagalbą teikiantys slaugytojai ir gydytojai turi turėti ne tik medicininių žinių, bet gerai išmanyti sergančio žmogaus psichologiją bei būti patys psichologiškai tvirtai pasirengę šiam darbui? Kokie specialistai dirba jūsų centre?
A. Čepulis: Paliatyviąją pagalbą teikiantys slaugytojai ir gydytojai turi turėti ne tik medicininių žinių, bet gerai išmanyti sergančio žmogaus psichologiją, taip įsigilindami į žmogų varginančių problemų sprendimą. Centre iš viso dirba 120 darbuotojų: 7 gydytojai, turintys įvairias kvalifikacijas: vidaus ligų gydytojas, bendrosios praktikos gydytojas, gydytojas geriatras, gydytojas reanimatologas, gydytojas pulmonologas, gydytojas psichiatras, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas; 29 bendrosios praktikos slaugytojos: 38 slaugytojų padėjėjos, 3 masažuotojai, 2 fizinės medicinos ir reabilitacijos slaugytojos, 2 kineziterapeutai, socialinė darbuotoja, socialinio darbuotojo padėjėja ir kitas personalas. Pacientams reikalingų gydytojų bei kitų specialistų konsultacinės paslaugos užtikrinamos pagal sutartį su Respublikine Šiaulių ligonine. Centre sudarytos palankios sąlygos darbuotojams kelti savo kvalifikaciją. Sveikatos priežiūros paslaugas teikiantiems darbuotojams mokymai bei seminarai organizuojami įstaigoje. Nemažas dėmesys skiriamas darbuotojų tarpusavio bendravimui, bendradarbiavimui bei bendravimui su pacientais. Ypatingas dėmesys įstaigoje skiriamas neformaliajam bendravimui, darbuotojų laisvalaikiui. Organizuojamos poilsinės bei pažintinės ekskursinės išvykos, kurių metu darbuotojai gali pailsėti Lietuvos pajūryje ar susipažinti su įdomiomis lankytinomis vietomis tiek Lietuvoje, tiek artimajame užsienyje. Geriatrijos centre yra koplytėlė, dirba dvasininkai, kurie užsiima pacientų sielovada.

- Jūsų centras aktyviai dirba tarp sveikatą stiprinančių gydymo įstaigų. Pavardykite praėjusių metų gydymo rezultatus.
Vyriausiasis gydytojas Jonas Mikalauskas: 2011 metais centre gydėsi 978 ilgalaikio ir paliatyviosios pagalbos pacientai, kurių vidutinis gydymosi stacionare vidurkis 24 dienos. Pagal sutartį su Šiaulių miesto savivaldybės administracija, 50 pacientų buvo teikiamos globos ir psichogeriatrijos paslaugos. Šiai dienai globos paslaugų centras nebeteikia, kadangi yra vykdomas Europos Sąjungos projektas. Skyrius, teikiantis globos paslaugas, perkeltas į Šiaulių miesto savivaldybės globos namus, o psichogeriatrijos paslaugas teikia VšĮ Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Psichiatrijos ligoninė.

- Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre pacientus jau dabar pasitinka šiuolaikiškai įrengtos palatos. Kaip dar ketinate gerinti pacientams teikiamos slaugos
kokybę?

A. Čepulis: Šiuo metu yra pradėtas vykdyti 2011 metais parengtas Europos Sąjungos projektas „VšĮ Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro palaikomojo gydymo ir slaugos skyrių plėtra, modernizavimas ir paliatyviosios pagalbos skyriaus įsteigimas“. Projekto metu bus įsteigti 2 liftai  pacientų parvežimui gulimoje padėtyje, suremontuotos patalpos, pacientų dušai, tualetai, įrengti pacientų perkėlimo stacionarūs keltuvai, kurie pagerins ne tik gydytojų darbą, bet ir slaugomų pacientų kančias.

- Kokių naujų medicininių ir slaugos priemonių ketinate įsigyti?
J. Mikalauskas: Ketiname nupirkti reikiamų medicinos aparatų. Vienas iš jų – plaučių ventiliacijos bei monitoravimo įranga. Slaugos pagerinimui bus įsigyta funkcinės lovos ir spintelės, antipraguliniai čiužiniai, neįgaliųjų vežimėliai, vaikštynės, dušo bei tualetinės kėdės, apiplovimo vežimėliai, mobilūs keltuvai.

Į viršų