Daug labiau nei įspėjamieji užrašai apie alkoholio žalą veiktų nuotrauka su kepenų cirozės "suėstomis" kepenimis ar kita šokiruojanti iliustracija, be to, etiketėje turėtų būti pateikta informacija apie tai, kiek kalorijų turi gėrimas, yra įsitikinę ekspertai.

Tyrimų duomenimis, didžioji europiečių dauguma nori būti informuoti apie alkoholio vartojimo pasekmes: 79 proc. palaiko įspėjimus apie pavojų sveikatai ant alkoholinių gėrimų taros, o 82 proc. pritartų, kad tokie įspėjimai atsirastų ir reklamose.

Apie tai, ar vartotojai turi būti informuoti apie ingredientus, kalorijas, alergizuojančias medžiagas, nitratus ir panašias medžiagas esančias alkoholyje, diskutuojama Europos Parlamente.

"Jauni žmonės mano, kad alkoholio žymėjimas etiketėmis yra reikalingas. Tačiau jie norėtų išvengti įspėjamųjų iliustracijų, pateikiančių negyvų žmonių, įvykių kelyje ar kepenų cirozės atvejus. Tai parodo, kad šokiruojamos ir smogiamosios žinutės išties veiksmingos ir įspėja vartotoją apie galimas pasekmes tinkamu laiku", - Lietuvos vartotojų federacijos atstovė Edita Petrauskaitė cituojama Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos pranešime spaudai.

Ekspertai taip kalba remdamiesi projekto "Protect" duomenimis, kurio metu buvo atlikta 18-25 metų jaunuolių nuomonių apklausa apie įspėjimus sveikatai šešiose Europos valstybėse - Belgijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Lietuvoje, Ispanijoje ir Rumunijoje. 

Projektą koordinavęs mokslininkas iš belgų vartotojų organizacijos Patrikas Veilardas (Patrick Veillard) pridūrė, kad paliepimus maištingai sutinkantis jaunimas jautriai reaguoja į informaciją apie kalorijų kiekį. 

"Europos gyventojams atėjo laikas suvokti, kad alkoholiniai gėrimai yra nepaprastai kaloringi, o angliavandeniai ir kai kurie specifiniai priedai naudojami gamyboje gali sukelti alergiją ar netoleranciją", - teigė P. Veilardas.

Kalbėti apie kovos su piktnaudžiavimu alkoholiu žalą specialistus įkvepia statistika, kuri rodo, kad Europa yra daugiausiai alkoholio suvartojantis žemynas pasaulyje, lėtinės ligos, kurias dažnai sukelia alkoholis, priklauso didžiausiam pasaulinės rizikos faktorių topui drauge su tokiomis grėsmėmis kaip mokesčių krizės.

Alkoholis yra pagrindinė nelaimingų atsitikimų priežastis. Viena iš trijų visų kelių eismo mirčių yra sukeliamos alkoholio. Alkoholis Europos Sąjungoje sukelia beveik 195 tūkst. mirčių per metus. Viena iš keturių vyrų mirčių tarp 15-29 metų yra dėl alkoholio kaltės.

Eltos inf.
Į viršų