Vilnius, sausio 20 d. (ELTA).
Nutarta riboti didmenininkų ir mažmenininkų taikomus nekompensuojamųjų receptinių ir nereceptinių vaistų antkainius. Dėl to nekompensuojamieji vaistai galėtų atpigti 15-20 proc.

Tai numato trečiadienį Seime priimtas Farmacijos įstatymo pataisos, už kurias balsavo 80, prieš - 1, susilaikė 4 parlamentarai.

Įstatyme pažymima, kad didmeninio platinimo licencijos turėtojas ir vaistinė, parduodami nekompensuojamuosius vaistinius preparatus, negalės taikyti didesnio prekybos antkainio negu nustatytas Vyriausybės. Nekompensuojamojo vaistinio preparato mažmeninė kaina negalės būti didesnė negu vaistinio preparato rinkodaros teisės turėtojo ar lygiagretaus importo leidimo turėtojo deklaruota kaina pridėjus Vyriausybės nustatytus didmeninės ir mažmeninės prekybos antkainius bei pridėtinės vertės mokestį.

Nuo balandžio 1 d. įsigaliosiančios pataisos nebus taikomos nekompensuojamiesiems receptiniams vardiniams vaistiniams preparatams, o nekompensuojamosios medicinos pagalbos priemonės būtų parduodamos rinkos kaina.

Vyriausybė ir sveikatos apsaugos ministras iki šių metų kovo pabaigos turės parengti ir patvirtinti šiam įstatymui įgyvendinti reikalingus teisės aktus.

Šios Liberalų ir centro sąjungos deleguoto Sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko iniciatyva parengtos ir Seime patvirtintos Farmacijos įstatymo pataisos sukūrė teisines sąlygas apriboti nevaržomą vaistų kainų augimą bei juos atpigintų gyventojams vidutiniškai 13-15 proc., o kai kuriais atvejais - iki 24 procentų.

"Iki šiol galiojusi vaistinių preparatų kainodaros tvarka reguliavo tik didmeninius ir mažmeninius antkainius kompensuojamiesiems vaistams. O tai neužtikrino nekompensuojamųjų receptinių vaistų kainų stabilumo. Pastebėta, kad preparatai, esantys kompensuojamųjų vaistų kainyne, gyventojams parduodami žymiai brangiau, jei jie perkami pateikus nekompensuojamą receptą. Todėl valstybė tiesiog privalėjo įsikišti", - teigia Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Jonas Liesys.

Anot jo, maksimalūs didmeninės ir mažmeninės prekybos antkainiai nekompensuojamiesiems receptiniams vaistams yra taikomi 14 Europos Sąjungos šalių, 6 šalys reguliuoja tik mažmeninį antkainį. Visai nereguliavo nekompensuojamųjų vaistų antkainių tik 6 valstybės, tarp jų buvo ir Lietuva.

"Palyginus daugiausiai parduodamų 50 pavadinimų nekompensuojamų receptinių vaistų mažmenines kainas (be PVM) paaiškėjo, kad daugumos receptinių nekompensuojamų vaistų kainos Lietuvoje yra 40-45 proc. didesnės nei tose šalyse, kur antkainiai ribojami. Manau, kad nesame tiek turtingi, jog galėtume leisti sau tokią prabangą taip ženkliai permokėti už gyvybiškai svarbias prekes", - apibendrino J. Liesys.
Į viršų