01                               

Nors atliekant privalomą akių patikrą su aparatu buvo supažindinti visi naujagimių skyriaus medikai, Moters ir vaiko klinikoje šią procedūrą atlieka tik bendrosios praktikos slaugytoja Danutė Grušienė. Manoma, kad patikėjus aparatą vienam medikui, jis tarnaus ilgiau.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.


Lina ABROMAVIČIENĖ
Visose Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose, teikiančiose akušerijos paslaugas, nuo liepos 1 dienos įsigaliojo privaloma naujagimių akių patikra. Respublikinėje Šiaulių ligoninėje Moters ir vaiko klinikoje tokia patikra atliekama nuo vasario mėnesio ir jau sulaukė pirmųjų rezultatų – vienam iš 524 nuo vasario iki birželio pirmosios gimusiam kūdikiui aparatu buvo nustatytas regos sutrikimas. Naujagimiui buvo skubiai suteikta oftalmologo konsultacija, tačiau įtarimai nepasitvirtino. Tai įrodo, kad privaloma naujagimių akių patikra būtina, norint išvengti rimtesnių regos sutrikimų ar net galimo apakimo laiku suteikiant kvalifikuotą pagalbą.

Patikra – padės išvengti aklumo
Moters ir vaiko klinikos Naujagimių ir naujagimių reanimacijos skyriaus vedėja Virginija Gedvilienė teigė, jog privalomas akies dugno raudono reflekso patikrinimas atliekamas kūdikiams, siekiant nustatyti optines terpių drumstis ar kitas ligas, trukdančias normaliai vystytis regos sistemai. Neišnešiotiems kūdikiams tokia procedūra neatliekama dėl galimų netikslių rezultatų.
„Tiesioginio vaizdo aparatas - oftalmoskopas, skirtas naujagimių akių tyrimui, pas mus atkeliavo jau sausio mėnesį. Tada  buvo apmokyti visi mūsų naujagimių skyriaus gydytojai ir slaugytojos. Nusprendėme negaišti laiko ir jau nuo vasario mėnesio pradėjome daryti naujagimių akių patikrą. Skyriuje turime kasdien dirbančią bendrosios praktikos slaugytoją Danutę Grušienę, kuri su šiuo aparatu ir dirba. Turime galimybę, kad aparatu naudotųsi vienas medikas, ja ir naudojamės. Manome, kad tokiu būdu aparatas veiks ilgiau ir kokybiškiau. Aparatu daroma pirminė atranka - jei kyla įtarimų ar negaunamas raudono dugno refleksas - aparatas užfiksuoja pakitimus, oftalmologai atlieka akies dugno praplėtimo tyrimus “, - apie akių patikrą kalba V. Gedvilienė.
Tyrimas, pasak V. Gedvilienės, turi būti atliktas per dvi savaites po gimimo. Jei vaikui dėl tam tikrų priežasčių negalima atlikti akių patikros tik ką gimus, tada jį šeimos gydytojas privalo siųsti patikrai pas oftalmologą


Medikė mano, kad tokia procedūra jau seniau turėjo būti atliekama, nes tai puiki profilaktinė priemonė apsaugoti akis nuo rimtesnių sutrikimų bei padėti išvengti realios grėsmės apakti. Dažniausiai kūdikių akys tiriamos dėl akių auglių ir neuroblastomų, kurie aparatui ir neduoda reikiamo reflekso.
Pasak V. Gedvilienės, kartais labai sudėtinga atlikti naujagimiui akių tyrimą, nes akys sunkiai prasimerkia, todėl kartais tyrimo nepavyksta atlikti.

Privalomas tyrimas  nuo liepos 1 dienos
Pagal anksčiau galiojusią vaikų sveikatos tikrinimo tvarką gydytojas oftalmologas privalėjo apžiūrėti tik rizikos grupės vaikus, jei jie nebuvo patikrinti akušerijos stacionare. Naujasis teisės aktas numato privalomą kiekvieno naujagimio akių patikrą stacionare. Nedelsiant siųsti patikrai naujagimį turės ir šeimos ar vaikų gydytojas tais atvejais, kai kūdikis gimė ne stacionare ar dėl kokių nors objektyvių priežasčių jam nebuvo atlikta akių patikra.


Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas mano, jog naujagimių akių patikra pirmosiomis jų gyvenimo dienomis – tai patikimas būdas nustatyti įgimtas ligas, trukdančias normaliai vystytis regos sistemai ir net išvengti aklumo. „Pradėjus stebėti akis nuo pirmųjų gyvenimo dienų vaikui, o vėliau ir suaugusiam žmogui, neteks kentėti nuo sunkios negalios. Tai padaryti įmanoma pirmomis dienomis diagnozavus pakitimus ir laiku pritaikius gydymą. Todėl privalu išnaudoti visas galimybes, kad kūdikių regėjimas būtų išsaugotas. Mūsų klinika atlieka ir klausos tyrimus naujagimiems, kurie ne mažiau svarbūs“, - apie privalomą procedūrą kalba L. Rovas.


Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos, įgyvendindamos projektą „Raudono akies dugno reflekso įdiegimas Lietuvoje“, aprūpino naujagimių akių patikrai atlikti reikalingais oftalmoskopais visų Lietuvos ligoninių gimdymo skyrius ir apmokė jų darbuotojus.
Naujagimių akių dugno raudono reflekso tyrimo išlaidos bus įskaičiuotos į aktyviojo gydymo paslaugų teikimo sąnaudų grupę ir neturės finansinės įtakos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui.

02
Moters ir vaiko klinikos Naujagimių ir naujagimių reanimacijos skyriaus vedėja Virginija Gedvilienė teigė, kad privaloma akių patikra turi būti atlikta per dvi savaites nuo kūdikio gimimo, o nustačius pakitimus, naujagimis nedelsiant siunčiamas oftalmologo konsultacijai.

03

Naujagimių akių patikrai atlikti reikalingais oftalmoskopais jau yra aprūpinti visi ligoninių gimdymo skyriai, tačiau privaloma patikra visoje Lietuvoje pradėta vykdyti tik nuo liepos 1 dienos. Šiaulių medikai šią patikrą atlieka jau keletą mėnesių ir spėjo patikrinti daugiau nei 500  naujagimių. 


Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų