Moliūgas – vienas iš didžiausių rudens daržovių, į Europą atkeliavo iš Amerikos. Ir mūsų daržuose stebina savo dydžiu, o Amerikoje kasmet renkamas didžiausias moliūgas. Šiais metais pasiektas naujas rekordas  - 782 kilogramus sveriantis gigantas aplenkė 2006 metų galiūną, sveriantį 767 kilogramus.
 
92 proc. moliūgo sudaro vanduo, jo minkštime yra kalio, kalcio, magnio, geležies druskų, vitaminų C, B1, B2, PP ir provitamino A, pektinų, gausu angliavandenių. Iš moliūgo paruoštas maistas naudingas sergantiesiems skrandžio, širdies ir inkstų ligomis.
 
Reikia valgyti moliūgo sėklas, jos praturtina organizmą cinku.
 
Moliūgo minkštimas, o ypač sėklos, veiksminga priemonė nuo kirminų. Valomasis poveikis atsiranda ypatingų augalinių aliejų, fitosterinų, dervinių medžiagų, organinių rūgščių, tai pat A, C ir B grupės vitaminų derinių dėka.
 
Gydytojai rekomenduoja visiems periodiškai valgyti moliūgų sėklas ir taip išvalyti iš organizmo parazitus. Patartina pavartoti skanaus maisto – moliūgų sėklų.
Šviežio moliūgo košelė gydo žaizdas, nudegimus, uždegiminius spuogus ir egzemą.
 
Moliūgas – viena iš tų nedaugelio daržovių, kurios rekomenduojamos net kūdikiams.
 
Tačiau sutrikus virškinimui, paūmėjus gastritui arba opai, moliūgo valgyti nederėtų. Jeigu nekamuoja virškinamojo trakto problemos, galima vaišintis moliūgais į sveikatą.
Šeimininkės maloniai ruošia salotas su moliūgų sėklomis, sklindžius su moliūgais.
 
Naudingos ne tik moliūgų sėklos, bet ir patys moliūgai, kurie turi daug organinių rūgščių ir ląstelienos. Juos patariama valgyti sergant skrandžio bei žarnyno ligomis, ateroskleroze, nes jis šalina iš organizmo cholesterolį. Šviežias moliūgų minkštimas gerina žarnyno veiklą ir valgoma, kai užkietėja viduriai. Kadangi moliūgai nekaloringi, juos rekomenduojama valgyti nutukus. Urologai rekomenduoja moliūgų sėklas vartoti vyrams, sergantiems prostata. Literatūroje apie moliūgus galima rasti daug medžiagos: kokios yra moliūgų veislės, kaip juos auginti, nuimti derlių, laikyti, įvairių patiekalų receptų.
 
Parengė Liudvikas RULINSKAS
Į viršų