Vilnius, gruodžio 7 d. (ELTA).
Medicinos auditoriai konstatuoja, kad medikai padarė viską, ką galėjo, kad išgelbėtų vadinamuoju kiaulių gripu sirgusio 40-mečio visaginiečio gyvybę.

"Paslaugos pirminiame sveikatos priežiūros centre ir Visagino ligoninėje buvo teiktos nepažeidžiant teisės aktų reikalavimų", - sakė Valstybinės medicinos audito inspekcijos direktorė Ramunė Navickienė.

Nustatyta, kad vyras kreipėsi į medikus trečią savo ligos dieną. Jo temperatūra tuo metu nebuvo labai aukšta - 37,8 laipsnio. Vyras skundėsi silpnumu, sausu kosuliu. Prieš tai kvėpavimo takų infekcija sirgo ir sėkmingai pasveiko jo vaikai. Gydytoja, apžiūrėjusi pacientą, išrašė jam vaistų, pratęsė nedarbingumo lapelį ir paprašė pasirodyti po trijų dienų.

Po maždaug pusantros paros vyro būklė pablogėjo. Tuomet gydytoja iš karto priėmė sprendimą vežti vyriškį į Visagino ligoninę.

"Visagino ligoninėje, galbūt jau turint patirties, iš karto paskiriamas vaistas "Tamiflu", juolab kad šis vaistas veikia ir sezoninio gripo atveju. Iš karto pacientui daromas tyrimas ir diagnozuojamas naujo tipo gripo virusas", - sakė R. Navickienė.

Medicinos auditoriai nustatė, kad paciento būklę galėjo pabloginti ir kiti negalavimai, mat vyras skundėsi tam tikrais širdies sutrikimais.

Nors auditoriai būtent šio paciento gydyme pažeidimų nerado, Visagino sveikatos priežiūros įstaigose aptikta kitų nusižengimų. "Medicinoje neesminių pažeidimų nebūna. Pirminiame sveikatos priežiūros centre neregistruojami nepageidaujami įvykiai, jie turi būti registruojami, aprašomi. Neradome pažymėto iškvietimo laiko", - sakė R. Navickienė.

Medicinos auditoriai yra tyrę ir nuo naujojo gripo mirusio 14-mečio paauglio iš Kauno rajono gydymo aplinkybes. Inspekcijos vadovė teigė iš pokalbio su berniuko tėvais ir jų pareiškimų žiniasklaidai supratusi, kad auditorių išvados bus skundžiamos teismui.

"Kiek žinau, tėvai turi pretenzijų mums, kad neva per švelnios išvados. Manau, kad mums reikia visiems žinoti tikrą tiesą, ir teismas, jeigu užtvirtins, bus ir artimiesiems gal šiek tiek ramiau. Kauno klinikos irgi tokią teisę (skųsti išvadas teismui - ELTA) turi. Mūsų išvados turi tokią savybę - neišvengiamai kažkam visada nepatinka", - sakė R. Navickienė.

Iš viso Lietuvoje yra patvirtinti aštuoni mirties nuo naujojo gripo atvejai. Pasak Valstybinės medicinos audito inspekcijos direktorės, kol kas naujų prašymų ištirti gydymo aplinkybes negauta. 
Į viršų