Vilnius, vasario 20 d. (ELTA).
Patikrinimą atlikusi Valstybinė medicininio audito inspekcija atkreipė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) dėmesį į greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojų kvalifikacijos klausimus. 

"Tik 7 proc. šalies GMP dirbančio personalo yra gydytojai, 11 proc. darbuotojų yra vyresni nei 60 metų amžiaus", - teigiama audito inspekcijos išvadose. 

Inspektoriai konstatavo, kad GMP paslaugas teikiančios įstaigos yra pakankamai aprūpintos automobiliais, tačiau atkreipė dėmesį, kad tik 45 iš 61 asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ) įdiegta kompiuterinė iškvietimų registracija.

Be to, Valstybinė medicininio audito inspekcija nustatė, kad dauguma ASPĮ formaliai ir nepakankamai vykdo vidaus auditą.

Ataskaitoje konstatuota, kad dabartinė tvarka, kai mokama už GMP darbo valandą, negerina paslaugų kokybės, nors valandos įkainiai per pastaruosius metus padidėjo vidutiniškai 24 proc. 

Valstybinio medicinos audito inspekcija SAM pateikė nemažai rekomendacijų, kaip gerinti GMP paslaugų kokybę. Tarp jų - centralizuoti GMP paslaugas teikiančias ASPĮ, šalyje įkuriant 6-8 GMP centrus, turinčius centrines dispečerines.

Išklausius audito išvadas SAM posėdyje nutarta pavesti darbo grupei parengti priemonių planą GMP paslaugų kokybei gerinti. 
Į viršų