Seimo  Sveikatos reikalų komiteto narė Dangutė Mikutienė siūlo nemokamai skiepyti vaikus nuo erkinio encefalito ir "nuerkinti" dažniausiai mažųjų lankomas vietas. 

Parlamentarė kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą ir atkreipė dėmesį į tai, kad tėvai yra sunerimę dėl savo ir kitų vaikų sveikatos, nes padažnėjo susirgimų erkiniu encefalitu ir Laimo liga atvejų. 2008 metais buvo užfiksuota 220 erkinio encefalito atvejų, o pernai - 606. Laimo liga prieš dvejus metus sirgo 1 tūkst. 153 asmenys, pernai - 3 tūkst. 600. 

Parlamentarė siūlo papildyti sveikatos apsaugos ministro įsakymą "Dėl LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriaus" ir bent jau kaimo vietovių vaikus, o geriausiai - visus, nemokamai skiepyti nuo erkinio encefalito.

"Tėvai kelia problemą dėl skiepų nuo erkinio encefalito kainos. Yra daug šeimų, kurios tiesiog neturi papildomų lėšų, kad galėtų profilaktiškai paskiepyti savo vaikus nuo erkinio encefalito. Žmonės nori būti atsargesni, bet jie tiesiog neišgali. Ypatingai kaime vaikai visą dieną būna lauke, dirba daržuose, girdo gyvulius, renka uogas, grybus. Lietuvoje, remiantis 6 metus vykdytais specialiais tyrimais, nustatyta, kad 64,4 proc. žmonių, persirgusių erkiniu encefalitu, visam gyvenimui lieka su kelių rūšių negalia ar sunkiu invalidumu", - išplatintame pranešime cituojama D. Mikutienė.

Seimo narė taip pat siūlo nuo erkių išvalyti tas vietas, kur dažniausiai būna vaikai - žaidimo aikšteles, vaikų darželių ir mokyklų teritorijas. Ji primena, kad vadinamojo "nuerkinimo" paslauga naudojosi Vyriausybės kanceliarija, išvaliusi Turniškių gyvenamojo rajono teritoriją, AB "Lietuvos geležinkeliai" filialo "Vilniaus geležinkelio infrastruktūra" - teritoriją, skirtą vaikų poilsio stovyklai, Vilniaus miesto savivaldybė, prieš Pasaulio lietuvių dainų šventę Vingio parke išvaliusi potencialiausius klastingos ligos židinius.
ELTA
Į viršų