Metabolizmas – tai mitais apipintas įmantrus žodis, kuris trokštantiems sulieknėti atrodo kaip raktas į visų mįslių įminimą. Kuo metabolizmas greitesnis – tuo sparčiau tirps riebalai nuo jūsų kūno.

Susipažinkite: metabolizmas

Metabolizmas – medžiagų apykaita organizme. Kitaip tariant, tai intensyvumas, kaip organizmas produktuose esančias maisto medžiagas paverčia energija arba kalorijomis. Jūsų suvalgytas maistas pavirsta substancija, kuri vadinama gliukoze. Jei prieš valgydama buvote išalkusi, visos su maistu gautos kalorijos bus sunaudotos organų ir jų sistemų darbui. Jei maisto porcija gerokai aplenkė alkį, jūsų organizmui tuo metu energijos nereikėjo, suvartotos kalorijos pavirs riebalais.
Štai ir pagrindinė metabolizmo taisyklė: nenorite priaugti papildomų kilogramų – nevartokite daugiau kalorijų, nei galite sudeginti.
Svarbiausias faktorius, turintis įtakos metabolizmo greičiui, – tai jūsų kūno masė (raumenų, kaulų ir vidaus organų masė). Kuo šis rodiklis didesnis, tuo greitesnė medžiagų apykaita. Būtent dėl šios priežasties vyrų organizme visi procesai vyksta 10–20% greičiau nei moterų.
Įtakos metabolizmo greičiui turi ir paveldimumas bei hormonai (svarbiausi – skydliaukės hormonai).
Senstant maisto medžiagų apykaita linkusi lėtėti. Mokslininkų nuomone, metabolizmas 30 metų amžiaus sulaukusių moterų organizme kiekvieną dešimtmetį sulėtėja 2–3%. Dažniausiai tai susiję su fizinio aktyvumo stoka. Ištaisyti padėtį padės aktyvus gyvenimo būdas ir tinkamai parinktas maistas.

Kokie produktai skatina metabolizmą?
Daržovės. Kad spartėtų metabolizmo procesai, rekomenduojama kasdien valgyti daug šviežių daržovių ir vaisių – tai puikus energijos, įvairių vitaminų ir mikroelementų šaltinis. Medžiagų apykaitą efektyviausiai skatina tamsiai žalios spalvos daržovės, taip pat visos lapinės daržovės ir salotos.
Neskaldytų grūdų produktai. Juose gausu ląstelienos ir maistinių skaidulų, kurios ne tik papildo organizmo vitaminų ir mineralų atsargas, bet ir veikia kaip žarnyno šluota, pašalina iš jo nereikalingas medžiagas, taip spartina virškinimą ir gerina maistingųjų medžiagų įsisavinimą.


Liesa mėsa. Baltyminis maistas padidina termogenezę. Angliavandeniams ir riebalams pasisavinti išeikvojama vos 2 procentai medžiagų apykaitos pajėgumo, subalansuotam įvairiam maistui perdirbti – 10 procentų, o štai baltymams įsisavinti sunaudojama net iki 30 proc. kalorijų. Taigi baltyminis maistas ne tik paspartina medžiagų apykaitą, bet ir leidžia sunaudoti beveik trečdalį suvartotų kalorijų vien jo virškinimo procesui.


Žuvis. Turi daug raumenims reikalingų baltymų ir organizmui naudingų omega-3 rūgščių.
Jūros gėrybės. Žmonėms, kurių skydliaukės veikla sutrikusi ir dėl to lėtėja medžiagų apykaita, ją paspartinti padės daug jodo turintys produktai. Būtent skydliaukė atsakinga už hormonų, reguliuojančių medžiagų apykaitą, gamybą. Daug jodo esama jūros kopūstuose, jūros gėrybėse, taip pat produktuose, kurie dirbtinai papildomi šiuo elementu.
Rauginto pieno produktai. Juose esantys prebiotikai (žarnyne neabsorbuojamos, bet naudingą žarnyno mikroflorą augti skatinančios medžiagos) normalizuoja virškinimą, taigi skatina ir sėkmingus medžiagų apykaitos procesus.


Aliejus. Įvairiuose aliejuose gausu linolio rūgšties, kuri padeda „išjudinti“ organizme susikaupusias riebalų atsargas. Moksliškai įrodyta, kad ši medžiaga užkerta kelią riebalų sluoksnio didėjimui, priverčia kai kurias ląsteles „lieknėti“.
Uogos. Mokslininkai nustatė, kad daugiausia medžiagų apykaitą spartinančių elementų esama mėlynėse ir pomidoruose.
Kofeinas. Efektyviai spartina medžiagų apykaitą ir gėrimai, kuriuose yra kofeino: kava, arbata, taip pat juodasis šokoladas. Kofeinas spartina širdies plakimą, stimuliuoja adrenalino išsiskyrimą, aktyvina, stimuliuoja nervų sistemą. Deja, visa tai – šalutinis poveikis, kuris gali ir pakenkti. Todėl vietoje kavos rekomenduojama dažniau rinktis žaliąją arbatą. Joje taip pat esama medžiagų, kurios padidina energijos suvartojimą nekenkdamos organizmui.


Prieskoniai. Aitrusis pipiras medžiagų apykaitos spartą laikinai padidina net 50 procentų. Taip nutinka todėl, kad pavartojus aitriųjų pipirų padidėja širdies susitraukimų dažnis, paspartėja kraujotaka ir organizmas ima sunaudoti daugiau energijos. Beje, pipirai taip pat dezinfekuoja maistą, gerina virškinamojo trakto veiklą.
Vanduo. Per dieną svarbu išgerti pakankamą kiekį vandens – kai organizme jo nestinga, spartėja virškinimas, geriau perdirbami riebalai, greičiau pajuntamas sotumas.

Ar paros laikas – svarbu?
Tinkamas maistas dar labiau paspartins medžiagų apykaitą jei jį valgysite anksti ryte. Štai kodėl per pusryčius siūloma suvartoti pagrindines dienos kalorijas. Jei iš ryto rinksitės kaip tik tą maistą, kuris vos prasidėjus dienai „užkurs“ jūsų medžiagų apykaitos varikliuką – organizmas efektyviau naudos ir visas kitas per dieną gautas kalorijas.
Vakarais vyksta atvirkštinis procesas. Net jei rinksitės tik metabolizmą skatinančius produktus, organizmas vis tiek jų nepriims taip, kaip ryte. Atėjus vakarui medžiagų apykaita natūraliai lėtėja, organizmas ruošiasi miegui. Jei tuo metu skrandį pripildote maisto – gaunate energijos, kurios jums jau nebereikia, taigi ji bus perdirbama į riebalų atsargas. Štai kodėl paskutinį kartą vakare patartina valgyti ne vėliau nei likus 4 valandoms iki miego.

Į viršų