Zita KATKIENĖ

Dažniausiai vyrus varginanti liga - lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) - dar vadinama lėtiniu obstrukciniu bronchitu, plaučių emfizema, lėtine kvėpavimo takų obstrukcija. Tai lėtinė, sunkiai gydoma plaučių liga, kuriai būdingi susiaurėję bronchai - bronchų obstrukcija, kuri yra beveik negrįžtama. Tai, pasak gydytojos pulmonologės Virgainės Bielskienės, viena iš dažniausiai pasitaikančių lėtinių ligų, kuria dažniausiai serga vyrai, bet neišvengia ir moterys.

Dusulys - bauginantis požymis

LOP liga dažniausiai prasideda vidutiniame ar vyresniame amžiuje. Ypač daug sergančiųjų tarp 40 - 70 metų žmonių. Tiesa, uždegimas paprastai pasireiškia kur kas anksčiau, tačiau iš pradžių liga gali nesukelti jokių požymių. Pirmieji LOPL požymiai, pasak V. Bielskienės, - kosulys bei skrepliavimas. Vėliau kvėpavimo funkcija pamažu silpnėja, iš lėto atsiranda dusulys, tačiau žmogus prie jo nepastebimai prisitaiko - stengiasi mažiau judėti. Dusulys būna ekspiracinis - sunkiau ligoniui iškvėpti, nei įkvėpti, todėl atsiranda dusimo jausmas.

Lėtinė liga dažniausiai pasireiškia paūmėjimais ir remisijomis. Paūmėjimą išprovokuoja bakterijos ar virusai, gretutinės ligos, orų pokyčiai. Paūmėjimo metu pasireiškia didžiulis dusulys, kosulys, gali pakilti temperatūra. Tokio ligonio būklė - sunki, jis sėdi pasilenkęs į priekį, nes taip lengviau kvėpuoti. Oda tampa mėlyna dėl deguonies trūkumo, kvėpavimas paviršutiniškas. Neretai tokios būklės ligoniai atsiduria intensyvios terapijos skyriuose.

Ligai progresuojant, krūtinės ląsta tampa „statinės" formos, nepaslanki. Ryškėja kvėpavimo nepakankamumas, remisijos vis trumpėja, o paūmėjimai dažnėja. Dėl plaučių kraujotakos sutrikimo vystosi plautinė hipertenzija ir dešiniojo širdies skilvelio nepakankamumas. Tokie ligoniai miršta dėl terminalinio kvėpavimo nepakankamumo, širdies nepakankamumo ar prisidėjusios infekcijos - plaučių uždegimo.

Sergančiųjų daugėja

Ligos priežastys, pasak medikės, labai priklauso ir nuo žmogaus gyvenimo būdo, kurį jis pats ir pasirenka, taip pat ir nuo žmogaus nepriklausančios aplinkybės. Ligą sąlygoja rūkymas, aplinkos užterštumas, dažnos virusinės infekcijos, imuniteto sutrikimai, nutukimas, alkoholizmas. Dažniausiai yra keli veiksniai, skatinantys prasidėti LOPL. Įtakos gali turėti ir genetinis polinkis. Tačiau svarbiausia LOPL priežastis - rūkymas. Net apie 90 proc. sergančiųjų LOPL yra rūkaliai.

Taip yra todėl, kad kenksmingos dalelės sukelia neįprastą uždegimą plaučiuose. Uždegimas pažeidžia bronchus bei alveoles. Dėl to sutrinka bronchų reaktyvumas - jie susiaurėja, „spazmuoja", dažnai užsikemša uždegiminiu sekretu, o alveolių sienelė ilgainiui plonėja, sunaikinama jos struktūra, alveolės plečiasi. Dėl to vystosi plaučių fibrozė (plaučiai randėja), emfizema (plaučių audinys išsipučia, padidėja jų oringumas, plaučiai padidėja, tampa nepaslankūs, visiškai sutrinka jų funkcija). Pažeidžiamos ir plaučių kraujagyslės.

Liga nuolat progresuoja, o jos prognozę blogina rūkymas, senyvas amžius, gretutinės ligos, išsivystęs širdies nepakankamumas. Sergantieji sunkia LOPL forma vidutiniškai išgyvena šešerius metus.

Į viršų