Linų sėmenų aliejus labiausiai vertinamas dėl polinesočiųjų riebalų rūgščių, jame yra daug įvairių vitaminų, provitamino A, mineralinių medžiagų, fermentų. Riebalų rūgštys omega-3 ir omega-6 labai svarbios sveikatai. Jeigu jų trūksta, organizmas lėčiau auga, silpnėja atsparumas infekcinėms ligoms, džiūva oda, sutrinka cholesterolio apykaita, tunkama, gali sutrikti organizmo medžiagų apykaita. Omega-3 riebalų rūgštys ne tik stiprina sveikatą, bet ir skatina susikaupusių riebalų deginimą.
 
Sėmenų aliejus naudingas net sportininkams – jį vartojant greičiau atsigauna raumenys, po mankštos jis suteikia organizmui daug energijos, didina ištvermingumą, stimuliuoja riebalų deginimą ir greitina metobolizmo procesus.
 
Sėmenų aliejus – tai nepakeičiamų polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų, fosfolipidų, fitosterolų, natūralių antioksidantų, mineralinių medžiagų bei kitų biologiškai aktyvių komponentų šaltinis, turintis neabejotinos naudos žmogaus organizmui. Tiek vitaminai, tiek mineralinės medžiagos atlieka ne tik fiziologinę, bet ir apsauginę funkciją.
 
Augalinis sėmenų aliejus yra malonaus skonio ir kvapo. Sėmenų aliejus vartojamas nuo senovės graikų ir Romos laikų. Tai ir maistas, ir vaistas. Rekomenduojama paros norma 1-3 desertiniai šaukštai.
 
Vertingas tik šaltuoju būdu išspaustas aliejus, jo negalima kaitinti. Sėmenų aliejaus galima gerti 2-3 kartus per dieną po 1-2 šaukštus.
Sėmenų aliejus greitai oksiduojasi, dėl to jis turi būti laikomas uždarytame butelyje šaltai. Atidarius butelį aliejus turi būti suvartojamas per 3-5 savaites. Šį aliejų rekomenduotina vartoti ruošiant salotas, sriubas, troškinant daržoves ir t. t.
 
Mitybos specialistų manymu, sveikas suaugęs žmogus turėtų suvalgyti iki 80 gramų aliejaus kasdien.
 
Sėjamasis linas (Linum usitatissimum) - vienmetis augalas. Žmonės pradėjo auginti linus maždaug prieš 9000 metų Indijos srityse. Lietuviai linus augina gana seniai. Archeologai rado pirmaisiais mūsų eros amžiais austų lininių audinių bei virvių liekanų. Tai randame literatūroje.
 
Dažnai žmonės, nusprendę sveikai maitintis, ypač moterys, besilaikančios labai griežtų dietų iš savo raciono visiškai išbraukia bet kokius riebalus. Taip elgtis žalinga sveikatai, nes organizmas negauna ne tik aliejuje esančių nesočiųjų riebalų rūgščių, bet ir jame esančių vitaminų. Maža to,  organizmas negaudamas riebalų, negali pasisavinti vaisiuose ir daržovėse esančių riebaluose tirpių vitaminų. Tad ruošiant daržovių salotas tiesiog būtina užpilti šaukštelį šaltojo spaudimo aliejaus. Juo labiau kad vienas gramas aliejaus teturi apie 9 kalorijas. Tai tikrai neturės lemiamos įtakos figūrai, o nauda bus keleriopa, organizmas gaus visą būtinų vitaminų ir mikroelementų, sumažės tikimybė susirgti kraujagyslių ateroskleroze, širdies infarktu, poliartritu, virškinamosios sistemos ligomis. Reikėtų prisiminti, kad sveikas suaugęs žmogus per dieną turėtų suvalgyti apie 80 gramų augalinio aliejaus.
Iš amžių glūdumos mus pasiekę ir daugybę kartų išbandyti metodai veiksmingi ir mūsų dienomis. Paprasti ir naudingi mūsų protėvių receptai kasdien gydytis tiks ne vienam.
 
Pasinaudokite šaknų, žolių ir uogų gydomąja galia.
 
O kiek dainų, pasakojimų ir legendų, perduodamų iš kartos į kartą,sukurta liaudyje apie mėlynžiedį linelį, linų audėjėles. 
 
Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų