Žmonės dažniausiai įpratę gerti liepžiedžių arbatą peršalus arba prieš miegą, kaip raminančią priemonę. Tačiau liaudies medicina žino daug daugiau liepžiedžių gydomųjų savybių.

Nenukošta šutintų liepžiedžių ištrauka naudojama kompresams nuo hemoroidinių mazgelių uždegimo, mastito, opų, reumato, nudegimų.

Ištrauka gaminama taip: 3 šaukštai vaistažolių užplikomi 1 stikline verdančio vandens ir kaitinami vandens vonelėje 15 minučių. Ataušinama, sukrečiama ant marlės, suvyniojama ir uždedama ant skaudamos vietos. Po pusvalandžio kompresą reikia pakeisti.

Liepžiedžių  nuoviras gydant uždegimines ligas gaminamas taip: 3-4 šaukštai džiovintų  liepžiedžių užpilami 400 ml vandens, verdama 10 minučių, nukošiama. Geriamas karštas po 1-2 stiklines 2-3 kartus per dieną.

Liepžiedžių  dedama į vaistažolių mišinius nuo įvairių ligų, ypač skrandžio, kepenų, žarnyno ir inkstų.

Liepžiedžių  uogienė

Liepų  žiedus uogienei rekomenduojama rinkti šiltą, debesuotą su pragiedruliais dieną (iki 25 laipsnių šilumos), drėgnu oru, kai iš žiedų intensyviai išsiskiria nektaras. Žiedai nukerpami žirklėmis prie kotelio. Žiedai suberiami į sietelį, nuplaunami šaltu vandeniu, leidžiama vandeniui nuvarvėti, sudedami į dubenį ir užpilami karštu cukraus sirupu (1 kg žiedų - 400 g vandens ir 1 kg cukraus). Kad žiedai neišplauktų į paviršių, jie uždengiami plokščia lėkšte, ant kurios uždedamas stiklainis su vandeniu. Kai žiedai prisigeria cukraus ir nusėda, verdama uogienė ir karšta išpilstoma į iškaitintus stiklainius, sandariai uždaroma. Kad uogienė nesusicukruotų, virimo pabaigoje reikia įdėti truputį citrinų rūgšties.

Apie liepžiedžių  gydomąsias savybes

* Susmulkinti šviežių liepžiedžių pumpurėliai ir lapeliai naudojami kaip išorinė priešuždegiminė, skausmą malšinanti priemonė nuo nudegimų ir žaizdų.

* Liepa - vienas iš nedaugelio augalų Žemėje, kuriame yra fitohormonų, tai yra medžiagų, artimų moteriškiems lytiniams hormonams. Galbūt todėl liepų žiedai pasižymi jauninamosiomis savybėmis. Liepžiedžių garai, arbata nepaprastai naudingi moteriai visais jos gyvenimo periodais.

* Jei sutrinka mėnesinių ciklas, jis tampa nereguliarus, skausmingas, liepžiedžių  arbata padės jį sureguliuoti. Moterims nuo 45 metų naudinga sykį per pusmetį po mėnesį kas rytą išgerti po stiklinę liepžiedžių arbatos - ir klimakso pasekmės bus nebaisios. Jis prasidės kur kas vėliau nei kitoms bendraamžėms ir bus neskausmingas, be kraujoplūdžio. Užplikykite 1 arb. šaukštelį liepžiedžių stikline verdančio vandens.

* Nuo hemorojaus gerai padeda liepžiedžių vonelės. Jas daryti reikia kiekvieną vakarą, kol visai pasveiksite.

* Liepų  sėklų milteliai naudojami kraujavimui iš nosies sustabdyti.

* Šviežių  jaunų liepų žievės nuoviru gydomi nudegimai, reumatas, podagra.

* Išoriškai liepžiedžių nuoviras naudojamas burnai skalauti, taip pat gydomosioms vonioms nuo neuralgijos.

* Plaukų  plovimas liepžiedžių nuoviru padeda nuo slinkimo.

* Liaudies medicinoje džiovintų liepų lapų milteliai naudojami barstyti ant žaizdų, opų, taip pat kraujavimui sustabdyti.

* Liepų  žievės nuoviro (200 g žievės, 1 stiklinė vandens) kompresai dedami ant žaizdų, opų, nudegimo vietų, skaudamų sąnarių.

* Degutu iš  liepų medienos gydoma oda nuo egzemos.

* Liepų  lapai suvyniojami į marlę, pamerkiami į verdantį  vandenį, ataušinami ir dedami kaip kompresas ant skaudamų sąnarių, uždegiminių hemorojaus mazgų.

Kai skauda galvą, galima ją aprišti liepų lapais. Juos reikia keisti kas 10-15 minučių, kol skausmas praeis.

Liepžiedžių  garų vonelės naudojamos kosmetikoje, kad sumažėtų veido, kaklo raukšlės. Ypač liepžiedžių garų vonelės tinka riebiai veido odai.

Šaltu vandeniu praskiesta liepžiedžių arbata rekomenduojama prausti veidą, kad oda įgautų elastingumo.

* Liepžiedžių  vonios skatina prakaito išsiskyrimą, ramina nervų sistemą  ir gydo nuo nemigos. 4-5 saujas liepžiedžių užpilkite 2 litrais šalto vandens, palaikykite 15 minučių, po to pavirinkite 5 minutes ir dar leiskite pritraukti 20 minučių. Nukoškite ir supilkite į šiltą vonios vandenį. Maudykitės 20-30 minučių. Kad vonios efektas būtų stipresnis, prieš maudymąsi patartina nusiprausti su muilu po dušu.

 Parengė Liudvikas RULINSKAS
Į viršų