Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dėl neteisingo ženklinimo laikinai sustabdė 37,9 tonos 18 pavadinimų saldumynų iš Turkijos realizavimą. 

Saldumynų etiketėse Turkijos gamintoja ELVAN GIDA SAN VE TIC. A.S. nebuvo paženklinusi, kad šiuose gaminiuose naudoti genetiškai modifikuotų sojų produktai.

Šiaulių apskrities VMVT specialistai importo kontrolės metu paėmė turkiškų saldainių "Extrime" mėginius ištirti. Saldainių sudėtyje nustatyta daugiau kaip 5 proc. genetiškai modifikuotų sojų produktų, kurie nebuvo nurodyti etiketėse. Šią produkciją iš Turkijos importavo UAB "Angolita", kuriai laikinai neleista tiekti į rinką visos siuntos - 18,8 tonos 13 pavadinimų saldumynų, kol jie nebus tinkamai perženklinti, nurodant, kad jų sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų. 

Kauno miesto VMVT inspektoriai, vykdydami importuojamų maisto produktų kontrolę, paėmė šokoladinių saldainių "Elvan drem coconut" mėginius. Saldainių sudėtyje nustatyta daugiau kaip 5 proc. genetiškai modifikuotų sojų produktų, tačiau tai nebuvo nurodyta ženklinimo etiketėse bei kituose dokumentuose. Įmonei importuotojai - UAB "Daisena" laikinai uždrausta visą siuntą - 19,1 tonos penkių pavadinimų saldumynų tiekti į rinką, nurodyta produktus tinkamai perženklinti.

"Tai jau trečias atvejis šiais metais, kai neleidžiama realizuoti turkiškų saldumynų dėl nepateiktos informacijos apie jų sudėtyje esančius genetiškai modifikuotus produktus. Visus tris kartus saldumynai buvo importuoti iš tos pačios Turkijos įmonės. Šių metų vasario mėnesį UAB "Angolita" buvo įvežusi beveik 700 kg neteisingai paženklintų saldainių "Compound chocolate", kuriuose taip pat buvo rasta genetiškai modifikuotų sojų produktų. "Angolita" įtraukta į padidintos rizikos įmonių sąrašą ir jos įvežama produkcija tikrinama griežčiau. Nuo metų pradžios laboratorijoje ištirta daugiau nei 60 maisto mėginių, nustatyti šie trys pažeidimai", - sakė VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Pagal Europos ir nacionalinius teisės aktus, informacija vartotojams apie genetiškai modifikuotus organizmus maisto produktų ženklinimo etiketėse turi būti nurodyta, kai šiuose produktuose yra daugiau kaip 0,9 proc. genetiškai modifikuotų organizmų.
ELTA 
Į viršų