Ananaso (Ananas) tėvyne laikoma Pietų Amerika, tiksliau Matu Grosu plynaukštė  Brazilijos ir Paragvajaus pusiasalyje. Kristupas Kolumbas sultingus ir skanius vaisius pavadino „pušies obuoliais“. Į Europą  šie reti vaisiai atkeliavo tiktai XVI amžiuje ir buvo pripažinti dėl reto gurmaniško skonio. Ananasai buvo pradėti auginti oranžerijose vietoj iki tol augintų citrusinių vaisių. Tiesa, kai XIX amžiuje „pušies obuolius“ masiškai pradėjo gabenti iš Azoro salų, susidomėjimas jais atslūgo. Tačiau sodininkai mėgėjai vis dar augina ananasus namuose ir sulaukia gražių vaisių.

Ananasai –  bromelinių šeimos atstovai. Jie suformuoja plačią skrotelę  iš tankių, kietokų, nusvirusių lapų. Iš skrotelės išauga žiedynkotis su žiedynu, kurį sudaro raudoni žiedai. Ananasai žydi tik vieną kartą, paskui sunyksta. Tai būdinga visiems bromelinių šeimos atstovams.

Žinoma apie 60 rūšių ananasų, be to, kai kurių rūšių vaisiai gali sverti net iki 15 kg.

Veikliosios medžiagos

Dėl mažo kaloringumo ir daugybės biologiškai veiklių medžiagų ananasas laikomas vienu tinkamiausių dietinių vaisių. Ananaso vaisiuose yra daug kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, vario, vitaminų: C, B1, B2, B5, B3, B6, karotino, PP. Beje, šiame vaisiuje vitamino P yra penkis kartus daugiau negu pripažintame rutino šaltinyje – citrinoje.

Labai svarbu ir tai, kad ananasas turi daug kalio ir magnio, jo minkštime yra visų  mineralinių medžiagų. Ir svarbiausia – ananasuose yra biologiškai veikliosios medžiagos bromelaino, kuris neleidžia susidaryti trombams ir gerina virškinimą, t. y. puikiai padeda virškinti žuvį, mėsą, ankštines daržoves, rūgštaus pieno produktus. Todėl po sočių pusryčių ar pietų patartina išgerti ananasų sulčių arba suvalgyti riekelę šviežio ananaso. Tai padės išvengti sunkumo jausmo skrandyje ir greičiau pasisavinti baltyminį maistą. Be to, ananasas malšina alkio jausmą.

Šiuose vaisiuose esančios biologiškai aktyvios medžiagos pasižymi daugeliu gydomųjų savybių. Šviežiuose ananasuose yra labai daug baltymus skaidančios medžiagos bromelaino. Vaisius termiškai apdorojant bromelainas suyra. Iš ananasų pagamintos bromelaino tabletės vartojamos sutrikus baltymų apykaitai organizme. Nustatyta, kad ši medžiaga gali sustiprinti antibiotikų poveikį, pagreitinti audinių atsinaujinimą. Yra duomenų, kad bromelainas gali ištirpdyti kraujagyslėse susiformavusius trombus ir dėl to gali būti labai tinkamas širdies bei kraujagyslių sistemos ligų bei trombozių gydymui. Ananasų sultys stimuliuoja virškinamųjų fermentų gamybą, šalina iš žarnyno toksinus, lėtina aterosklerozės vystymąsi. Jos ypač rekomenduotinos pasireiškus funkciniams širdies veiklos sutrikimams, kamuojant aritmijai, nutukus. Nustatyta, kad 1 g bromelaino gali „sudeginti“ apie 900 g riebalų. Todėl manoma, kad reguliariai geriant ananasų sultis galima ne tik sustabdyti tukimą, bet ir ilgainiui sumažinti jau esamas riebalų sankaupas. Beje, ananasų liesinamąjį poveikį pirmoji veiksmingai išbandė žavioji Sofi Loren.

Gydomosios savybės

Ananaso minkštimas ir sultys turi antimikrobinių, uždegimus slopinančių savybių, daug vitaminų, skatina šlapimo išsiskyrimą, taip pat mažina kraujo klampumą, stiprina kraujagyslių sieneles ir gerina nuotaiką.

Ananasą  patartina valgyti esant širdies ir kraujagyslių sutrikimų, sergant išemine širdies liga, miokardo infarkto bei insulto profilaktikai.

- Kai yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, patartina valgyti po 1 šaukštą  ananaso minkštimo 15 min. prieš valgį.

- Esant avitaminozei, kraujagyslių sienelių ir kapiliarų trapumui, taip pat užklupus blogai nuotaikai tiks ananaso žievės antpilas.

- Jei yra antsvorio – vieną kartą per savaitę surengti ananasų  iškrovos dieną, valgyti tik ananaso minkštimą.

- Esant blogai medžiagų apykaitai, dideliam kraujo klampumui, po išeminio širdies insulto ar miokardo infarkto patartina valgyti po ¼ stiklinės ananaso minkštimo vieną ar du kartus per dieną.

- Skaudant gerklę reikia dažnai skalauti ananasų sultimis.

- Sergant viršutinių  kvėpimo takų infekcijomis, bronchitu, artritu, sutrikus virškinimui reikia sultis gerti keletą kartų per dieną.

- Prieš  skrendant lėktuvu išgėrus stiklinę ananasų sulčių, paprastai kelionėje nekamuoja šleikštulys.

- Segant širdies ligomis, ypač aritmija būtų naudinga kasdien valgyti ananasus arba gerti jų sultis.

Prie ananasų  reikia pratintis pamažu, nes jie laikomi stipriu alergenu.

Ananasą  nesunku užsiauginti ir kambaryje, jis auga ant palangės.

Būtina atsiminti, kad ananaso negalima dėti į šaldytuvą, nes laikomas šaldytuve jis praranda aromatą.

Ananasas sėkmingai naudojamas ir kosmetikoje.

Pagal žurnalą  ir laikraštį „Sveikatos ABC“ parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų