Riešutų kevalo viduje yra vertingas ir maistingas branduoliukas, daugeliui pasaulio tautų tapęs nepakeičiamu misto produktu.
 
Graikiniai, kedrų, žemės riešutai, migdolai, pistacijos, lazdynų ir daugybė kitų riešutų rūšių. Riešutuose gausu baltymų ir ypač riebalų, todėl riešutai yra labai kaloringi - 100 gramų turi 600-700 kcal. Jie 3-3,5 karto kaloringesni už duoną, 4-6 kartus - už mėsą, 10-15 kartų -  daržoves, vaisius ir uogas. Be to, didžiąją dalį riešutuose esančių riebalų sudaro vertingos riebalų rūgštys. Riešutuose yra ir angliavandenių: cukraus ir krakmolo, taip pat mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, kalcio ir magnio, mikroelementų: kobalto, vario, nikelio, mangano. Be to, juose gausu vitaminų A, B grupės. Šviežiuose nekeptuose riešutuose yra vitamino C. Ypač svarbus riešutų aliejuose esantis tokoferolis - vitaminas E.
 
Taip pat pravartu žinoti, kad patys vertingiausi yra švieži neapdoroti riešutai. Juos kepant, sūdant, glazūruojant, apliejant šokoladu, vaisine glazūra, mažėja maistinė vertė, bet didėja kaloringumas dėl lengvai pasisavinamų angliavandenių.
 
Be to, reikėtų prisiminti, kad riešutų baltymai yra stiprūs alergenai, kurie gali sukelti alergines reakcijas, odos bėrimą, kosulį, čiaudulį, virškinimo sutrikimus, arba net anafilaktinį šoką, ypač vaikams. Stipriausias alergenas - žemės riešutų baltymas. Tačiau jeigu nesate alergiški, saujelė riešutų bus tik į sveikatą. Krimsti riešutus visuomet sveika.
 
Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų