Mano vyrui 57 metai, tačiau jau nuo 47-erių metų jis turi lytinės funkcijos sutrikimų. Anksčiau, tiesa, lytinis potraukis tai susilpnėdavo, tai sustiprėdavo, o dabar jau daugiau kaip pusę metų mes nesimylime. Jaunystėje mano vyras dvejus metus praleido povandeniniame laivyne. Manau, įtakos turėjo jo laivyne po vandeniu praleisti 2 metai. Vienerius metus jis išbuvo povandeniniame laive. Kas galėtų mums patarti ir padėti? Pas gydytojus mes jau lankėmės daug kartų, bet niekas nepadėjo. 
 
Gėrėm cefagili, prostamoli ir daug kitų vaistų, bet - viskas veltui. 
 
Neringa
 
Sutrinka testosteronas 
 
Šį atvejį paprašėme pakomentuoti Šiaulių ligoninės Urologijos skyriaus urologo Gintaro Budrio. 
 
Pasak mediko, šis amžius kritinis ne tik vyrams, bet ir moterims. Vyrai apie šešiasdešimtuosius savo gyvenimo metus ima blogiau jaustis net ir tada, kai lytinė funkcija išlieka normali. Tačiau dažnam krinta darbingumas, atsiranda silpnumas, išsenka jėgos. Vyrai ima skųstis daugeliu negalavimų ir ima varstyti gydytojų kabinetų duris. Vienas skundžiasi širdies problemomis - bado širdį, jaučiasi sunkumas krūtinėje. Kitą vargina juosmens skausmai ar net skausmai, šokinėjantys po visą kūną. 
 
Kitam, pasak mediko, gali prasidėti ir neurozė. Tada žmogų ima varginti nemiga, apetito sumažėjimas. Taigi simptomų daug, o gydytojas vienos ligos neranda - gydo ir širdį, ir nugarą, o dažnas vyras vaistus geria saujomis, tačiau pagerėjimo - jokio. Urologas, pasak Gintaro Budriaus, pagalvos ir apie tai, kad gali būti sutrikusi testosterono, užtikrinančio vyro gerą savijautą, muskulatūrą, plaukų dangą, energiją, net ir lytinį pajėgumą.
 
Deja, artėja šešiasdešimtmetis, ir ne vieną vyrą gali pradėti varginti erekcijos sutrikimas. Šią problemą, tiesa, gali padėti įveikti ir psichiatras, kuris sutvirtina vyro pasitikėjimą savimi, kai šis dėl įvairių gyvenimo stresų ima ir sušlubuoja. 
 
Tai, kad vyras, sulaukęs 57-erių metų turi erekcijos sutrikimų, anot mediko, jau nestebina, tačiau problema dar gali būti ir išsprendžiama. Ypač, jei šiuos lytinio gyvenimo pasikeitimus nulėmė vyriško hormono testosterono sumažėjimas. Dėl to atsirandantys požymiai vadinami andropauze. 
 
Tiesa, erekcijos sutrikimai vargina net ir jauno amžiaus vyrus. Dažniausiai taip nutinka sergant cukriniu diabetu, stenokardija, kraujagyslių ateroskleroze, gali veikti ir gyvenimo būdas - vaistų, anabolikų, svaigalų vartojimas, rūkymas. Tačiau kai vyrui - per 50 metų, kas antram tenka patirti erekcijos sutrikimą. Pasak mediko, natūralu, kad vyrui senstant keičiasi ne tik išoriniai jo bruožai. Gali nutikti ir taip, kad sunkiau žmogui šlapintis, kinta ir seksualiniai įpročiai bei galimybės, kinta veiklumas, net ir charakterio bruožai. 
 
Vyriško hormono testosterono gamyba vyksta sėklidėse, kur jo pasigamina 95 proc. Likusieji 5 proc. pasigamina antinksčiuose. Nustatyta, jog didžiausias testosterono kiekis vyro kraujyje būna 20-30-aisiais gyvenimo metais. Tačiau apie 50-55-uosius metus jo pradeda mažėti. 
 
Taigi sumažėjus testosterono kiekiui kraujyje, pradeda didėti prostatos liauka. Todėl, pasak mediko, spaudžiama šlaplė ir pasunkėja šlapinimasis. Dažnam prireikia keltis šlapintis naktį, susilpnėja srovė, pūslė nevisiškai išsituština. Urologas diagnozuoja prostatos liaukos padidėjimą. Net penkiasdešimčiai procentų vyrų, sulaukusių šešiasdešimties metų, diagnozuojama prostatos hiperplazija. Nustatyta ir tai, kad testosterono sumažėjimas padidina riziką susirgti prostatos vėžiu. Pastarųjų dešimties metų statistika rodo, jog sergamumas prostatos vėžiu Lietuvoje padidėjo du su puse karto. Šalyje kasmet nustatoma apie 1300 naujų prostatos vėžio atvejų. Blogiausia, pasak mediko, tai, kad ankstyvojoje stadijoje vyrai niekuo nesiskundžia. Todėl sulaukusiems 55-erių metų būtina apsilankyti urologo kabinete. Tai vyrus skatina ir šalyje vykdoma prostatos vėžio profilaktikos programa.
 
Testosteronas veikia lytinį susijaudinimą
 
Kas antras brandaus amžiaus vyras kenčia dėl lytinės funkcijos sutrikimo. Dažna priežastis to -  vyriško hormono testosterono gamybos sutrikimas. Pasak urologo, testosteronas veikia į organizmo centrą pagumburyje, todėl jo kiekis kraujyje ir veikia lytinio susijaudinimo, ejekuliacijos mechanizmą. Deja, tik apie trisdešimt procentų vyrų dėl to kreipiasi į specialistus. 
 
Ne tik laišką redakcijai parašiusiu moteris, bet ir daugelis vyrų, kurių lytinis gyvenimas sutriko, pripažįsta, jog pagerėjus varpos erekcijai, pagerėtų ir jų gyvenimo kokybė. 
 
Medicina šiandien, pasak mediko nėra bejėgė. Siūloma daug priemonių andropauzės metu atsiradusiems sutrikimams gydyti. Tačiau tie vaistai, kurie buvo skirti laiško autorės Neringos vyrui, pasak urologo, nėra labai efektyvūs, todėl pataria  kreiptis į šeimos gydytoją, gauti siuntimą pas urologą, kuris ir skirs tinkamą gydymą. Mediko įsitikinimu, šiandien visais savo amžiaus tarpsniais vyrai gali mėgautis gera sveikata.
 
Mokslas šiuo metu siūlo daug priemonių gydyti andropauzės metu atsiradusius sveikatos sutrikimus. Dauguma priemonių nesunku įsigyti Lietuvoje, tad visais savo amžiaus tarpsniais vyrai gali mėgautis gera sveikata. 
 
Tuo atveju, kai atliekamo hormonų tyrimai ir nustatomas testosterono kiekio sumažėjimas, skiriama reikiamų preparatų ar stimuliuojančių vaistų. Pasak mediko, pavartojęs vaistų vyras pasijunta normaliai, nurimsta ir nervai. 
 
Kiekvienu atveju urologas įtars ir tai, kad lytinės funkcijos sutrikimas - dėl prostatos. Galimi ir sėklidžių uždegimai, prostatitas ar net prostatos vėžys. Diagnozavęs sveikatos sutrikimą gydytojas skirs reikiamą gydymą.
 
Taigi senėjimo procesas, pasak mediko, labai priklauso ir nuo situacijos. Neretai pasitaiko, kai vyras, atrodęs pačiame jėgų žydėjime, staiga neatpažįstamai susensta. Tai, anot urologo, lemia psichikos įtampa, stresai, netinkama mityba. Svarbu vyresniame amžiuje vengti antsvorio, nes atsiradus antsvoriui organizmas keičiasi. Jame atsiranda cholesterolio, blogėja smegenų kraujotaka, gali sutrikti ir medžiagų apykaita, pakilti kraujospūdis. Tad žmogus pradeda sirgti pačiomis įvairiausiomis ligomis - cukralige, lėtinėmis plaučių, sąnarių ligomis. 
 
Anot gydytojo, sportuoti brandaus amžiaus vyrams reikėtų su saiku; pažiūrėkim, kaip neilgai gyvena profesionalūs sportininkai: arba „sudėvi“ sąnarius, širdį sugadina, arba dar kokią bėdą įsitaiso. Jeigu žmogus važinėja dviračiu, plaukioja, juda - gerėja kraujotaka, atsistato muskulatūra. Senėjimo procesas priklauso nuo situacijos. Štai vyras prieš metus atrodė pačiame jėgų žydėjime, ir staiga neatpažįstamai suseno - tai lemia psichikos įtampa, stresai, netinkama mityba. Atsiradus antvoriui organizme daugėja cholesterolio, blogėja smegenų kraujotaka, trinka medžiagų apykaita, didėja kraujospūdis. Tuokart susergama cukralige, lėtinėmis plaučių, sąnarių ligomis, atsiranda metabolinis sindromas. „Bet jeigu žmogus neturi šių ligų ir greit susensta, yra nemaža dalis ir jo paties kaltės“, - įsitikinęs gydytojas. 
 
Būna, kad ir nesergantis garbingo amžiaus sulaukęs žmogus greitai susensta. Medikų teigimu, dėl to to kaltę reikėtų prisiimti ir sau, nes retas vyresnio amžiaus vyras, dirbantis protinį darbą, po jo ar savaitgaliais dar skuba pasportuoti, atstatyti jėgas. Verčiau sėdi prie televizoriaus arba mano, kad prarastas jėgas atgaus lovoje. Deja, tai tik priartina liaudiškai vadinama nukvakimą ar sumarazmėjimą... 
 
Povandeniniame vandenyne metus ar dvejus praleidę jaunuoliai gali būti sukaupę radiacijos. Jūsų vyras po vandeniu praleido metus, tad radioaktyvių spindulių spinduliuotės galėjo neišvengti. Tai dažniau siejama su nevaisingumu, tačiau gali būti įvardijama ir lytinės funkcijos susilpnėjimo priežastis. Kai žinomos sveikatos sutrikimą lėmusios priežastys, pasak urologo, lengviau ir medikui, diagnozuojančiam ligą bei skiriančiam gydymą. 
Užrašė Zita KATKIENĖ

Urologas Gintaras Budrius teigia, jog vyriško hormono testosterono gamybos sutrikimas lemia vyresnio amžiaus vyrų sveikatos būklę, savijautą bei lytinės funkcijos veiklą. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr. 

Į viršų