Gydytojo kabineto durys praveriamos dėl įvairių sveikatos sutrikimų. Pasakojame ir klausiame gydytojo daugelio dalykų apie įvairias sveikatos problemas. Tačiau labai dažnai lieka klausimas, kurio taip ir neišdrįstame paklausti mediko ir nesužinome profesionalaus atsakymo. Tuomet tenka pasikliauti savo intuicija arba draugų patarimais. Jei jus jaudina koks sveikatos sutrikimas ir nedrįstate to paklausti gydytojo, skambinkite į „Šiaulių naujienų” redakciją telefonu 52 38 40. „Sveikatos kodas” kreipsis į medikus, kurie pateiks atsakymus į visus „nepatogius” klausimus.

Ar kraujavimas gali būti susijęs su alkoholiu ir bemiegėmis naktimis?

Esu jaunas, man 24-eri metai. Kartkartėmis kraujuoju tuštinantis. Ne visada vienodai - kartais stipriau, o kartais mėnesius nekraujuoju. Dažniausiai taip nutinka po savaitgalių, kai prasideda bemiegės naktys, netinkama mityba, alkoholis. Kraujavimas nesukelia jokio skausmo, yra nedažnas ir praeinantis. Kodėl man taip nutinka? Jei tai hemorojus - ar jis jau visam gyvenimui, nepagydomas? Ar galima kaip nors apsieiti be gydytojo pagalbos?

Dovydas

Į klausimą atsako Šiaulių ligoninės proktologas Rimantas GEDGAUDAS:

- Ne tik hemorojus yra kraujavimo iš tiesiosios žarnos priežastis. Priežasčių yra tikrai daug. Pirmiausia dažnas gydytojas, kaip ir jūs, pirmiausia pagalvotų apie hemoroidinius mazgus, dėl kurių kraujuojama nejaučiant skausmo. Tad nieko keisto, kad ir jūs nejaučiate skausmo.

Bet priežasčių gali būti ir daugiau. Gali būti ir išangės įplaiša, opinis kolitas, tiesiosios žarnos gerybiniai ir piktybiniai navikai. Kraujuojama iš tiesiosios žarnos ir pažeidus gleivinę po spindulinio gydymo, kuris taikomas sergant gimdos kaklelio vėžiu arba priešinės liaukos vėžiu. Ypač padaugėjo vyrų, besikreipiančių po to, kai spindulinė terapija buvo taikoma dėl prostatos vėžio. Bet tai dažniau vyresnio amžiaus žmonės. Jums - tik 24-eri, ši liga dar nebuvo diagnozuota ir apie spindulinį gydymą nerašote. Tačiau aš neatmesčiau ir prielaidos, jog gali būti diagnozuotas ir vėžys, nes ši liga jaunėja. Todėl nedelskite ir kreipkitės į šeimos gydytoją.

Apie blogiausia – vėžį - reikia pagalvoti visada. Tačiau akivaizdu, kad priežasčių atsirasti kraujavimui - labai daug. Todėl būtina kreiptis į gydytoją ir sužinoti priežastis. Delsti nepatartina, nes nėra nė vienos ligos, kurią būtų lengviau gydyti uždelsus gydymo pradžią. Gali būti, jog jums būtų diagnozuotas hemorojus. Tačiau šia liga dažniausiai sergama sulaukus 50-60 metų ir vyresniame amžiuje. Tačiau tai, kad jums - 24-eri, nėra garantija, nes ši liga, kaip ir daugelis kitų, sparčiai jaunėja. Vis dažniau hemorojus diagnozuojamas ir iki 40-ties metų.

Hemorojaus pirmieji simptomai - ryškiai raudonas kraujas ant išmatų - tikrai gali išgąsdinti ir ne vieną išgąsdina. Pats žodis „hemorojus” yra kilęs iš graikų kalbos ir reiškia kraujagysles, pripildytas kraujo. Anksčiau buvo manoma, jog tai yra išsiplėtusios kraujagyslės apie išeinamąją angą. Dabar teigiama, jog hemorojus yra išeinamosios angos pagalvėlių, sudarytų iš kraujagyslinio bei fibrozinio audinio, išvešėjimas ir padidėjimas.

Jei jums būtų diagnozuotas hemorojus, labai baimintis nereikėtų, nes ši liga nėra pavojinga ar gresianti gyvybei. Pavojus kyla tik tuo atveju, jei liga komplikuojasi labai masyviu kraujavimu iš hemoraginių mazgų.

Hemorojui būdingas simptomas ne tik kraujavimas iš išangės, bet ir papildomo, išvirtusio darinio jutimas išeinamosios angos srityje. Taip pat gali būti niežulys, deginimas, maudžiantis skausmas po tuštinimosi.

Hemoroidiniai mazgai gali būti vidiniai ir išoriniai. Vidiniai būna išsiplėtę pačioje žarnoje, o išoriniai susiformuoja išangėje. Esant vidiniams mazgams kraujuojama iš sužalotos gleivinės, todėl žmogus nejaučia jokio skausmo. Išoriniai mazgai linkę trombuotis, atsiranda labai skausmingas perštėjimas, sunkumai bei nepatogumai higieniniu požiūriu. Tačiau tik tada, kai pats išorinis mazgas pratrūksta, kraujuoja. Būtent dėl kraujavimo bei mazgų išvirtimo - dažniausių ligos simptomų - žmonės ieško specialistų pagalbos.

Specialistai skiria keturis hemorojaus laipsnius pagal tai, kiek išveša išeinamosios angos pagalvėlės. I laipsnio hemorojus diagnozuojamas tada, kai hemorojiniai mazgai matomi tik apžiūrint specialiu aparatu - proktoskopu. II laipsnio, kai stanginantis hemoraginiai mazgai išvirsta ir po to patys grįžta į vietą. III laipsnio, kai mazgai iškrenta ne tik tuštinantis, bet ir sunkiau dirbant, kosint. Atgal tokie mazgai nebegrįžta, reikia juos grąžinti ranka. Ketvirto laipsnio hemorojus esti tada, kai mazgai visą laiką yra iškritę iš išeinamosios angos.

Kaip sakiau, hemorojumi dažniausiai serga 50-60 metų žmonės. Pastaruoju metu dažniau liga diagnozuojama ir jaunesniems žmonėms. Manoma, jog tai dėl to, kad daugiau įvairaus amžiaus žmonių vargina vidurių užkietėjimas. Neabejotinos įtakos tam turi blogi mitybos įpročiai, daug koncentruoto maisto, mažai daržovių, skysčių. Turi įtakos ir stresas, sėslus gyvenimo būdas, sėdėjimas prie kompiuterio, sumažėjęs fizinis aktyvumas.

Viduriai, manau, gali užkietėti ir dėl... netinkamo gyvenimo būdo, kurį jūs gyvenate. Bemiegės naktys, alkoholis, nevisavertis maistas gali sukelti daug įvairių sveikatos sutrikimų, ne tik kraujavimą. Be to, labai dažnai nutinka, kad dėl kraujavimo iš išangės kreipiasi vyrai po karštos pirties. Tada kraujuoja iš jau esamų hemoroidinių mazgų.

Kai diagnozuojamos pradinės hemorojaus stadijos, geriausias gydymas yra taisyklinga mityba, gyvenimo būdas bei higiena. Patariame valgyti daug rupaus maisto, stambių grūdų duonos, mažiau bandelių, kavos, šokolado, pyragaičių. Ypač padeda morkos, obuoliai, apelsinai, kurie turi savybę pritraukti iš žarnų turinio skystį ir išmatos tampa ne tokios kietos.

Vėlyvesnėse stadijose, kai pastebimas kraujavimas ir žmogus nesuskumba pas gydytoją, kartais kraujavimas praeina savaime. Tačiau būna ir taip, jog kraujavimas nesiliauja ir žmogus gali nukraujuoti, nes šviesus kraujas purškia purslais arba, kai dar labiau pažengęs hemorojus, bėga srovele. Yra buvę, kai į kabinetą ateina žmogus baltas kaip popierius, su akivaizdžiai toli pažengusia mažakraujyste.

Taip ilgai kęsti ir bijoti tikrai neverta. Reikia kreiptis atsiradus pirmiesiems išeinamosios angos pažeidimo simptomams. Tad ir jūs kreipkitės į gydytoją. Geriausia eiti pas šeimos gydytoją, kuris ir išrašys siuntimą pas proktologą.

Hemorojui gydyti yra įvairių būdų. Dažniausiai, kol liga nepažengusi ir mazgai viduje, taikomi guminiai žiedai. Kai hemoroidiniai mazgai išorėje - taikomas tik operacinis gydymas. To ir nereikėtų, jei žmogus dėl drovėjimosi ar kitų priežasčių nedelstų ir jau po pirmų ligos požymių kreiptųsi pagalbos. Deja, pirmiausia išbandomos įvairios liaudies medicinos priemonės, draugų, vaistininkų patarimai, ieškoma rekomendacijų populiariuose medicinos leidiniuose. Tačiau pasikliauti nepatariu, nes tie patys požymiai lydi skirtingas ligas.

Užrašė Zita KATKIENĖ

Į viršų