Šiaulių apskrities ligoninės Urologijos skyriaus vedėjas Tonaras Bekeris pataria net ir po pirmų nesėkmingų lytinių santykių apsilankyti gydytojo kabinete. 
Vadimo SIMUTKINO nuotr.
Gydytojo kabineto durys praveriamos dėl įvairių sveikatos sutrikimų. Pasakojame ir klausiame gydytojo daugelio dalykų apie įvairius sveikatos sutrikimus. Tačiau labai dažnai lieka klausimas, kurio taip ir neišdrįstame paklausti mediko ir nesužinome profesionalaus atsakymo. Tuomet tenka pasikliauti savo intuicija arba draugų patarimais.  Jei jus jaudina koks sveikatos sutrikimas ir nedrįstate to paklausti gydytojo, rašykite: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..
„Sveikatos kodas” kreipsis į medikus, kurie pateiks atsakymus į visus „nepatogius” klausimus. 
Kodėl po ilgo susilaikymo nepavyksta sueitis?
Aš Airijoje esu įkūręs statybos firmą, todėl šioje šalyje praleidžiu daugiau laiko, nei Šiauliuose, kur gyvena šeima. Dažnai visą pusmetį nebūnu namie. Grįžus kyla konfliktai, nes žmona lieka nepatenkinta lytiniais santykiais. Žmona mane kaltina, kad aš ten, matyt, su kitomis laiką leidžiu, todėl ir nepavyksta. Bet taip nėra - aš daug ir sunkiai dirbu ir apie jokias kitas moteris negalvoju. Svajoju tik apie tai, kaip grįšiu namo ir sutiksiu savo mylimą žmoną. Bet susitinku, ir man nieko neišeina. Kodėl?
Aivaras G. 
Į klausimą atsako Šiaulių apskrities ligoninės Urologijos skyriaus vedėjas Tonaras BEKERIS:
Padaugėjo šeimų, gyvenančių atskirai. Anksčiau dėl panašių priežasčių - ilgo nebuvimo drauge, turėdavome vieną kategoriją žmonių - jūreivius. Šiandien tokių labai daug - dažna šeima gyvena atskirai, nes vyras arba žmona dirba užsienyje. 
Moters ir vyro fiziologija - skirtinga, tad ir ilgas išsiskyrimas sutuoktinius veikia skirtingai. Puikiai žinome, jog ir drauge gyvenančių sutuoktinių skirtingas lytinis poreikis. Moteris gali  atsisakyti lytinių santykių, nes jai - menstruacijos, skauda galvą, jaučiasi pavargusi, bloga nuotaika. Ir tai yra svarbu - kiekvienas vyras turi atsižvelgti į moters nusiskundimus, nes tuomet, kai bus abipusis supratimas ir abipusis noras, tuomet, kai moteris tam bus nusiteikusi, lytiniai santykiai bus daug sėkmingesni. 
Kiekvienas vyras savo potencijos galimybes yra paveldėjęs iš savo tėvų. Tai būtų šiaurietiški, pietietiški ir afrikietiški vyrų tipai. Per daugelį metų veikiami aplinkos faktorių susiformavo šie žmonių tipai ir jie yra paveldimi iš kartos į kartą. 
Vidutiniškai vyro lytinio gyvenimo maksimumas trunka nuo 18 iki 40 metų. Vėliau, prasidėjus vyriškų hormonų balansų persitvarkymui, gali prasidėti potencijos problemos. Tai susiję su vyriškų hormonų mažėjimu. Vieniems šis procesas prasideda anksčiau, kitiems - vėliau. Gali būti, jog net ir 60-ties metų vyras dar yra aktyvus. O jei genetiškai vyras yra paveldėjęs afrikietiškąjį tipą, jis aktyvus išlieka ir sulaukęs aštuoniasdešimties metų. 
Kiekvienam vyrui svarbu kuo ilgiau išlikti lytiškai aktyviam. Gali tuo pasirūpinti kiekvienas, nes vyro lytinę potenciją veikia ir mityba, ir darbo krūvis bei pobūdis, ir vartojami vaistai. Labai svarbi ir psichologinė atmosfera darbe bei namuose. Po didesnės įtampos gali ir nepasisekti. 
Bene dažniausiai urologų pagalbos prireikia vyrams, kenčiantiems dėl ilgalaikio susilaikymo. Dažna pora šiandien gyvena atskirai - vienas Šiauliuose, o antras dirba užsienyje. Moteriai  išsiskyrimas didesnių problemų nesukelia. Jei jos nevargina makšties susiaurėjimas, jei vagina nėra skausminga, kitos problemos, prilygstančios galvos skausmui, galimybės mylėtis netrikdo. 
Vyrui susilaikymas sukelia daugiau problemų. Laukdamas susitikimo su savo moterimi, kaip jūs ir sakote, vyras dažniausiai svajoja apie susitikimą, fantazuoja ir jam kaupiasi hormonų perteklius. Kai jau atsiranda šalia moters, dažnas, savo paties apmaudui, neralizuoja savo vilčių ir fantazijų. Ir, žinoma, nuvilia savo moterį. 
Net ir į urologo kabinetą atėję vyrai aiškinasi, jog svečioje šalyje tikrai sunkiai dirba ir kitos moters neturi. O moteris čia pat plūstasi: „Jis, turbūt, su kitomis šlaistosi, todėl su manimi  nieko ir negali!”
Moteriai šioje situacijoje tikrai nereikėtų pykti, bet suprasti, jog nesėkminga sueitis po ilgo išsiskyrimo ir yra įrodymas, kad vyras jokių kitų lytinių santykių ir neturėjo.
Lytinės sveikatos sutrikimai vyrams dažniausiai pasireiškia varpos erekcijos pablogėjimu, lytinio potraukio sumažėjimu, sėklos išsiveržimo ar orgazmo disfunkcija. Erekcijos sutrikimu apibūdinama būsena, kai vyras nuolat ar labai dažnai nesugeba pasiekti arba išlaikyti pakankamą varpos standumą, reikalingą lytiniam aktui atlikti, susilpnėja varpos standumas lytinio akto metu. 
Tam, kad lytinis gyvenimas sugrįžtų į įprastas vėžes, po ilgo išsiskyrimo turi praeiti trys-keturios savaitės, o gal net ir visas mėnuo. Deja, dažnas vyras ilgiau namuose būti ir nebegali - po trijų keturių savaičių, kai jau  viskas sugrįžta į normalias vėžes, jig vėl turi išvykti, nes laukia statybų verslas ar kitas koks darbas. 
Net ir po pirmų nesėkmingų santykių būtinai apsilankykite pas specialistą abu su žmona ar nuolatine partnere. Tolesniame poros bendravime labai svarbus abipusis problemos suvokimas ir pasitikėjimas. Ypač tai svarbu vyrui, nes po pirmosios nesėkmės apima baimės jausmas, kad žmona dėl nesėkmės ant jo supyks ir kaltins nebūtais dalykai, o dar blogiau - jei pasijuoks. Gali atsirasti baimės jausmas, nepasitikėjimas savimi. Tada gali nepasisekti vėl ir vėl. 
Dažnas vyras šias problemas sprendžia savaip - tuomet, kai jo moteris dėl vienų ar kitų priežasčių atsisako sekso, arba kai jos nėra šalia, nes ji gyvena kitoje šalyje, jis turi kitą moterį. Tačiau kita partnerė, ypaš jei ji nenuolatinė, gali sukelti rimtų problemų. Būtų primityvu, jei gąsdinčiau AIDS. Tačiau kai atsitiktiniai santykiai baigiasi bet kuria lytiškai plintančia infekcija - šlapimo kanalo uždegimu, gonorėja, trichomonoze, sifiliu, kuri „padovanojama” dar ir žmonai, situacija, patikėkite, ne iš lengvųjų. 
Potencijos sutrikimas įveikiamas ir medikamentais. Šiandieninė vaistų pramonė siūlo jau ne tik „Viagrą”, kurios viena tabletė kainuoja 70 litų. Dešimtmečiui praėjus nuo šio vaisto sukūrimo, farmacijos pramonei atsirado galimybė kurti šio vaisto pagrindu medikamentus potencijai skatinti, ir vaistinėse jau pasirodė ne viena trigubai pigesnė tabletė. Tik neskubėkite gydytis patys - potenciją skatinančius vaistus turi skirti gydytojas.
Medikas pirmiausia ir išsiaiškins priežastis, dėl kurių kyla jūsų problemos. Patikėkite, tai gali būti ne tik dėl ilgo išsiskyrimo. Potencijos sutrikimas - tai ir vienas iš požymių prostatos vėžiui atsirasti.
Potencija sutrikti gali dėl daugelio priežasčių - toksinės medžiagos, traumos. Visa tai, kas blogina kraujo cirkuliaciją varpoje ir yra vyrų lytinės potencijos faktoriai. Tai yra ir aterosklerozė, diabetas, aukštas kraujo spaudimas, rūkymas, alkoholis, heroinas. Fizinis neveiklumas, o ypač ilgas sėdėjimas, blogina vyrų lytinio gyvenimo kokybę. Todėl patartina kuo daugiau judėti, rekomenduotini ir specialūs pratimai. 
Lytinės potencijos sutrikimai vyrams sukelia nevisavertiškumo jausmą, psichologines problemas. Ir tai - ne keista, nes vyrų gyvenimo kokybė priklauso nuo lytinės sveikatos, nuo lytinio pasitenkinimo. Todėl, kad kuo ilgiau galėtumėte džiaugtis savo seksualumu, reikia rūpintis savo sveikata. 
Parengė Zita KATKIENĖ
Į viršų