15

Sergantiesiems širdies ligomis nepatariama valgyti daug kiaušinių. Rekomenduojamas kiekis – ne daugiau kaip du kiaušiniai per savaitę.
Redakcijos archyvo nuotr.


Ar tiesa, kad kiaušiniai labai didina cholesterolio kiekį organizme ir gali pakenkti širdžiai? Kokie maisto produktai jį padeda mažinti?
Regina



Kiaušinių tryniuose iš tiesų yra nemažas cholesterolio kiekis - apie 211 mg. Tiesa ir tai, kad riebūs produktai didina cholesterolio kiekį kraujyje. O tai didina trombų atsiradimo ir širdies smūgių riziką. Tačiau, pasak dietologų, etiketės „Pavojinga širdžiai“ kiaušiniams nereikėtų kabinti.


Pasak Pensilvanijos (JAV) universiteto dietologijos profesoriaus Peni Kris-Ertono, epidemiologiniai tyrimai rodo, kad sveiki žmonės be jokios baimės gali kasdien suvalgyti po kiaušinį.
Sergantiesiems širdies ligomis ar tiems, kurių cholesterolio kiekis kraujyje yra padidėjęs, per savaitę galima suvalgyti du kiaušinius.  


Sotieji ir trans-riebalai turi daug didesnę įtaką cholesterolio kiekio didėjimui. O kiaušinyje sočiųjų riebalų yra vos 2 g, o trans-riebalų visiškai nėra.


Amerikos širdies asociacija rekomenduoja sveikiems žmonėms per dieną suvartoti ne daugiau kaip 300 mg cholesterolio, sergantieji širdies ligomis ir diabetu jo kiekį turėtų apriboti iki 200 mg.
Jūros gėrybės – krabai, krevetės. Šie produktai ne tik paįvairina dienos racioną bei aprūpina organizmą jodu, bet ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Užtenka per dieną suvalgyti 80–100 g vieno iš minėtų produktų.


Liesa jautiena, lapinės daržovės, aliejus. Liesa jautiena – gyvulinės kilmės baltymų šaltinis. Per dieną rekomenduojama suvalgyti maždaug 180 g šio produkto. Galima jį periodiškai pakeisti sojų produktais, kuriuose gausu augalinės kilmės baltymų. Augaliniuose aliejuose yra daug riebiųjų rūgščių.  


Per dieną reikia suvalgyti maždaug 1 valgomąjį šaukštą kokio nors augalinio aliejaus.  


Vaisiai, daržovės, žalumynai normalizuoja žarnyno veiklą ir padeda pasišalinti nereikalingam cholesteroliui. Būtina kasdien suvalgyti bent 1–2 obuolius, dažniau valgyti burokėlių salotas, morkas, ridikus, kopūstus. Vaisiai ir daržovės neleidžia tukti, be to, juose yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.   

Į viršų