11

Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės Vaikų konsultacijų poliklinikos vedėjos, pulmonologės Ritos Šopienės teigimu, tuberkulioze dažniau susergama tose šeimose, kuriose sprendžiamos socialinės problemos.

Zitos KATKIENĖS nuotr.


Lina ABROMAVIČIENĖ


Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės, Vaikų konsultacijų poliklinikos vedėjos, vaikų pulmonologės Ritos Šopienės teigimu, tokia klastinga liga kaip tuberkuliozė dažniau pasitaiko šeimose, kuriose sprendžiamos socialinės problemos. Jei vaikui yra įtariama tuberkuliozė, gali būti, kad šeimoje kas nors ja jau serga. Vaikai, pasak medikų, tuberkulioze užsikrečia nuo šeimos narių ar aplinkoje esančių sergančiųjų.

Serga visomis formomis
Medicininiais paskaičiavimais yra nurodoma, kad jeigu tuberkulioze susirgo suaugęs žmogus, po 2 metų susirgs 40 procentų užkrato aplinkoje gyvenančių vaikų iki 2 metų, 25 procentai 2-5 metukų ir 5-15 procentų vyresnių nei 5 metų vaikų, kurie nėra paskiepyti nuo tuberkuliozės. Dažniausiai bus diagnozuota pirminė progresuojanti tuberkuliozė, ekstrapulmoninė forma (tarpuplaučio limfmazgių TB) arba diseminuota (išplitusi) - kūdikiams diagnozuojama tuberkuliozė.   


Per praėjusius metus Šiauliuose dėl tuberkuliozės gydyta 10 vaikų, iš kurių vienas – kūdikis.
Šeši vaikai, kuriems pernai diagnozuota tuberkuliozė, gyvena aplinkoje, kurioje yra sergančiųjų šia liga. Vienai paauglei, kurios artimoje aplinkoje buvo diagnozuota vaistams atspari tuberkuliozė, taip pat susirgo atsparia vaistams tuberkuliozės forma. Ši forma, pasak R. Šopienės, vaikams diagnozuojama labai retai.
2009-aisiais metais nebuvo diagnozuotas nei vienas tuberkuliozės atvejis vaikams Šiauliuose. 2010 metais Šiaulių mieste vienam ir vienam rajono gyventojui buvo diagnozuota tuberkuliozė. Praėjusiais metais tuberkuliozės bacilos įveikė po vieną vaiką iš Šiaulių ir Šiaulių rajono. Šiaulių apskrityje tuberkulioze susirgo 4 vaikai.  


„Dabar ligoninėje gydomi vaikai, sergantys visomis tuberkuliozės formomis, o taip pat vaikai, kuriems reikalingas prevencinis gydymas nuo tuberkuliozės. Labai dažnai tai – socialiai remtinų šeimų vaikai, kurie sudaro didžiąją dalį pacientų. Per praėjusius metus Vaikų tuberkuliozės skyriuje buvo gydyti 26 šiauliečiai, 43 Šiaulių rajono gyventojai. 41 vaikas atvyko iš Šiaulių apskrities vietovių, 3 iš Telšių, 14 iš Panevėžio miesto ir apskrities, po šešis iš Mažeikių ir Šilalės rajonų“, - apie tuberkuliozės susirgimus pasakoja vaikų pulmonologė R. Šopienė.

Dažniausi pacientai – nespecifinėmis plaučių ligomis sergantys vaikai
Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės Konsultacijų poliklinikoje taip pat pacientų nestinga. Čia dirbantys du vaikų pulmonologai bei dvi slaugytojos teikia konsultacinę ir gydomąją pagalbą vaikams, atvykstantiems iš Šiaulių miesto, rajono, apskrities, taip pat iš Telšių ir Panevėžio apskrities.
Per praėjusius, 2011-uosius metus, Konsultacijų poliklinikoje lankėsi 5842 pacientai, jiems suteikta 2821 konsultacija. Dažniausi pacientai – nespecifinėmis plaučių ligomis sergantys vaikai. Vargina ūminės pneumonijos, obstrukciniai bronchitai ir lėtinė bronchų astma, pasikartojančios pneumonijos, įgimta plaučių patologija.
Poliklinikoje vaikams atliekami tuberkulino mėginiai, tiriama vaikų kvėpavimo funkcija. Taip pat atliekama echoskopija, tiriami skrepliai, atliekami kraujo tyrimai. Konsultacijų poliklinikoje vykdomas ir pacientų mokymas, kontroliuojamas tuberkuliozės gydymas, vykdoma pacientų dispanserizacija.


Tie, kuriems prireikia gydymo stacionare, patenka į Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės patalpose esantį Vaikų tuberkuliozės skyrių, kuriame 30 lovų.
Vaikų tuberkuliozės skyriuje gydomi vaikai iš visos Šiaulių apskrities bei Telšių, Panevėžio, Biržų apskričių. Skyriuje dirbantis vaikų pulmonologas, keturios vaikų slaugytojos bei puse krūvio dirbantis pedagogas vaikus ne tik gydo, bet ir visus mokslo metus moko bendrojo lavinimo mokyklos disciplinų. Vaikai mokomi pažinti savo ligą bei ją įveikti ne tik medikamentų, bet ir valios, disciplinos pastangomis.

Kad vaikai nesirgtų – skiepai nuo tuberkuliozės
Medikai pastebi, jog šiandien vaikų, sergančių tuberkulioze, būtų mažiau, jei gerėtų jų gyvenimo sąlygos socialiai remtinose šeimose, nors oro lašeliniu keliu plintančia tuberkulioze galima susirgti net ir tada, kai vaikas gyvena viskuo aprūpintas. Medicinos mokslas pažengė daug, tad tuberkuliozė seniai nėra nepagydoma liga – tinkama sergančio vaiko priežiūra ir visavertis gydymas yra labai efektyvus.
„Bene didžiausias dėmesys skiriamas pirminei profilaktikai – skiepams nuo tuberkuliozės. Naujagimiai vakcinuojami antrąją savo gyvenimo parą. Deja, visų naujagimių paskiepyti nepavyksta“, - sako R. Šopienė.


Medikai neslepia, kad daugėja atvejų, kai tėvai atsisako skiepų nuo tuberkuliozės savo vaikui. Pernai skiepų nuo tuberkuliozės atsisakė 5 Šiaulių mieste gyvenančių naujagimių tėvai ir 2 naujagimių tėvai, gyvenantys rajone. Tokių neskiepytų naujagimių sparčiai daugėja – jiems didesnė tikimybė susirgti.
Ankstyva tuberkuliozės diagnostika suaugusiems ir tinkamas gydymas gali užkirsti kelią, kad šia klastinga liga nesusirgtų ir vaikai. Diagnozavus naują tuberkuliozės židinį, atliekamas su sergančiaisiais bendravusių asmenų tikrinimas.


R. Šopienės teigimu, tikrinimus atliekantiems medikams kyla problemų, kai tenka tikrinti su sergančiu vaiku bendraujančius suaugusiuosius. Dažniausiai šių tikrinimų atsisako pedagogai. Dažnoje mokykloje, kurioje mokosi ar dirba tuberkulioze susirgę asmenys, lieka nepatikrinta pusė ir daugiau mokytojų, nes jie neatvyksta išsitirti.  

Į viršų