Kaunas, gruodžio 23 d. (ELTA).
Kauno medicinos universiteto klinikų medikai moterims pradėjo taikyti naują tulžies pūslės pašalinimo būdą - ji yra pašalinama per makštį. Šis metodas, pasak chirurgų, nors dar taikomas tik kelerius metus, visame pasaulyje sparčiai populiarėja dėl kosmetinio efekto bei mažesnio pooperacinio skausmo ir greitesnės reabilitacijos.

Pirmoji tokia operacija buvo atlikta akmenlige sergančiai jaunai moteriai. Ją atliko chirurgas doc. Almantas Maleckas ir akušeris ginekologas Valdas Koženiauskas.

Pasak medikų, ši operacija užtrunka tiek pat, kiek įprastinė. Naujos metodikos operacija tinkama vienos dienos chirurgijai - rytą išoperuota vakare moteris, jei nėra chirurginių komplikacijų, jau gali būti išleidžiama namo ir gyventi įprastinį gyvenimą.

Kauno klinikų pranešime rašoma, kad pats metodas vadinamas natūralių žmogaus angų endoskopine chirurgija - šiuo atveju tulžies pūslė pašalinta per makštį, įvedus į ją instrumentus. Taikant įprastinę metodiką tulžies pūslė yra šalinama per pilvą, atliekant tris mažus pjūvius ir vieną, toje vietoje per kurią šalinama tulžies pūslė, didesnį - maždaug trijų centimetrų skersmens. Didžiausio pjūvio vietoje perpjaunama pilvo siena, kad galima būtų šalinti tulžies pūslę.

Pasak doc. A. Malecko, didžiausio pjūvio vietoje dažniausiai pasitaikanti komplikacija - išvarža. Pritaikius naują metodą infekcijos rizika yra ta pati, tačiau tulžies pūslę šalinant per makštį išvengiama didesnių operacinių žaizdų pilvo sienoje.

"Ši chirurgija - be randų pilvo sienoje. Atlikę operaciją pastebėjome, kad pooperaciniai skausmai yra mažesni, nes dažniausiai ir skauda pjūvio vietas pilve, o kadangi pjūvio nebuvo, skausmo - taip pat ne. Remiantis mūsų patirtimi, nors ir labai nedidele, tai yra gana perspektyvus gydymo metodas", - sakė V. Koženiauskas.

Medikų teigimu, naujosios operacijos negali būti taikomos apkūnioms moterims, kurių kūno masės indeksas viršija 34, taip pat toms, kurių tulžies pūslės uždegimas yra ilgai negydytas, atsidarę daug sąaugų.
Į viršų