Penktadienio pavakare Kaune, Prano Mažylio gimdymo namuose, įrengtame "gyvybės langelyje" rastas paliktas naujagimis - antrasis toks atvejis Lietuvoje.

Įstaigos vadovo teigimu, suveikus signalizacijai berniukas rastas apie 16 val. 30 min.

"Gydytojas išgirdo signalą ir išbėgo į gatvę prie to langelio pažiūrėti. Gulėjo gražus berniukas, išnešiotas. Žinome, kur jis gimė, žinome ir vardą, ir pavardę", - Lietuvos radijui sakė P. Mažylio gimdymo namų vadovas Eugenijus Valasevičius.

Kauno P. Mažylio gimdymo namuose vasarį atidarytas penktasis šalyje ir antrasis šiame mieste "gyvybės langelis".

Gyvybės langeliai taip pat įrengti Vilniuje, Klaipėdoje ir Panevėžyje.

Pirmas kūdikis - maždaug 2 savaičių mergaitė - į Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose įrengtą "gyvybės langelį" atneštas pernai gruodį. 

Paprastai "gyvybės langelis" įrengiamas gimdymo namų sienoje. Tai - speciali kapsulė, į kurią iš gatvės įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas, ir specialistai skubiai pasirūpina vaiku, kuriuo negali ar nenori rūpintis mama. 

Pirmasis pasaulyje "gyvybės langelis" buvo įrengtas XII amžiaus pabaigoje Vatikane, "Šventosios Dvasios" ligoninėje, kur buvo priimami ir prižiūrimi mamų palikti kūdikiai, iki tol mirdavę gatvėje. Prancūzijoje "gyvybės langeliai" atsirado XVII amžiuje. Pirmieji šiuolaikiniai "gyvybės langeliai" 2000 metais įrengti Vokietijoje. 

Taip pat kūdikių išsaugojimo įrengimai gydymo įstaigose statomi Šveicarijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Japonijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, JAV.

Čekijoje nuo 2005 metų įsteigti 22 "gyvybės langeliai" - juose buvo palikta ir išsaugota 12 vaikų. Per metus Vokietijoje "gyvybės langeliuose" vidutiniškai paliekama apie 50 naujagimių. 
ELTA 
Į viršų