2012-11-25 05

Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės Radiologijos–endoskopijų skyriaus vedėjos Jūratės Jackevičienės, osteoporozę svarbu laiku diagnozuoti, kad būtų galima pradėti gydymą.
Zitos KATKIENĖS nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje profilaktinio kaulų tankio tyrimo akcijos, trukusios visą savaitę, metu pasitikrino 90 šiauliečių, iš kurių 15 buvo diagnozuota osteoporozė. Nors ši liga pasireiškia kaulinio audinio nykimu, struktūros pažeidimais ir lūžiais, dauguma žmonių, susirgusių osteoporoze, nejaučia jokių ligos požymių. Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės Radiologijos–endoskopijų skyriaus vedėjos  Jūratės Jackevičienės, osteoporozė yra kaip „tylioji epidemija“, nes kaulų masės netekimas neskausmingas ir pasireiškia be jokių simptomų. Jokių ligos simptomų nejautė ir tie, kuriems akcijos metu buvo diagnozuota osteoporozė.

Klastinga liga nerodo jokių požymių
Tai, kad osteoporozė – ypač paslaptinga ir klastinga liga, įrodo ir savaitę trukusio kaulų tankio tyrimo rezultatai. Nė vienas iš penkiolikos žmonių, kuriems diagnozuota osteoporozė ir skirtas brangus gydymas, nejuto jokių ligos požymių.
Akcijoje dalyvavo šiauliečiai nuo 45 metų. Visi, kuriems diagnozuota osteoporozė – vyresnio amžiaus žmonės. Šia liga serga apie 80 procentų moterų. Vyrai suserga rečiau. Nustatyta, jog rizika susirgti didesnė yra vyresniems nei 50 metų. Rizika susirgti taip pat didėja, jei kas nors sirgo šeimoje. Keisčiausia tai, jog smulkaus kūno sudėjimo ir mažo svorio žmonės taip pat dažnai serga osteoporoze. Pasak J. Jackevičienės, moterims menopauzė, pašalintos kiaušidės, fizinio aktyvumo stoka taip pat gali priartinti ligą.

Kaulai lūžta net nuo staigaus pasisukimo
Bet vieną dieną netinkamai pasisukus, sunkiau pakėlus ar net nedidelę traumą patyrus, staiga pajuntamas skausmas – lūžo kaulas. Dažniausiai lūžta stuburo slanksteliai, rečiau – šlaunikaulis bei dilbio kaulai. Pavojingiausias ir didžiausią mirtingumą bei invalidumą sukeliantis -  šlaunikaulio kaklelio lūžis. Ilgokai stuburo slankstelių, dilbio kaulų ir kitų kaulų lūžiams nebuvo tinkamo dėmesio. Paaiškėjo, kad po lūžimo lieka lėtiniai skausmai, laikysenos pokyčiai, atsiranda stuburo iškrypimų, dėl to kintanti vidaus organų veikla didina sergamumą ir net mirtingumą. Anot J. Jackevičienės, nustatyta, kad moterų, patyrusių stuburo slankstelių lūžį, mirtingumas 60 procentų yra didesnis negu jo nepatyrusių, o 50 procentų ligonių  po šlaunikaulio kaklelio lūžimo vaikšto tik su kitų pagalba.

Ligos galima išvengti saugant sveikatą
Norint išvengti osteoporozės, patariama daugiau valgyti produktų, kuriuose yra kalcio, vitamino D. Alkoholio vartojimas ir rūkymas, taip pat ir pasyvus rūkymas, dėl kurio dažnai kenčia rūkančių vyrų žmonos, dvigubai didina tikimybę susirgti osteoporoze. Paankstina ligą ir dideli kofeino kiekiai - daugiau nei trys puodeliai kavos, arbatos ar kolos per dieną gali lemti klastingą ligą. Jeigu simptomų nėra, kaip žinoti, ar liga neprasidėjo? Tam, anot J. Jackevičienės, būtina atlikti specialius kaulų tankio tyrimus, kurie ir parodys, ar žmogus serga. Akcijoje dalyvavusioms moterims, kurios sužinojo, jog serga klastinga liga, jau pradėtas gydymo kursas.

Į viršų