Psichologė  Odeta Bulvinaitė sako, jog dažniau moterys pagalbos ieško dėl to, kad nebejaučia fizinio potraukio savo vyrui, nors akivaizdu, kad orgazmo nepatiriančių - dar daugiau.
Redakcijos archyvo nuotr.



Zita KATKIENĖ

Šią dieną - rugpjūčio 8-ąją, kurią visame pasaulyje raginama švęsti Orgazmo dieną, siūloma vienas kitam dovanoti seksualias dovanas, vaidinti vaidmenis persirengus įvairiais personažais, prisiekti vienas kitam meilę, kaip ir per Valentino dieną. Akivaizdu, jog antros Valentino dienos niekam nereikia, nes iki šiol neteko girdėti, kad kas švęstų Orgazmo dieną. Sunku net ir medikus prakalbinti  šia tema, kuria, pasak akušerių-ginekologių, dar neteko kalbėti su pacientėmis. Nes jos į ginekologo kabinetą ateina dėl ginekologinių ligų ar profilaktiškai pasitikrinti sveikatą. Kai skundžiasi libido - lytinio potraukio sutrikimais - per dideliu ar per mažu seksualumu, Šiaulių ginekologai žmones siunčia pas... psichikos sveikatos specialistą.

Akušeriams-ginekologams orgazmas - tabu

Šiaulių pirminės sveikatos priežiūros centruose iki pietų dirba tik po vieną iš 4-6 akušerių- ginekologų. Ir poreikis, akivaizdu, nedidelis, nes eilutėje - tik kelios moterys. Šiandien pirminę ginekologinę apžiūrą gali atlikti ir tam pasirengę šeimos gydytojai, veikia ir privatūs akušerių-ginekologų kabinetai, tad moteriai pasitikrinti sveikatą tikrai ne problema. Tačiau paaiškėjo, kad pakalbėti apie seksologinę sveikatą ar lytinio akto aukščiausią tašką - orgazmą, bus problema.

Dainų  pirminės sveikatos priežiūros centro akušerė-ginekologė Onutė  Rimšienė patvirtina, jog kreipiasi moterys ir dėl seksologinių  problemų, tačiau ji padėti nepasirengusi. „Tai ir yra mūsų  didžiausia problema, kad Šiaurės Lietuvoje neturime nė vieno seksologo, kuris galėtų konsultuoti žmones.

Medikės manymu, problemų dėl sutrikusių lytinių santykių turi dažna moteris, tačiau apie tai kalbėti drovisi. „Gali ir suprasti, kad žmogus turi problemų, nes kai sutrikęs lytinis gyvenimas, žmogų apima liūdesys, depresija”, - sako medikė.

Yra, kad ir paprašo moteris pagalbos dėl sumažėjusio lytinio potraukio. Pamena medikė, jog kreipėsi ir keletas vyrų dėl... pernelyg didelio lytinio potraukio, kai be sekso žmogui niekas neberūpi. Tokiais atvejais akušerė-ginekologė rašo siuntimą į psichikos sveikatos centrą. Medikė pastebi, jog ir moterims būna problemų dėl per didelio lytinio potraukio.

Tačiau dažniausiai pacientės, atėjusios į akušerės-ginekologės kabinetą, teiraujasi dėl tyrimų, kreipiasi dėl profilaktinio sveikatos tikrinimo. Pasak medikės, profilaktiškai sveikatą tikrintis būtina kas trejus metus, tačiau reta moteris reguliariai rūpinasi savo sveikata.

Na, o orgazmas? Orgazmas, pasak medikės, tokia lytinių santykių viršūnė, kurios tikrai reta pasiekia ir pataria žurnalistei pasidalinti su skaitytojais... savo patirtimi. „Bet gydytojos patirtis būtų profesionaliau”, - raginame medikę atvirumui. Bet ir ji nelinkusi atvirauti ir papasakoti apie savo patirtį. „Pati žinote, koks tas lietuvių lytinis gyvenimas”, - tenusišypso ir pataria ieškoti psichologų pagalbos, nes jie ir pakalbėti mokantys geriau tokia subtilia tema. „Čia tema labai subtili - reikia mokėti ir išsireikšti”, - sako akušerė-ginekologė.

Šiaulių centro poliklinikoje dirba vienintelis akušerio-ginekologo kabinetas, kuriame dirba akušerė-ginekologė Janina Mozūrienė. „Ne, apie orgazmą - tai tikrai ne”, - juokiasi medikė, paprašyta papasakoti apie moterų orgazmą ir problemas, kurios kyla tada, kai moteris nepatiria orgazmo. Pasak medikės, ne tik ji, bet ir dažnas kitas akušeris-ginekologas atsisakytų šia tema kalbėti, nes ir pacientų dėl seksologinių sveikatos sutrikimų negydo.

„Pas mus ateina tik nėščios moterys ir senutės - apie orgazmą tikrai nekalbame”, - šypsosi medikė, seniai pamiršusi teorines žinias apie orgazmą.  

Moters orgazmas - nediskutuotina!

Kalbėti apie moters orgazmą nesiryžtama ne tik šiandien. Į psichiatrę  Odetą Bulvinaitę kreipėsi ne viena moteris dėl to, kad nebejaučia lytinio potraukio savo vyrui. Tad, pasak medikės, jei libido atšalo, kalbėti apie orgazmą nėra prasmės. Moteriškasis orgazmas, pasak medikės, ne visada buvo aptarinėjamas ne tik paprastų žmonių, bet ir medikų. Buvo laikai, siekiantys IV amžių prieš mūsų erą, kai medicinos tėvas Hipokratas teigė, kad moteris gali pastoti tik tada, kai ji patiria orgazmą.  Deja, kitas tuo pačiu metu gyvenęs mokslininkas Aristotelis buvo kitos nuomonės. Jis iškėlė mintį, kad moteris reprodukciniame procese nevaidina jokio vaidmens - svarbu, kad vyro sėkla būtų vaisinga. Ir jo mintys, pasak psichiatrės, buvo labiau priimtinos. Viduramžiai ir bažnyčia palaikė neseksualumo idėją, tad moters pasitenkinimas niekam nebuvo aktualus.

Laikai keitėsi, tačiau požiūris į moters seksualumą keitėsi mažai. Net XVIII amžiuje, pasak psichiatrės, dar buvo reikalaujama, kad moteris neturėtų jokių seksualinių troškimų, o tik pildytų vyrų užgaidas. Net vadovėliuose, kurie buvo rašomi jaunoms nuotakoms, buvo patariama mylintis pirmą kartą gulėti labai ramiai, ir jokių dejonių.

Tik po Antrojo pasaulinio karo seksualumas tapo viešesnis. Pradėti rengti užsiėmimai seksualinio elgesio klausimais studentams, pradėtos rašyti knygos apie vyrų bei moterų seksualinį gyvenimą. Lytines problemas pradėjo tyrinėti ir mokslininkai.

Seksualinė  revoliucija, įvykusi 1960 metais, pripažino moterų seksualinę laisvę. Tais metais išrastos ir pirmosios kontraceptinės piliulės. Šiandien, pasak psichiatrės, moterys domisi galimybėmis patirti malonumą, tačiau tuo atveju, kai jo nepatiria, pagalbos išties susilaukia mažai.

Kas dešimta nepatiria orgazmo

Aukščiausio lytinio pasitenkinimo terminas „orgazmas“ yra kilęs iš  graikiško žodžio „orgao”, kuris reiškia degti aistra. Kažkada „orgija” buvo vadinamos graikų ir romėnų apiegos, skirtos pramogų dievams garbinti. Papročiai kito ir žodžiu „orgija” imta vadinti grupinė veikla, pasižyminti ypatingu nepadorumu, ištvirkavimu.

Tarptautinės orgazmo dienos išvakarėse kalbame tik apie paprastą orgazmą  (ne orgijas), kurį moteris turėtų pajusti kiekvienų  lytinių santykių metu. Medikai, deja, pastebi, jog tik kas dešimta moteris patiria orgazmą. Dažnai moterys, kai seksas priartėja prie kulminacijos, apsimetinėja, kad patyrė orgazmą, nes, pasak O. Bulvinaitės, nenori nuvilti vyro. Tai pačią moterį vargina ir kyla pagrįstas nerimas - ar kada nors sugebės patirti orgazmą, kas dėl to kaltas, kad vėl ir vėl nepasiseka.

Psichologai moterims, nepatiriančioms orgazmo, pataria lytinių santykių  metu kuo mažiau galvoti apie tai ir kuo mažiau pačiai stengtis patirti orgazmą. „Kai pradedame protu valdyti lytinį aktą, nustojame jausti”, - sako psichiatrė, įsitikinusi, jog jauni žmonės labai dažnai net nežino savo kūno poreikių ir galimybių, kurias reikia ir treniruoti, ir tirti. Vedybinio gyvenimo pradžioje dažna moteris nepatirs orgazmo, tačiau mylinti ir mylima moteris visada patirs seksualinį malonumą, nuo kurio ir prasideda kelias į lytinio akto viršūnę.

Vienos sekso prekių parduotuvės pardavėja patikino, jog pirkėjai prašo pagalbos ne tik tam, kad patirtų orgazmą. Dažnas sako, jog norėtų lytinio akto metu patirti ne vieną orgazmą ir prašo pagalbos. Tam, pasak pardavėjos, prireiks ne tik tinkamos pozos lovoje, bet ir specialaus bei porai tinkančio sekso žaisliuko. Tik prieš ateinant į parduotuvę patariama tinkamai išstudijuoti savo jausmus, jautriausius kūno taškus.

Psichiatrė  teigia, jog moteris gali gyventi ir nepatirdama orgazmo. Tačiau orgazmas moteriai reikalingas. Ir reikalingas tam, kad būtų normali moters psichologinė pusiausvyra, kad būtų sureguliuota fiziologija. Nustatyta, kad orgazmas padeda išvengti tam tikrų uždegimų, tačiau ypač didelį gydomąjį poveikį jis turi psichologine prasme. Tam, kad moteris patirtų orgazmą, daug apie savo organizmą turi žinoti ir pati moteris, nes sėkmė ir nuo jos pačios priklauso. Tačiau ypač svarbu partnerio seksualinis altruizmas, savišvieta ir, žinoma, seksualinė kultūra.  


Į viršų