Jau 250-900 metais prieš Kristų kakavos pupeles augino Centrinėje Amerikoje gyvenę indėnai majai, vėliau – toltekai ir actekai. Tais laikais kakava laikyta dieviškuoju gėrimu, dievybių maistu. Kakava tada buvo kartus gėrimas iš kakavos pupelių, vandens ir prieskonių. Į Europą kakavos pupelių atvežė K. Kolumbas.

Kakavos milteliai gaminami iš sumaltų kakavos išspaudų, likusių iš kakavos pupelių išskyrus kakavos sviestą. Kakavos išspaudos smulkinamos, aromatizuojamos vanile arba kitomis medžiagomis ir separuojamos, kad atsiskirtų stambesnės dalelės. Išspaudos gali būti apdorotos liesu pienu, išrūgomis arba fosfatidais. Milteliai įgauna tamsesnį atspalvį, stipresnį aromatą. Kakavos miltelių skonis malonus, kartokas, su jiems būdingu aromatu.

Iš kakavos miltelių daromas kakavos gėrimas, jų dedama į kai kuriuos maisto produktus. Kakavos gėrimas mažina kraujospūdį. Žmonėms, sergantiems hipertenzija, per dieną patariama išgerti 3

-5 puodelius kakavos. Kakavos gėrimas – maistingas ir kaloringas produktas. Jis labai tinka vaikams, išsekusiems ligoniams, sunkų fizinį darbą dirbantiems žmonėms.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų