Paprastasis kadagys – Juniperus communis. Paprastasis kadagys yra visuomet žaliuojantis krūmas arba medis, paplitęs visoje Europoje, Azijoje, Šiaurės Amerikoje. Yra 770 rūšių kadagių.

Lietuvoje auga ant sausų skardžių, ganyklose, pušynuose, durpynuose, žvyrynuose, rečiau mišriuose miškuose, Lietuvoje auga tik paprastasis kadagys.

Žydi balandžio-gegužės mėnesiais. Vaisius – tamsiai mėlynos spalvos, blizgantis, malonaus kvapo, kankorėžis – uoga, prinokstantis antrųjų metų rudenį.

Ir vasarą, ir žiemą žaliuojantis kadagys yra labai dekoratyvus augalas. Be to, jis turi fitoncidinių savybių, t. y. puikiai valo orą, todėl yra žmonių, kurie kadagį augina namuose. Pabuvojus tose vietose, kur auga kadagys, ligoniai ir išsekę žmonės geriau jaučiasi, atgauna apetitą.

Paprastojo kadagio uogose yra sacharidų, dervų, vaško, aliejaus rūgščių, obuolių, acto, dažomųjų medžiagų, eterinio aliejaus, vitamino C. Spygliuose irgi yra vitamino C. Taip pat uogose yra riebalų, mineralinių medžiagų, glikozidų, pektinų, flavonoidų.

Kadagio visiškai sunokusios uogos renkamos rudenį, nuo tų augalų, kurie auga toli nuo judrių kelių, užterštų vietų.

Kadagys – vaistinis augalas

Hektaras kadagyno per parą išskiria apie 30 kilogramų lakiųjų medžiagų – fitoncidų, kurie naikina mikrobus ir grynina orą. Taigi kadagynai yra savotiškos gydyklos. Tiesa, kadagynų reikia vengti per jų žydėjimą – gegužės mėnesį, nes kadagių barstomos žiedadulkės gali sukelti alergiją.

Kadagio uogomis ligonius gydė jau senovės Graikijos ir Romos gydytojai, o nuo XVI amžiaus vaistams buvo vartojamos kadagio uogų sultys.

Kadagys – vienas iš žinomiausių skysčius varančių augalų. Jo uogos skatina šlapinimąsi, turi tulžį varančių savybių, dezinfekuoja, gerina medžiagų apykaitą, stiprina skrandį ir žarnyną, malšina karštį, uždegimą, skausmą. Kadagio uogų antpilas vartojamas nuo nesveikos širdies sukeltų pabrinkimų, akmenligei, silpnai virškinant, kraujui valyti, taip pat sergant reumatinėmis ligomis ir podagra.

Kadagio uogų arbata

Susmulkinti 10-15 uogų, užplikyti stikline vandens, palaikyti 2 valandas. Gerti po valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Turi tulžį varantį, atsikosėjimą lengvinantį poveikį. Vietoje šios arbatos galima vartoti ir tokį iš kadagių spyglių bei ūglių ruošiamą gėrimą: žalius kadagio ūglius smulkiai sukapoti ir užpilti verdančiu vandeniu. Į šį gėrimą galima įpilti vaisių sulčių, pagardinti citrinos griežinėliu. Vėlyvą rudenį ir žiemą šis gėrimas aprūpina organizmą vitaminu C.

Mišinys

Po 20 gramų kadagio uogų, linų sėmenų, bruknės lapų, mėlynės lapų. Valgomąjį šaukštą mišinio užpilti 400 ml verdančio vandens, pavirinti 10 minučių ir palikti, kad nusistovėtų. Gerti 10 minučių prieš valgį.

Kadagio uogų antpilas

10 džiovintų uogų užpilti stikline verdančio vandens ir 45 minutes laikyti ant garų uždarame emaliuotame inde. Ataušusį antpilą perkošti ir pripilti virinto vandens, kad būtų pilna stiklinė. Gerti po vieną šaukštą prieš valgį 4 kartus per dieną. Gydymo kursas - ne ilgiau kaip dvi savaitės.

Kadagio uogų nuoviras

15 gramų kadagio uogų užpilti stikline verdančio vandens, pavirti 10-15 minučių, įpilti verdančio vandens iki 300 ml. Palikti 3 valandoms, kad nusistovėtų, nukošti. Gerti po vieną valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.

Galima pasiruošti arbatą šlapimtakių akmenligei ir infekcijų profilaktikai, sergant šlapimo pūslės uždegimu, reumatu, kraujui valyti.

Tačiau būtina atsiminti, kad kadagio uogų negalima vartoti ilgai. Apskritai prieš pradedant vartoti vieną ar kitą kadagio uogų preparatą geriausia pasitarti su gydytoju. Ilgiau geriamos arbatos ar nuovirai ima dirginti inkstus. Jeigu skundžiamasi inkstais, kadagio reikėtų atsisakyti. Jis netinka ir sergantiesiems opalige, ūmiu gastritu ir kolitu, nerekomenduojamas ir nėščioms moterims.

Kadagio panaudojimas prieskoniams

Paprastojo kadagio vaisiai yra kvapūs, lyg lengvas balzamas, primenantys miško ir pievų aromatą. Kadagio uogos vartojamos kadaginei degtinei, džinui gaminti, konditerijos gaminiams bei sirupams  aromatizuoti. Kadagio uogos tinka laukinės paukštienos, žvėrienos patiekalams, gaminiams iš mėsos, ypač riebiai kiaulienai ir avienai. Gurmanai vertina raugintus kopūstus su kadagio uogomis. Ypač skanūs kopūstai, rauginti kadagio statinėse.

Nuo seno mėsa ir žuvis rūkoma su kadagio šakelėmis. Produktai įgyja ne tik puikų aromatą, bet ir ilgiau išsilaiko.

Dera su petražole, vaistiniu čiobreliu, pankoliu, mairūnu, lauro lapais, česnaku, pipirmėte.

Kadagio sinonimai: ėglis, kadutis, agis.

Kadagio mediena yra kvapi, naudojama namų apyvokos baldams gaminti.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų