Jūros kopūstai – Laminaria saecharina. Tautos, gyvenančios jūrų ir vandenynų pakrantėse, vartodavo jūros dumblius ne tik kaip puikų maisto produktą, bet ir kaip vaistą nuo daugelio susirgimų. Kinijoje jūros kopūstus vartojo pūliniams, piktybiniams navikams, skydliaukei gydyti bei profilaktikai.

Jūros dumbliai yra patys seniausi tarp visų augalų: jiems jau apie 180 milijonų metų. Per šį laikotarpį jie sukaupė tokių medžiagų, kurių neturi arba labai mažai turi sausumos augalai.

Mes gerai žinome, kad žmogaus organizmas sudarytas iš baltymų, riebalų ir angliavandenių.

Jūros kopūstai turi tokių vertingų savybių, kaip tik jūros augmenijai būdingų polimerų; daug didesnį negu žemės augmenija įvairių makro- ir mikroelementų kiekį; savybę sukaupti savyje didesnį kiekį vandens labai padidindami savo tūrį.

Jūros kopūstuose yra itin daug tokių gyvybiškai būtinų elementų kaip jodas ir bromas. Tonoje džiovintų jūros kopūstų yra iki 5 kilogramų jodo, kai tuo tarpu jūros vandenyje – tik 20-30 mg tonoje.

Savo sudėtyje jis turi makro – ir mikroelementų: chloro, kalio, natrio, magnio, sieros, silicio, fosforo, kalcio, jodo, geležies, bromo, boro, stroncio, mangano, vanadžio, cinko, aliuminio rubidžio, vario, švino, aukso, fluoro, chromo, ličio, berilio, titano ir kt.

Be to, jūros kopūstai turi visą nepakeičiamų mikroelementų rinkinį, taip pat vitaminų: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E ir kt. Omega-3 tipo riebalų rūgščių, amino rūgščių, baltymų, natūralių polisacharidų. Vitamino A tiek pat kiek obuoliuose, vyšniose, slyvose, apelsinuose. Vitamino B1 – kiek džiovintose mielėse, 100 g džiovintų jūros kopūstų turi iki 10 mkg vitamino B12 ir t. t.

Džiovinti jūros kopūstai – natūralus jodo šaltinis, 100 gramų produkto jo turi 50-70 mkg, dienos norma suaugusiajam apie 150 mkg.

Suaugusiesiems jodo trūkumas organizme pasireiškia skydliaukės padidėjimu. Japonijoje, kur jūros kopūstai plačiai vartojami maistui, mirtingumas nuo aterosklerotinių širdies pokyčių yra ne tarp pirmųjų ligų sąraše. Japonų, gyvenančių Japonijoje, mirtingumas nuo aterosklerozės yra 10 kartų mažesnis negu tarp emigravusiųjų į JAV.

Jūros kopūstai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, turi antikoaguliacinių savybių, t. y. stabdo kraujo krešėjimą, didėjimą ir trombų susidarymą.

Jūros kopūstai reguliuoja virškinimo organų veiklą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Jūros kopūstai laikomi sausoje, vėdinamoje, neturinčioje pašalinių kvapų patalpoje.

Jūros kopūstai – tai biologiškai aktyvūs jūros dumbliai, kurių gydomosios savybės jau seniai žinomos Kinijoje ir Japonijoje. Tose šalyse žmonės vartoja juos šviežius ir džiovintus kaip suaugusiųjų bei vaikų maisto priedą, suteikiantį žvalumo ir stiprinantį sveikatą.

Pagal jūros kopūstuose esančių mineralinių druskų kiekį jie gerokai lenkia bet kurias daržoves.

Jūros kopūstus rekomenduojame:

- sergantiesiems širdies kraujagyslių ir smegenų ateroskleroze;

- sergantiesiems hipertonija ir išemine širdies liga;

- profilaktiškai ir sergantiesiems skydliaukės ligomis;

- sergantiesiems mažakraujyste, sumažėjus hemoglobino kiekiui kraujyje;

- sutrikus skrandžio ir žarnyno veiklai;

- lūžus kaulams;

- sergantiesiems onkologiniais susirgimais;

- kai dirbama dideliu krūviu;

- įvairios kilmės akių skausmų atvejais;

- sutrikus medžiagų apykaitai.

Jūros kopūstai dozuojami individualiai kiekvienam sergančiajam, prieš vartojimą rekomenduojame pasitarti su gydytoju.

Reikia nepamiršti, kad jūros kopūstų nerekomenduojama vartoti sergant inkstų ligomis, plaučių tuberkulioze, nėščioms moterims.

Apie jūros kopūstus plačiai aprašoma Anatolijaus Malovičko knygoje „Gydo Dievas ir Gamta“. Ši medžiaga ir parengta pagal šią knygą.

Virti jūros kopūstai gali būti daugelio salotų, garnyrų prie mėsos ir žuvies patiekalų pagrindas.

Tai jūros kopūstų salotos su majonezu, salotos „Sveikata“, salotos „mįslė“, jūros kopūstų apkepas, balandėliai su jūros kopūstais, daržovių troškinys ir t. t.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų