Jau sunoko ir raudonuoja soduose ir daržuose raudonskruostės braškės. Ši skani ir gardi uoga pasižymi puikiomis maistinėmis ir gydomosiomis savybėmis. Braškėse yra ne tik sacharidų, bet ir vitamino C,  B grupės vitaminų, karotino, folinės rūgšties. Nemažai jose ir tokių vertingų elementų kaip: fosforo, kalcio, geležies, kokalto, mangano. Braškės turi ir organinių rūgščių – obuolių ir sulicido. Šiose uogose daug naudingos ląstelienos, pektinų. Visa tai drauge nulemia sveikatai naudingą uogų poveikį ir sveikam, pasiligojusiam organizmui.

Braškės yra ypač naudingas produktas nuo aterosklerozės, hipertoninės ligos, įvairaus pobūdžio žarnyno negalavimų. Tai - veiksminga priemone nuo viduriavimo.

Nuo seno manoma, jog braškės prisideda prie apykaitos procesų organizme normalizavimo ir veiksmingai padeda įveikti negalias dėl širdies negalavimų kenčiantiems ligoniams. Naudinga braškes vartoti ir sergant virškinamojo trakto, inkstų ligomis, turint skydliaukės veiklos sutrikimų, braškės palankiai veikia jodo apykaitą.

Nustatyta, jog braškėms būdingas ir antimikrobinis aktyvumas, naikina įvairių žarnyno infekcijų sukėlėjus.

Jeigu vaiko ar suaugusiojo nekamuoja diatezė, braškių jis gali valgyti neribotą kiekį.

Prasidedant vasarai šių kvapių uogų mes visi nekantriai laukiame ne tik dėl puikaus jų skonio, bet ir dėl neprilygstamų sveikatinamųjų savybių.

Braškių naudą sveikatai labiausiai lemia jose esantys mineralai ir vitaminai. Pagal svarbiausio antioksidanto – vitamino C kiekį braškės nusileidžia tik juodiesiems serbentams. Penkiose vidutinio dydžio braškių uogose askorbo rūgšties yra tiek pat, kiek viename dideliame apelsine.

Dėl organinių rūgščių – obuolių, citrinų, pieno, etilmetil salicilo – organizme virsta natūraliu aspirinu, gausos braškės išsiskiria stipriomis antiuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Todėl šviežias uogas ar jų užpilą naudinga vartoti profilaktiškai peršalimo ligų ir gripo paplitimo laikotarpiais.

Nors braškės saldžios, jos mažina cukraus kiekį kraujyje. Jų galima valgyti net sergant cukriniu diabetu.

Nepakeičiamos šios uogos ir gydant nutukimą bei celiulitą. Norintys suliesėti ir neturintys alergijos braškėms asmenys gali surengti sau iškrovos dienas – kasdien suvalgyti nuo 1 iki 1,5 kilogramo šių uogų, visą dieną valgydami tik braškes.

Braškės yra puiki natūrali kosmetikos priemonė. Braškių kaukės suteikia odai elastingumo, stangrumo, balina ją, gydo spuogus, sutraukia išsiplėtusias poras. Šios uogos puikiai šalina įvairius odos pažeidimus.

Braškių sezono metu kiekvienam žmogui patartina suvalgyti ne mažiau kaip 5 kilogramus šių uogų. Nors braškių sezonas gana trumpas, jų galima prisidžiovinti arba užsišaldyti.

Braškių lapų ir uogų užpilas gali būti vartojamas burnai skalauti.

Jau dabar pats laikas pasigardžiuoti saldžiomis ir gardžiomis, mūsų organizmui labai naudingomis braškėmis.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų