Seimo narys Remigijus Žemaitaitis užregistravo Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisą, kuria norima sudaryti sąlygas priverstinai hospitalizuoti ir priverstinai gydyti gydymo įstaigoje asmenis, sergančius atvira tuberkulioze ir savo veiksmais ar neveikimu sukeliančiais pavojų savo ir visuomenės sveikatai.

Pagal projektą, asmuo, sergąs atvira tuberkulioze, gali būti priverstinai hospitalizuotas ir priverstinai gydomas gydymo įstaigoje dviejų gydytojų ir vieno gydymo įstaigos administracijos atstovo - gydytojo sprendimu ne ilgiau kaip dvi paras be teismo leidimo. Jeigu per dvi paras teismas leidimo neduoda, priverstinis hospitalizavimas ir priverstinis gydymas turi būti nutraukti.

Kai asmuo, sergantis atvira tuberkulioze, priverstinai hospitalizuojamas, gydymo įstaigos administracija privalo ne vėliau kaip per 2 paras kreiptis į teismą. Teismas, apsvarstęs gydymo įstaigos rekomendacijas, turi teisę priimti sprendimą dėl asmens, sergančio atvira tuberkulioze, priverstinio hospitalizavimo ir priverstinio gydymo pratęsimo, bet ne ilgiau kaip šešiems mėnesiams nuo priverstinio hospitalizavimo pradžios.

"Šiuo projektu siekiama mažinti sergančiųjų atvira tuberkulioze asmenų skaičių bei pirmą kartą tuberkulioze susirgusių (užkrėstų) asmenų skaičių. Šiuo metu nustačius atvira tuberkulioze sergančius asmenis, kurie kelia pagrįstą pavojų savo ir kitų žmonių sveikatai, nėra galimybės gydytojų sprendimu priverstinai gydyti, kol bus priimtas teismo sprendimas dėl hospitalizavimo", - komentavo parlamentaras R. Žemaitaitis.

Skaudi praktika rodo, jog pastaruoju metu užkrečiamosios virusinės ligos tampa vis stipresnės, atsparios medikamentams, todėl visada yra grėsmė tokios ligos protrūkiui. Neretai užkrečiamų ligų nešiotojai yra asocialūs asmenys, kurie nėra suinteresuoti gydymu bei nejaučia atsakomybės už ligos platinimą.

R. Žemaitaičio teigimu, šiuo metu galiojanti asmenų, sergančių atvira tuberkulioze, hospitalizavimo tvarka nesudaro sąlygų, nustačius asmenis, sergančius tuberkulioze, kurie (...) gyvena asocialų gyvenimą, vengia gydymo, girtauja, laikinai hospitalizuoti, iki bus gautas teismo sprendimas priverstiniam gydymui.

Eltos inf.

Į viršų