Po atostogų į mokyklas sugrįžę moksleiviai neberas jose traškučių, saldainių, gazuotų gėrimų, maisto, kuriame - daug riebalų, druskos ar cukraus. Tai numatyta mokinių maitinimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkoje, kurią patvirtino Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys. 

"Lietuvos mokiniai privalo mokyklose gauti tik tuos produktus, kurie užtikrintų jų maisto medžiagų fiziologinius poreikius, padėtų ugdyti sveikos mitybos įgūdžius. Specialistai tvirtina, kad mūsų šalies gyventojai, ypač vaikai, maitinasi nepakankamai sveikai. Ypač vaikams skubant ar taupant tiekiamas per daug sočiųjų riebalų, druskos, paprastųjų angliavandenių, o mažai skaidulų, vitaminų, mineralų turintis maistas", - pranešime spaudai cituojamas R. Šukys.

Pagal minėtą tvarkos aprašą mokinių maitinimui nebus galima tiekti šių maisto produktų grupių: bulvių traškučių, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, šokolado ir jo gaminių, konditerijos ir kitų gaminių su šokoladu ar kremu, maisto produktų su sintetiniais dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais, gazuotų bei energinių gėrimų, sultinių koncentratų, kavamedžio pupelių kavos, rūkytos žuvies, konservuotų mėsos ir žuvies gaminių, mechaniškai atskirtos mėsos ir jos gaminių, maisto, pagaminto iš genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ar į kurio sudėtį įeina GMO.

Reikalaujama, kad kasdien mokyklose per ilgąsias pertraukas būtų organizuojami pietūs. Pagal suderintą valgiaraštį mokiniams turi būti sudarytos sąlygos valgyti šiltą maistą. Pietums turi būti tiekiamas karštas patiekalas, sudarytas iš daug baltymų turinčių produktų, tai gali būti mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, pieno produktai ir daug angliavandenių turinčių produktų - bulvių, makaronų, kruopų, taip pat daržovių, vaisių arba jų salotų, duonos, rekomenduojama ruginės, ir gėrimas, rekomenduojama sultys. 

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai atkreipia dėmesį, kad šiuo tvarkos aprašu nedraudžiama mokyklose įrengti maitinimo automatus. Tačiau juose nebus galima prekiauti šiuo metu populiariais, tačiau įtrauktais į Netiekiamų į mokyklas maisto produktų sąrašą gaminiais - bulvių traškučiais, saldumynais, gazuotais ar energetiniais gėrimais ir pan.
ELTA 
Į viršų