Vilnius, vasario 2 d. (ELTA).
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) Policijos departamentui ir Valstybinei mokesčių inspekcijai perdavė nelegalia maisto papildų prekyba užsiimančių internetinių svetainių adresus.

VMVT perspėja, kad internetinėje erdvėje prekiaujama nelegaliu, Lietuvoje neregistruotu (nenotifikuotu) kinišku maisto papildu "Lida". Šis maisto papildas yra uždraustas parduoti ir registruoti Europos Sąjungoje.

Nustatyta, kad maisto papildu "Lida" prekiauja šiai veiklai neturintys leidimo fiziniai asmenys, šio maisto papildo "savoms reikmėms" mažais kiekiais atsisiunčiantys iš kitų šalių. Internetinėje erdvėje maisto papildas laikomas tiesiog "stebuklinga priemone", greitai ir efektyviai tirpdančia nereikalingus kilogramus.

"Nustačius nelegalios prekybos maisto produktais atvejus, šiuo atveju dėl nelegalios prekybos maisto papildais, informacija perduodama Policijos departamentui, kuris imasi priemonių sustabdyti šių galimai žmogaus sveikatai nesaugių maisto papildų platinimą. Taip pat apie nelegalią maisto papildų prekybą informuojama Valstybinė mokesčių inspekcija", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

Maisto papilde "Lida" yra vaistinės medžiagos sibutramino - serotonino receptorių inhibitoriaus, slopinančio apetitą, mažinančio maisto poreikį, didinančio sotumo jausmą. Ši vaistinė medžiaga naudojama kaip paskutinio pasirinkimo priemonė nutukimui gydyti medikamentinėmis priemonėmis.

Europos vaistų agentūra (EVA) užbaigė vaistinių preparatų, kurių veiklioji medžiaga yra sibutraminas, saugumo duomenų apžvalgą. EVA specialistų skelbiamoje išvadoje sakoma, kad šių vaistinių preparatų keliamas pavojus širdžiai ir kraujagyslių sistemai yra didesnis už jų teikiamą naudą, bei rekomenduojama sustabdyti jų prekybą Europos Sąjungoje. Ši rekomendacija dėl prekybos sibutramino medikamentais sustabdymo yra nusiųsta Europos Komisijai, kuri turi priimti sprendimą.

VMVT pataria nepirkti internete nepatvirtintose ir kitose neoficialiose prekybos vietose, kuriose gali būti prekiaujama nelegaliais maisto papildais.
Į viršų