Per dieną nužingsniuojame apie 18 tūkstančių žingsnių. Kadangi žmogaus pėdai tenka išlaikyti ir nešioti kūno svorį, kaskart pėdai pasiekiant žemę, jai tenka smūginis krūvis, prilygstantis dvigubam kūno svoriui. Didžiausias krūvis einant tenka tvirčiausiai pėdos daliai - kulnui.

Ieva MAČIULYTĖ

Reikia rūpintis
Sakoma, kad kojų pėdomis reikia rūpintis ištisus metus, nors neretai jomis susirūpiname vasarą. Ar bus kulnai sveiki, tai priklauso nuo kasdieninės jūsų kojų priežiūros ir tinkamos avalynės pasirinkimo. Jei neleisite susidaryti suragėjusiam sluoksniui, tai neatsiras nuospaudų, įtrūkimų, kuriuose kaupiasi mikroorganizmai, sukeliantys odos uždegimą.

Padės procedūros ir vitaminai
Kai kurie žmonės iš prigimties turi sausą odą, todėl jų kulnai greičiau skeldėja. Tam įtakos taip pat turi antsvoris, netaisyklinga eisena, pėdų forma. Kulnai linkę labiau skilinėti, jei trūksta vitaminų, mineralų ar sergama odos ligomis. Taip pat turi įtakos stovimas darbas, avalynė. Su amžiumi, mažėjant odos elastingumui, didėja kulnų skilimo tikimybė. Svarbiausia nepamiršti, kad gražios kojos reikalauja atidesnės priežiūros. Palepinkite savo kojas specialiomis priežiūros priemonėmis, kurios neleidžia sukietėti ir suragėti pėdų odai, minkština, valo, atstato pažeistą struktūrą ir dezodoruoja.
Jei kulnai kieti, skilinėja – pasirinkite kremą ar balzamą, kurio sudėtyje yra natūralių eukalipto, rozmarino, levandų aliejų, riebalų, saugančių sausą odą nuo įtrūkimų.
Pėdų oda nuolat atsinaujina, todėl nusiplovus kojas kas kartą nuo jų būtina pašalinti seną ir nebegyvą pėdų odos sluoksnį. Taip sumažinsite nuospaudų ir pūslių pavojų.
Dažna kulnų suskilinėjimo priežastis – avitaminozė, ypač vitamino A stoka. Atsikratyti šio nemalonumo galima vartojant multivitaminus. Be to, patartina dažniau valgyti morkų, geriausia tarkuotų - su šlakeliu aliejaus arba šaukšteliu grietinės.
Kojoms prižiūrėti patartina nuolat naudoti drėkinamuosius ar minkštinamuosius kremus, kurių sudėtyje nėra vandens. Vanduo dar labiau išsausina ir taip sausą pėdų odą, kurią reikia drėkinti. Kulnus tepkite 3–5 proc. salicilo tepalu arba kremais, kurių sudėtyje yra vaisių rūgščių. Geriausią rezultatą pasieksite tuomet, kai kremą tepsite iš karto po vonios ar saunos, t. y. ant pašildytos odos.
Suragėjusiai kulnų odai padės ir natūralios priemonės. Suragėjusi kojų padų ir kulnų oda lengvai pasišalina panaudojus svogūną. Prieš naktį patartina apdėti kojų padus plonais svogūno griežinėliais ir aprišti polietileno maišeliais bei tvarsčiu. Rytą kojas reikia nuplauti šiltu vandeniu.

Į viršų