Nevirintas ožkos ar karvės pienas - tik vienas žingsnis iki erkinio encefalito. Įtariama, kad išgėrę tokio pieno juo užsikrėtė 4 Luokesos kaimo gyventojai, praneša lrt.lt.

Sunkiausia ligos forma susirgo 76 metų dvi ožkas laikantis pensininkas. Ligos neišvengė ir nevirintą pieną gėrusi 45 metų jo marti bei kaimynystėje gyvenanti 66 metų luokesiškė ir 26 metų jos sūnus, praneša Utenos visuomenės sveikatos centras.

Pirmieji erkinio encefalito požymiai išryškėja po 7-14 dienų. Erkės įkąstas arba nevirinto ožkos ar karvės pieno žmogus skundžiasi galvos ir raumenų skausmu, jam pakyla kūno temperatūra. 

Po kelių dienų šie į gripą panašūs požymiai išnyksta, tačiau po savaitės vėl pakyla temperatūra, gali išsivystyti galvos smegenų dangalų, galvos ir nugaros smegenų uždegimas. 

Apie trečdalis žmonių pasveiksta per 3 mėnesius, kitas trečdalis - per metus, o likusiems gali išlikti ilgalaikiai neurologiniai reiškiniai. Erkinis encefalitas baisus tuo, kad gali sutrikdyti kalbą, mąstymą, klausą ir regą, sukelti galūnių paralyžių ar net mirtį. Net 9 procentai persirgusiųjų šia klastinga liga lieka nedarbingi, kas trečią visą gyvenimą persekioja įvairūs negalavimai. 

Erkinis encefalitas labai pavojingas tuo, kad nėra jokio specifinio jo gydymo, antibiotikai neveiklūs, todėl taikomas tik simptominis gydymas. Persirgus šia liga, imunitetas įgyjamas visam gyvenimui. 

Kasmet šalyje erkiniu encefalitu užsikrečia po kelis šimtus gyventojų, iš kurių keletas miršta. 2010 metais Lietuvoje erkiniu encefalitu sirgo 600 žmonių, iš jų 49 - Utenos apskrityje. 

Dažniausiai erkiniu encefalitu užsikrečiama įsisiurbus erkei, kuri gali sugriauti visą tolimesnį jūsų gyvenimą. Užsikrėsti šia infekcija galima ir nuo nevirinto erkinio encefalito virusu užkrėsto ožkų bei karvių pieno bei jo gaminių.

ELTA
Į viršų