Vaikų  ligų klinikos vaikų gastroenterologas Igoris Strupeikis teigia, jog energinių gėrimų vartojimas ir sveika mityba, būtina augančiam organizmui, - nesuderinami dalykai.
Vaido SIMANAUSKO nuotr. 
 
 
 
 
 
Zita KATKIENĖ 

Maždaug prieš  dešimtmetį pasirodę energiniai gėrimai jau turi savo vartotoją. Medikams ypač apmaudu, kad tarp vieno iš pavojingiausių gėrimų vartotojų esama ir vaikų bei paauglių. Prieš kelerius metus medikai pradėjo kalbėti apie energinio gėrimo žalą žmogaus, o ypač vaiko organizmui. Kalbėti dažniausiai ragino pati gyvenimo realybė, nes Šiaulių apskrities ligoninės Vaikų ligų klinikos Priėmimo skyriaus bei vaikų gastroenterologo pagalbos prireikia vaikams ir paaugliams, kuriems sveikata sutriko dėl energinio gėrimo poveikio. Todėl siūlymas uždrausti nepilnamečiams pardavinėti energinius gėrimus pradžiugino. Medikai mano, jog apsaugoti vaikus nuo galimybės vartoti energinius gėrimus -  ne tik prekybininkų, bet ir kiekvieno suaugusio žmogaus rūpestis. 

Vaikus reikia apsaugoti

„Labai gerai būtų, jei vaikai ir paaugliai nebegalėtų laisvai nusipirkti šių pavojingų gėrimų”, - sako Šiaulių apskrities ligoninės Vaikų ligų klinikos Infekcinių ligų vedėjas, vaikų gastroenterologas Igoris Strupeikis.

Ar bus patvirtinta šešių Seimo narių grupės sausio 12 dieną pasiūlyta įstatymo pataisa, kuria siūloma neleisti nepilnamečiams įsigyti energinių gėrimų, parodys laikas. Tačiau tokia situacija, kokia yra dabar, pasak I. Strupeikio, neturėtų tęstis. Juk šiuo metu energinių gėrimų skardinės žiba visų prekybos centrų gaiviųjų gėrimų skyriuose. Juos žmonės perka net nesusimąstydami, kad perka didžiulį nuodą. Anot I. Strupeikio, dažnas net nežino, kad šis gėrimas pavojingų bei žalingų žmogaus sveikatai gėrimų sąraše yra įrašytas pirmuoju numeriu.

„Galėjo būti toks sprendimas priimtas ir anksčiau”, - teigia ir Vaikų ligų klinikos Priėmimo skyriaus vedėja Liuda Bekerienė, įsitikinusi, jog energinis gėrimas vaiko organizmui - baisus pavojus,  nes žalojamas dar gležnas, besivystantis organizmas. Medikei priimtina ir tai, kad prekybininkai, pardavę nepilnamečiams energinio gėrimo, būtų baudžiami baudomis, ir tai, kad privalės pirkėjo prašyti asmens dokumento, jei suabejos, ar jis jau sulaukė pilnametystės.

Vaikų  reanimacijos skyriaus vedėjas Valerijus Lapšinas teigia, kad skyriaus dar nepasiekė dėl energinio gėrimo sutrikusios sveikatos pacientai. Kaip ir anksčiau, į skyrių patenka tik alkoholio padauginę vaikai ir paaugliai, kurių ypač padaugėja po švenčių. Tikimasi, kad ir po Valentino dienos į skyrių bus vežami nepilnamečiai, apsinuodiję alkoholiu. Gali būti ir taip, kad apsinuodijama ir alkoholiu, sumaišytu su energiniais gėrimais. V. Lapšinas sako, jog medikui svarbiausia suteikti pacientui pagalbą.

„Manau, jog energinio gėrimo padauginę vaikai dažniau kreipiasi į medikus dėl tachikardijos, kitų nemalonių sveikatos sutrikimų, bet mums reanimuoti tokio dar neteko”, - sako medikas.

Dėkingi Seimo nariams už rūpestį mažųjų sveikata medikai stebisi tik tuo, kad iki šiol energiniais gėrimais buvo leidžiama prekiauti laisvai. Juk pirmieji energiniai gėrimai, pasak I. Strupeikio, ne mūsų gamintojų pagaminti, juk jie - atvežtiniai. Dabar parduotuvių lentynose puikuojasi apie 15 pavadinimų energinių gėrimų, iš kurių penki gaminami Lietuvoje.

Tad ir vežėjai, ir prekybininkai ir pirmiausia tie, kurie priėmė įstatymą, leidžiantį energiniais gėrimais prekiauti kiekvieno prekybos centro vaisvandenių skyriuje, turėjo apsimesti, jog nežino, kad kitose Europos šalyse - Prancūzijoje, Norvegijoje, Danijoje, prekybos centruose tokio gėrimo nenusipirksi. Jais prekiaujama tik vaistinėse. Amerikoje šie gėrimai parduodami tik sulaukusiems 18-kos metų.

 Kaip galėjo nutikti, kad beveik dešimtmetį šalyje prekiaujama pavojingu gėrimu visiškai laisvai ir kiekvienas vaikas jo gali nusipirkti, kaip ir „bambonkių”?

Vaikų  ligų klinikos Priėmimo skyriaus vedėja Liuda Bekerienė mano, kad mūsų prekybininkai kartais tik mėgdžioja užsieniečius ir nesidomi žmonių sveikata. O vaikui gražiose dėžutėse išpilstytas gėrimas atrodo patrauklus. Todėl tėveliai, mokytojai, vakarėlių organizatoriai, treneriai turėtų kontroliuoti vaikų pirkinius ir nelaukti, kol įstatymo pataisa bus priimta. Jau ir dabar vaikai neturėtų įsigyti bei vartoti energinių gėrimų, o prekybininkai turėtų juos laikyti ne prie gaiviųjų gėrimų, o prie svaigalų.

Augančiam organizmui - botagas

Pasak L. Bekerienės, dažniausiai vaikai sako, jog geria „Sidro”. „Aš tai su jais negeriu ir nežinau, kas tas „Sidras”, bet vis ruošiuosi paragauti”, - juokauja gydytoja. Bet nuolat matant girtus nuo „Sidro”  vaikus, noras pirkti praeina. Atvežami net iki sąmonės netekimo apsinuodiję vaikai.

Tačiau, pasak gydytojos L. Bekerienės, atvežama ir tokių, kurie nėra apsvaigę, tačiau taip pat blogai pasijuto išgėrę, kaip patys sako, energinio gėrimo. „Tačiau gėrimo pavadinimo jie man nepasako - tai gal ir patys nežino”, - stebisi gydytoja.

Nuo šio gėrimo ligoniukai neturi jokio alkoholio kvapo, juos vargina per dažnas širdies plakimas, skausmas širdies plote, pasireiškia tachikardija, koordinacijos sutrikimai. Medikai tiria, ar nepadidėjęs cukraus kiekis kraujyje, nes ir jis gali padidėti.

Dažniausiai vaikai energinius gėrimus geria ne po vieną, bet draugijoje. Gydytoja pastebėjo, jog dažniausiai prisiperka šio gėrimo berniukai, eidami į futbolo ar krepšinio varžybas, iš kur grįžę  neberanda sau vietos, skauda širdį. Tėvai vaikus veža į ligoninę arba skambina į greitąją medicinos pagalbą.

Pasakyti, koks kiekis energetinio gėrimo vaiko organizmui sukelia nepageidautinus reiškinius, gydytoja L. Bekerienė nesiryžta. Aišku, vaikai energinio gėrimo geria tam, kad taptų enegingesni, linksmesni. Tačiau ir tas svaiginantis poveikis, pasak gydytojos, yra kenksmingas, nes vaiko organizmą veikia kofeinas, kurio šiame gėrime daug daugiau, nei įprastoje kavoje ar arbatoje.

„Vienas gali būti mažiau pavalgęs, kitas - daugiau, vienas stipresnės sveikatos, o kitas labiau nusilpęs, todėl ir kiekis, nuo kurio pradeda daužytis širdelė - skirtingas”, - kalba gydytoja, įsitikinusi, jog kiekvienam augančiam organizmui šis gėrimas yra skaudus botagas. Nes augantis organizmas, pasak gydytojos, daug lengviau išbalansuojamas. Šie gėrimai, pasak gydytojos, yra labai žalingi vaikams ir paaugliams, nes kofeinas sekina nervų sistemą, iš organizmo šalina kalcį ir geležį, kurie ypač reikalingi augančiam organizmui.

Su sveika mityba - nieko bendro

Energiniai gėrimai, kaip ir dauguma gaiviųjų gėrimų, prisotinti angliarūgštės. Vaikų gastroenterologas Igoris Strupeikis patikina, kad šis gėrimas - nenatūralus, todėl daro didelį neigiamą poveikį  vaiko organizmui. Angliarūgštė ypač dirgina ir nepalankiai veikia skrandį ir visą virškinimo sistemą. Be to, pasak mediko, visuose gazuotuose gėrimuose esti ir konservantų, ir dažiklių, saldiklių bei kofeino, kurie, nuolat juos vartojant, gali sukelti alerginius susirgimus, net vėžį.

Todėl energinių  gėrimų negalima vartoti ne tik vaikams ir paaugliams, bet ir nėščioms moterims, pagyvenusiems žmonėms, tiems, kuriuos vargina padidėjęs kraujospūdis, sergantiesiems širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, glaukoma, kam sutrikęs miegas, padidėjęs jautrumas kofeinui.

Medikams nerimą  kelia tai, kad laisvai prekiaujamą energetinį gėrimą  labiausiai pamėgo vaikai, moksleiviai, studentai, sportininkai, kuriems ypač svarbi kokybiška ir sveika mityba.

Energiniai gėrimai su sveika mityba, pasak I. Strupeikio, neturi nieko bendro, nes nė vienos medžiagos, iš kurios gaminamas gėrimas, vaiko organizmui nereikia, gamintojai ir tvirtina, kad tai yra natūralus energinis gėrimas, nes jo gamyboje esą naudojamas vynuogių cukrus - ypač veiksmingas energijos šaltinis, dėl kurio gėrimas puikiai tinkąs laisvalaikiui, sportuojant, sunkiai dirbant.

Deja, šie gėrimai, taip sparčiai populiarėjantys tarp jaunimo, anot gastroenterologo I. Strupeikio, gali sukelti ir virškinimo problemų, ypač jei virškinimo traktas jautresnis. Specialistai ir mokslininkai, pasak mediko, teigia, kad žmonės, dažnai vartojantys šiuos gėrimus, yra labiau linkę smurtauti, elgiasi agresyviau.

Ypač  jaudina tai, kad energetinius gėrimus geria sportuojantys vaikai, kurie galvoja, kad gėrimu pasipildys energijos. Pasak mediko, po treniruočių sportuojančių žmonių arterinis kraujospūdis būna padidėjęs, o dar papildomai stimuliuojamas gėrimu. Be to, aktyviai sportuojant netenkama daug skysčių, o taip pat ir reikalingų medžiagų. Dar prisideda ir kofeino poveikis, kuris šalina iš organizmo kalcį, geležį, netenkama magnio ir mikroelementų, todėl ir iškyla pavojus normaliam širdies ritmui.

Į Vaikų ligų klinikos Priėmimo skyrių patenkantys vaikai, apsinuodiję alkoholiu, vis dažniau prisipažįsta, kad gėrė ir energinio gėrimo. Gydytojas I. Strupeikis įspėja, jog tokie gėrimai pavojingi net ir gyvybei, nes gali ištikti hipertenzinė krizė. Pasak mediko, taip yra todėl, kad žmogus nebejaučia tikrojo alkoholio poveikio, tad ir padaugina.

Pati pavojingiausia energinių gėrimų pasekmė - organizmo išsekimas, kuris atsiranda nuolat geriant kiekvieną vakarą televizijos ekranuose reklamuojamą pavojingą gėrimą su burbuliukais, „suteikiantį sparnus”. Deja, ir sparnai nusvyra, ir energija išsenka daug greičiau. Klaidingai atrodo, kad geriant šį gėrimą galima linksmintis ir šėlti kiaurą naktį. Bet taip nėra ir galutinis rezultatas, pasak I. Strupeikio, labai pavojingas, nes žmogų gali ištikti net ir širdies smūgis.

Jaunystė  ir energiniai gėrimai - nesuderinama

Šiaulių visuomenės sveikatos biuras parengė leidinuką, skirtą supažindinti jaunimą su energinių gėrimų galimu šalutiniu poveikiu ir sukeliamais pavojais sveikatai perdozavus. Visuomenės sveikatos biuro direktorė Henrieta Garbenienė sako, jog šiandien, kai jaunimo susižavėjimas energiniais gėrimais tikrai didelis, labai svarbu, kad mokyklų bendruomenės slaugytojos, pedagogai, tėvai, skatintų vaikus nepiktnaudžiauti energiniais gėrimais, mažinti jų kiekį ir, žinoma, visai atsisakyti. O geriausia, kad vaikai net nepradėtų jų ragauti.

Biuro specialistų išleistame leidinyje akcentuojama dešimt labai svarbių priežasčių, dėl ko verta atsisakyti energinių gėrimų. Visų jų reziumė ta pati - jaunas žmogus ir energiniai gėrimai - nesuderinama. Pasak H. Garbenienės, ypač klysta vaikai, manydami, jog energinis gėrimas sustiprina žmogaus protinius gebėjimus, ko ypač prireikia laikant egzaminus, rašant kontrolinius darbus. Tuomet padaugėja perkančiųjų gėrimus. Deja, anot direktorės, nors dažniausiai energiniuose gėrimuose būna B grupės vitaminų, būtinų nervų sistemos veiklai, tačiau nėra nustatyta, kad didelė B grupės vitaminų dozė pagerintų žmogaus protinius gebėjimus ar padidintų darbingumą. Priešingai, - didelės B grupės vitaminų dozės gali sukelti širdies ritmo sutrikimus, alergiją, rankų ir kojų drebulį.

Visuomenės sveikatos biuro išleistame leidinuke aprašomas ir pavojus, kurį sukelia jaunimo pamėgti kokteiliai, maišomi iš energinių gėrimų ir alkoholio. Biuro direktorės H. Garbenienės manymu, labai svarbu, kad kiekvienas jaunuolis, ne tik paauglys, žinotų, kokį pavojų žmogaus sveikatai sukelia naktiniuose klubuose ir vakarėliuose išpopuliarėjęs alkoholio ir energinio gėrimo „miksas”. Sumaišius energinį gėrimą su alkoholiu galimas stiprus apsinuodijimas: ims pykinti, norėsis vemti, krės drebulys. Alkoholinius gėrimus su energiniais gėrimais maišyti labai pavojinga, nes svaigieji gėrimai nervų sistemos veiklą slopina, o kofeinas - stimuliuoja. Toks poveikis labai kenkia širdžiai.

Dvigumo kokteilio ir poveikis, pasak H. Garbenienės, dvigubas. Taip laipsniškai įprantama gerti vis didesnį kiekį alkoholio ir vis daugiau energinio gėrimo. Jaunas žmogus gali pradėti linkti į narkotines medžiagas ir ieškoti stipresnių kvaišalų. Ir vyresniems energinių gėrimų vartotojams, ne tik paaugliams, specialistai pataria energetinių gėrimų nemaišyti su kitais kofeino turinčiais gėrimais: kava, arbata. O geriausia - visai jų nevartoti, nes dirbtinio gėrimo dirbtinis poveikis niekada nesukelia tikro džiaugsmo.   

Į viršų