2013-03-06 21

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai nustatė, kad suaugusieji turėtų suvartoti mažiau kaip 2000 miligramų natrio (mažiau nei 5 gramus druskos ir ne mažiau kaip 3 510 miligramų kalio per dieną).
Redakcijos archyvo nuotr.

Lina ABROMAVIČIENĖ
Žmonėms, kurie kasdien suvartoja daugiau druskos ir mažiau kalio nei rekomenduoja Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, padidėja rizika aukšto kraujo spaudimo išsivystymui. Per didelio druskos kiekio vartojimas didina riziką susirgti ir širdies ligomis. Kad žmonės reguliuotų suvartojamą druskos kiekį, maistas yra ženklinamas.

Druskos gauname su maistu
Pasaulio sveikatos organizacija atlikusi tyrimą skelbia, jog dauguma žmonių suvartoja per daug natrio ir per mažai kalio. Kad žmogaus organizmas gautų pakankamą kiekį natrio natūraliai su maistu, jis turėtų daugiau valgyti pieno produktų. Nustatyta, jog 100 gramų pieno ir grietinėlės yra apie 50 miligramų natrio. Taip pat 100 gramų kaušinių yra apie 80 gramų natrio.
Dvigubai ar net trigubai daugiau natrio yra perdirbtuose produktuose – duonoje, mėsos gaminiuose,
užkandžiuose, padažuose. Kad geriau būtų galima įsivaizduoti, kokį kiekį druskos suvartojame kasdien – 100 gramų sultinio kubelių yra 20 000 miligramų natrio.
Kita problema – organizmui trūksta kalio. Kad organizme jo netrūktų, patariama valgyti pupeles ir žirnius ar riešutus. Kai kuriose daržovėse, pavyzdžiui, 100 gramų špinatų ar petražolių, yra apie 550 miligramų kalio. Iš vaisių labiausiai turtingas yra bananas – 100 gramų yra apie 300 miligramų kalio. Jei perdirbtuose maisto produktuose natrio dažniausiai padaugėja, tai turinčiuose daug kalio produktuose juos perdirbus žymiai sumažėja kalio kiekis.

Siekiama sumažinti natrio ir padidinti kalio vartojimą
Sveikatos specialistai siekia sumažinti natrio ir padidinti kalio suvartojimą, o tuo pačiu sumažinti padidėjusio kraujo spaudimo, širdies ligų ir insulto riziką. Naudojant maisto produktų ženklinimą - nurodant druskos kiekį, šviečiant vartotojus, parengiant nacionalines mitybos rekomendacijas ir bendradarbiaujant su maisto produktų gamintojais, siekiama sumažinti druskos kiekį perdirbtuose maisto produktuose.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas ištyrė, kad dažniausiai vartojamuose perdirbtuose maisto produktuose aptinkami dideli druskos kiekiai.
Pavyzdžiui, lietuviškoje juodoje duonoje yra apie 1,1 procento druskos ir tai atitiktų 440 miligramų natrio 100 gramų produkto, o virtoje dešroje – 2,1 procento druskos, ir tai atitiktų 840 miligramų natrio 100 gramų produkto.

Į viršų