Dažnai tenka girdėti samprotavimus, ar diabetikams galima valgyti medų? Jeigu galima, tai – kiek? Ar visų rūšių medus tinkamas sergant diabetu? Tokie ir panašūs klausimai iškyla sergant diabetu.

Kaip žinome, medus yra labai naudingas maisto produktas, kurio sudėtyje yra angliavandenių: gliukozės, fruktozės, sacharozės, baltyminių medžiagų, įvairių organinių rūgščių, mineralinių medžiagų: fosforo, geležies, vario, kalcio, sieros, natrio, kalio, hidrokarbonatų, ir t. t., fermentų, vitaminų, biostimuliatorių. Dėl tokios sudėties šis produktas tinkamas ne tik maistui, bet ir įvairioms ligoms gydyti.

Sergant cukriniu diabetu, galima vartoti medų, tačiau dėl jame esančios gliukozės apie 34 proc. ir fruktozės 39 proc., jo vartojimą reikia griežtai riboti: ne daugiau kaip po vieną arbatinį šaukštelį 2-3 kartus per dieną. Ypač svarbu neperdozuoti medaus diabetu sergantiems vaikams.

Tyrimai parodė, kad gliukozės kiekis kraujyje diabetikui vienodai padidėja suvartojus 39 gramus medaus arba 50 gramų duonos. Į tai reikėtų atsižvelgti valgant medų. Beje, labai svarbu, kad medus būtų natūralus, bičių surinktas iš augalų, o ne jų pagamintas iš cukraus: tokio medaus sergant diabetu negalima vartoti. Diabetikams sveikiausia valgyti šviežią, dar nesusicukravusį medų.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų