Zita KATKIENĖ

Tryliktą  kartą baigiantis mokslo metams rengiama Šiaulių odontologijos poliklinikos vykdomos vaikų ėduonies profilaktikos programos šventė „Šypsena-2010”. Stebint išretėjusias šventės dalyvių gretas kyla abejonių, ar tryliktasis skaičius netaps lemiamas. Šventėje dalyvavę lopšelių-darželių ugdytiniai užėmė tik pirmuosius tris amfiteatro aikštės suolus. Pradinių klasių moksleivių į šventę, matyt, net nepakviesti. Nekantriausieji sutūpė čia pat, prie scenos nenušienautoje žolėje... drauge su erkėmis, kurioms apie dantų profilaktiką vargu ar naudinga pasiklausyti. 

Tai, kad į  dantukų šventę atsėlino krizė, tapo aišku jau tada, kai septynios burnos higienistės, vykdančios dantų ėduonies profilaktikos programą, nebepajėgė surengti kasmet vykstančio piešinių konkurso. Devynerius metus burnos higieniste dirbusi, o dabar kuruojanti higienisčių darbą Valdonė Kelmienė neslepia, jog piešinių konkursui... pristigo pinigų. Negi vaikams seniau reikėdavo mokėti už piešinius?

Pasak burnos higienos specialistės Valdonės Kelmienės, darželiuose ir pagrindinėse mokyklose dirbančios septynios burnos higienistės rūpinasi vaikų burnos higienos įpročiais. Ypač svarbu, kad vaikas nuo mažens mokėtų taisyklingais judesiais valyti dantukus. Atliekamas ir profilaktinis burnos tikrinimas, laiku informuojami tėveliai, kai reikia odontologo pagalbos, kai reikia silantuoti dantis.

Šventės dalyviams ne dantukų ėduonis ir skausmas rūpėjo, jie džiaugėsi mažųjų atlikėjų pasirodymais, šokiais ir dainomis. 
 
Į viršų