08

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Vaikų konsultacijų poliklinikos vaikų endokrinologė Vida Liugaitė sako, jog sergančių cukriniu diabetu vaikų smarkiai daugėja dėl civilizacijos poveikio, mažo judrumo ir greitai įsisavinamo maisto.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.


Lina ABROMAVIČIENĖ


Sergančių cukriniu diabetu kasmet daugėja ne tik suaugusių žmonių, paauglių, bet ir ikimokyklinio amžiaus vaikų. Nors ši liga yra nepagydoma, tačiau, pasak medikų, sergantys cukriniu diabetu neturėtų jaustis nuskriausti. Išmokus sugyventi su liga, galima išvengti neigiamų organizmui komplikacijų ir sulaukti gražios senatvės. Apie cukralige sergančius vaikus kalbiname Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Vaikų konsultacijų poliklinikos vaikų endokrinologę Vidą Liugaitę.

- Padaugėjo vaikų, sergančių cukriniu diabetu. Kokio tipo diabetu ir kodėl serga vaikai?
- Vaikai serga pirmo tipo diabetu. Šis tipas pasireiškia, kai kasa nebegamina insulino. Susirgti cukriniu diabetu dažniausiai yra genetinis polinkis ar neteisinga mityba bei mažas judėjimas.
Antro tipo diabetas yra toks, kai vaiko audiniai neįsisavina kasos gaminamo insulino. Jis labai reikalingas organizmo energetikai.

- Ar tiesa, jog daug saldumynų valgantys vaikai turi didesnę tikimybę susirgti diabetu?
- Tokia nuomonė, kad vaikas suserga dėl per didelio saldumynų kiekio vartojimo, yra mitas, nors mano gydytojos endokrinologės darbo praktikoje vienas toks atvejis buvo. Gydžiau berniuką, kuris buvo išsekęs, jam trūko svorio. Vasarą mama išvyko su vaiku į Palangą ir jį maitino vien tik vynuogėmis ir gerti davė vynuogių sulčių. Per dieną išgerdavo po 3 litrus vynuogių sulčių per dieną. Po tokios vasaros rudenį vaikas susirgo cukriniu diabetu. Tačiau galime teigti, jog ir vaiko kasa buvo nepilnavertė, tačiau ligą iššaukė mama, duodama tiek daug cukraus turinčių vynuogių ir sulčių – tikrai perlenkė lazdą.

- Kokie pirmieji požymiai atsiranda vaikui, iš kurių tėvai galėtų įtarti, jog jų vaikas serga cukriniu diabetu?
- Pirmasis požymis – troškulys. Ne tik vaikas daug geria skysčių, tačiau ima viską, kas po ranka papuola. Šiai ligai būdingas dažnas gausus šlapinimasis, svorio kritimas, silpnumas. Kai kraujyje kyla gliukozės lygis, atsiranda visi kiti simptomai. Dėl cukrinio diabeto gali atsirasti ir perdėtas noras valgyti, tada žmogus nutunka – organizmas kaupia atsargas.

- Kaip sergantys vaikai yra prižiūrimi? Ar tėvai pajėgūs prižiūrėti tokia liga sergantį vaiką?
- Sergančius cukriniu diabetu vaikus prižiūri patys tėvai. Jiems leidžiamas insulinas, ribojamas maisto kalorijų skaičius. Kiek vaikas suvalgo, atitinkamai tiek turi susileisti insulino. Taip pat vaikui labai svarbus judėjimas. Kad per didelį gliukozės kiekį organizme vaikas panaudotų.
Naujausias metodas – švirkštai kaip parkeriukai, bet pats naujausias – insulininė pompa, kada vaikui nuolat lašinamas insulinas, o kai valgo, suleidžia papildomai pagal maisto kiekį.

- Ką daryti ištikus diabetinei komai, ar vaikams ji pasitaiko dažnai?
- Šiaip pasitaiko, bet ne dažnai. Seniau į cukrinį diabetą buvo kitaip žiūrima, gal dėl to ir tų diabetinių komų pasitaikydavo dažniau, bet dabar labai retai. Keista, kad kai kurie tėvai nekreipia dėmesio į tai, kad vaikas dažnai šlapinasi, jaučia troškulį, krenta svoris, darosi silpnas. Jų organizme tada susidaro kenksmingų medžiagų, kurios kenkia smegenims. Taip išsivysto diabetinė koma. Koma gydoma tik stacionare. Ištikus diabetinei komai, pas mus į ligoninę vaikas atvežamas jau be sąmonės.

- Cukriniu diabetu sergančius vaikus prižiūrėti yra iššūkis ne tik tėvams, bet ir aplinkiniams. Kaip į šia liga sergančius reaguoja darželio darbuotojos, mokytojos?
- Viskas priklauso nuo kolektyvo. Būna, kad iš darželių darbuotojos ateina mokytis, kaip tokius vaikus prižiūrėti. Pas mus yra diabeto mokykla. Perėjus visus kursus, galima lengvai prižiūrėti tokį vaiką ir darželyje. Kiekvienas vaikas turi savo aparatėlį ir namuose, ir darželyje ar mokykloje, kad galėtų pasimatuoti cukraus kiekį kraujyje. Jei sukyla, reikia leisti vaistus, jei žemas – suvalgyti gliukozės. Sergant šia liga, kiekvienas turi savo krepšelį, kuriame yra saldumynų.

- Nuo kokio amžiaus vaikai jau patys gali savimi pasirūpinti – prisižiūrėti maistą, tikrintis kraują?
- Nuo kada vaikas pradės domėtis savo liga ir pats padės sau gyventi visavertį gyvenimą, priklauso nuo paties vaiko intelekto. Yra vaikų, kurie net nuo trejų metų jau viską žino, ką ir kada daryti. Kartais mažesni vaikai, atėję pas gydytoją, daugiau kalba apie savo ligą, kiek gliukozės jo kraujyje, nei vyresni, kurie nieko nekalba – jiems neįdomu. Kaip vaikas auklėjamas, taip jis ir vystosi. Tačiau reikia atminti, kad visi vaikai yra vaikai, todėl net jei jie sugeba savimi pasirūpinti sergant šia liga, jiems kontrolė būtina.

- Kiek iš viso vaikų serga cukriniu diabetu Šiauliuose?
- Šiuo metu iš viso yra 81. Per metus atsiranda 15–16 naujų diabeto atvejų. Paskutinis susirgimo atvejis buvo birželio mėnesį – susirgo 4 metukų vaikas.
Manau, kad vaikas susirgo dėl nejudrumo, maisto ir paveldimumo. Dažniausiai visi paveldime blogų dalykų, nei gerų, todėl vaikus ypač reikia saugoti.

- Ar cukrinis diabetas apsunkina vaiko gyvenimą? Ar jis gali gyventi kaip kiti vaikai?
- Cukrinis diabetas tikrai apsunkina vaiko gyvenimą, bet tai nėra tik liga – tai kitoks gyvenimo būdas. Vaikui, kuriam trūksta insulino, jo būtina susileisti, o ne rėkti ar šaukti. Vaikas, sėdėdamas prie stalo, žino, kiek ir ko jam galima suvalgyti, tačiau reikia teisingai pasirinkti ir tada gyvens visavertį gyvenimą. Šia liga sergantis vaikas negali valgyti tik tai, kas jam patinka. Jei vaikas darys viską, kas yra sakoma, reguliariai tikrinsis kraują, jis nugyvens savo gyvenimą iki senatvės ir jam nesivystys jokios kitos komplikacijos.

- Kokios dažniausiai pasitaikančios cukrinio diabeto komplikacijos?
- Pirmo cukrinio diabeto komplikacijos – inkstų nepakankamumas ir regėjimo sutrikimas. Esant aukštai gliukozei yra pažeidžiamos inkstų ir akies kraujagyslės, tada išsivysto aklumas ir inkstų nepakankamumas.
Aukštas cukrus iš karto neduoda jokių simptomų, o daro savo juodą darbą palaipsniui organizme. Kai trūksta cukraus, vaikas nori valgyti, tada suvalgo cukraus gabalėlį ir tada viskas nurimsta.
Vaikystėje komplikacijų retai pasitaiko, tačiau nuo mažų dienų sergant cukralige po 15–20 metų gana dažnai pažeidžiama akių tinklainė, nervai, mažosios kraujagyslės, sutrinka inkstų veikla, vėliau kyla infarkto, insulto pavojus. Tačiau jei vaikui dažnai matuojamas cukraus kiekis kraujyje ir laiku bei tinkama dozė suleidžiama insulino, komplikacijų galima išvengti arba bent jau jas nutolinti.

- Ar šią ligą įmanoma pagydyti visiškai?
- Cukrinis diabetas kol kas nėra pagydomas, tačiau galime pasidžiaugti, jog pas mus naudojamos tokios pačios technologijos kaip Jungtinėse Amerikos Valstijose, Šveicarijoje, Danijoje ir panašiai – tokie patys vaistai, tokios pačios priemonės. Tik kartais skiriasi tėvų požiūris. Užsienyje visi saugo savo sveikatą, o Lietuvoje gyvenama taip, kaip Dievas duos.

- Kaip pakito cukrinio diabeto sergamumo amžius?
- Šiaulių apskrityje pati pirmoji pradėjau dirbti endokrinologe, todėl tikrai pastebėjau, kad dabar vaikų, sergančių cukralige, žymiai daugiau nei anksčiau. Sparčiai pradėjo daugėti sergančiųjų vaikų ikimokyklinio amžiaus. Seniau buvo tik paaugliai, sergantys cukriniu diabetu, o dabar ir patys mažiausi. Turėjome išskirtinį atvejį, kai cukrinis diabetas buvo diagnozuotas kelių mėnesių kūdikiui.

- Kodėl padaugėjo sergančiųjų?
- Liga pajaunėjo ir sergančiųjų padaugėjo dėl civilizacijos. Viską valgome be skaidulų, viską greit įsisaviname, todėl gadiname savo organizmą. Jei patys žmonės nesisaugos, niekas jų neapsaugos. Ypač svarbūs tėvai vaikų augimo procese. Kad jie nesirgtų, būtina jais rūpintis. Net jei vaikas labai nori torto, jis gali valgyti, tačiau tortas turi būti valgomas kaip bet koks patiekalas. Jei vaikas valgo tortą, nevalgo kito produkto ir tada gaunamų medžiagų kiekis neišsibalansuoja. Reikia prižiūrėti vaikus, kad jie žinotų, ką ir kada valgyti.

- Ar kitos ligos turi įtakos cukrinio diabeto atsiradimui?
- Gali būti, kad net raudonukė, apsinuodijimas ar kita kuri liga gali sukelti cukraligę. Cukrinis diabetas – tai kasos nepakankamumas ir nepilnavertiškumas. Kasą veikia daug produktų. Gali būti, kad kažkokių kasos pakitimų atsiras po gripo epidemijos.

- Sergantys vaikai visada jaučiasi šiek tiek nuskriausti. Kaip jį reikia paskatinti džiaugtis gyvenimu?
- Vaikai visko nori, todėl jaučiasi šiek tiek nuskriausti, kai jiems negalima valgyti to, ko nori. Tik tėvų ir jį supančių aplinkinių dėka vaikas gali suprasti, kad jis turi gyventi laikantis tam tikrų taisyklių. Vaikas gali ir šokti, ir bėgioti po kiemą, kaip visi kiti jo bendraamžiai, tačiau jo gyvenime pirmoji viena – kontrolei. Jei tėvai jį paruoš gyvenimui teisingai, ši liga netrukdys džiaugtis gyvenimu.


09

Vaikams, sergantiems cukriniu diabetu, yra naudojamos insulino naudojimo pompos, kurios palengvina diabeto kontrolę.

10

Švirkštai, skirti insulinui leisti.

11

Cukrinis diabetas įpareigoja ne tik suaugusiuosius, bet ir vaikus visą gyvenimą rinktis, ką valgo, todėl turi gerai žinoti maisto piramidę ir laikytis valgymo taisyklių.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Į viršų