Citrina

 

Citrina – nuo seniausių laikų vartojamas vaisius. Jau senovės egiptiečiai vartojo citrinas diegliams išvaryti, temperatūrai mažinti. Prinokusių citrinų sultimis būdavo konservuojami maisto produktai, dezinfekuojamas ir valomas geriamasis vanduo, gydomi įvairūs negalavimai ir ligos.

Citrinas reikėtų pirkti kuo šviežesnes – bus rūgštesnis minkštimas ir sultys.

Normaliai maitinantis per dieną pakanka suvalgyti 1 citriną, kad organizmas gautų pakankamai vitamino C. Jei jaučiate, kad maistas nėra visavertis, kasdien reikėtų suvalgyti po 2 citrinas arba išgerti jų sultis.

Citrinos – natūralus vaistas. Jose yra daug vertingų medžiagų, tinkančių ir ligų profilaktikai, ir slopinančių negalavimus. Tam tinka visos vaisiaus dalys: minkštimas, sultys ir žievelė.

Liaudies medicinos receptai

Nuo gripo
Vienos citrinos sultimis užpilti dešimt susmulkintų česnako skiltelių, sandariai uždengti ir palaikyti kelias dienas. Gerti po šaukštelį su virintu vandeniu. Beje, citrinos kvapas panaikins česnako kvapą.

Nuo galvos skausmo

- Paimti citrinos žievelę ir vidinę pusę prispausti prie smilkinio. Po kurio laiko oda parausta, o skausmas praeina.

- Sumaišyti ką tik išspaustas vienos citrinos sultis ir puodelį juodos kavos. Gerti be cukraus ir pieno. Jei skausmas nepraeina, šį mišinį gerti 3 kartus per dieną po puodelį.

Jei skauda gerklę

- Į ¼ litro šilto vandens įberti arbatinį šaukštelį druskos ir supilti 1 citrinos sultis. Gargaliuoti 3 kartus per dieną po 1 min. Iš pradžių gerklę degins, bet greitai praeis.

- Gabalėlį cukraus patrinti citrinos žievele. Eterinis aliejus pereis į cukrų. Cukrų čiulpti keletą kartų per dieną.

Citrinos ir imbiero tyrė

Šaldytuve visada galima turėti stiklainių paruoštos imbiero, medaus ir citrinos tyrės; imbiero gumbą  bei citrinas susmulkinti ir sumaišyti su medumi.

Šia tyre galima gardinti arbatą: juodąją, žaliąją ir vaistažolių, galima dėti į virintą šiltą vandenį, į puodelį – vieną ar du šaukštelius tyrės.

Nuo kosulio

- Gerai sumaišyti 100 ml ką tik išspaustų citrinų sulčių ir 100 ml alyvų aliejaus. Gerti kas valandą po vieną arbatinį šaukštelį.

- Į puodą su vandeniu įdėti 2 citrinas ir uždengti, šildyti maždaug iki 50 laipsnių 10 min. Vanduo neturėtų užvirti, nes citrinos sprogs. Išėmus citrinas, išspausti sultis. Į jas įpilti 3 arbatinius šaukštelius glicerino ir įdėti 250 g medaus. Gerai sumaišyti. Prieš einant miegoti išgerti 1 arbatinį šaukštelį mišinio, o jei kosulys pažadina naktį – dar šaukštelį.

Imbieras

Siautėjant gripo ir kitiems virusams, atsilaikyti padės imbiero arbata. Skanus, kvapnus ir gaivus gėrimas sušildys kūną, pravalys kvėpavimo takus. Patikėkite, kitą dieną jausitės daug geriau.

Šviežias imbieras yra panašus į elnio ragus, yra gaivaus, panašaus į citriną kvapo ir aštraus skonio.

Perkant imbierą reikia rinktis šviežią, lygų, nesusiraukšlėjusį, kietą ir kiek įmanoma apčiuopti sultingą ir kuo mažiau plaušingą gumbą.

Imbieras vartojamas nuo seno, jo skonis aitrus ir aštrus. Imbieras turi labai daug vitaminų: C, B1, B2, A. Jame gausu magnio, fosforo, kalcio, taip pat geležies, kalio, natrio ir cinko. Jau senovės egiptiečiai, romėnai bei graikai žinojo, kad šis augalas turi antiseptinių savybių ir stabdo kraujavimą. Prieš 5000 metų imbierą rekomendavo vartoti peršalus, krečiant drugiui, susirgus stablige ir raupais. Imbieras gerina virškinimą, todėl graikai jo vartodavo po sočių pietų. Šviežios imbiero šaknys nuo seno naudojamos kulinarijoje ir konditerijoje.

Imbieras gydo artritą, kosulį, peršalimą, galvos skausmą, padeda susigrąžinti apetitą.

Imbiero arbata

1 citrinos sultys, gabalėlis šviežio imbiero, 2 šaukšteliai medaus.

Imbierą sukapoti kuo smulkesniais kubeliais, sudėti į arbatinį, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 5-7 minutėms, kad arbata pastovėtų. Imbierą nukošti ir nuspausti. Supilti citrinos sultis. Arbatą išpilstyti į puodelius, įdėti po šaukštelį medaus, galima įmesti ir po griežinėlį citrinos. Imbiero arbata atpalaiduoja įsitempusius raumenis, gerina kraujotaką, veikia kaip švelnus analgetikas, labai tinka peršalus, siaučiant gripui. Tačiau reikia prisiminti, kad nereikia gerti imbiero arbatos kartus su aspirinu, nes abi medžiagos skystina kraują. Tuo atveju, jei norima vartoti aspirino, gerti imbiero arbatos dvi valandos prieš arba dvi valandos po aspirino vartojimo.

Medus

Persirgus sunkiu gripu, jėgoms atgauti verta pabandyti labai seną kaimišką receptą: imti lygiomis dalimis po 100 g medaus, grietinėlės, žąsies taukų, kakavos miltelių, įspausti vieno alijošiaus lapo sulčių, gerai viską išmaišyti ir gerti po šaukštą du kartus per dieną. Gal kiek sunkiau bus gauti žąsies taukų, bet verta paieškoti. Šis receptas tinka tik jau lankantiems mokyklą vaikams ir suaugusiems žmonėms.

Reguliuoja rūgštingumą

Tinkamai vartojamas medus per keletą mėnesių gali sureguliuoti skrandžio rūgštingumą. Esant padidėjusiam rūgštingumui medų reikia tirpinti šiltame vandenyje ir išgerti greitai 1,5-2 val. prieš valgį, o esant mažam rūgštingumui, medų sumaišyti šaltame vandenyje ir gerti lėtai, mažais gurkšneliais 5 min. prieš valgį.

Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų