Šiemet įvairioms sveikatos profilaktinėms programoms bus skiriama 55 tūkst. litų daugiau nei pernai. 

"Ankstyva diagnostika, leidžianti nustatyti ligą tada, kai žmogus gali ją įveikti ir neprarasti darbingumo, ypač svarbi. Todėl net sunkmečiu finansavimas prevencinėms programoms nebuvo mažinamas, o dabar ir didinamas", - pranešime spaudai cituojama sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.

Programos yra finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. 2011 metais iš PSDF biudžeto sveikatos programoms finansuoti numatyta apie 202 mln. litų - tiek pat, kiek ir 2010 metais. Visoms prevencinėms programoms finansuoti 2011 metais numatoma iš viso skirti daugiau kaip 31 mln. litų, tai yra beveik 55 tūkst. litų daugiau, nei buvo planuota šioms reikmėms 2010 metais.

23,4 mln. litų numatyti vėžio kontrolės programoms: 6,6 mln. litų - gimdos kaklelio piktybinių navikų, 5 mln. litų - mamografinės patikros dėl krūties vėžio, 6,2 mln. litų - priešinės liaukos vėžio, 5,6 mln. litų (2 mln. litų daugiau nei pernai) - storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programoms.

Storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programą, kaip bandomąjį projektą, buvo numatyta vykdyti 2 metus Vilniaus ir Kauno apskrityse. Atlikus vertinimą nuo 2011 metų rugpjūčio ši programa bus plėtojama visoje Lietuvoje, todėl visi Lietuvos 50-74 metų gyventojai kas dvejus metus galės pasitikrinti.

Šios programos jau padėjo tūkstančiams pasitikrinusiųjų. Nuo to laiko, kai atsirado tokia galimybė, profilaktiškai dėl gimdos kaklelio vėžio jau pasitikrino 1,35 mln. moterų, diagnozuota per 8 tūkst. ikivėžinių susirgimų atvejų, dėl krūties vėžio pasitikrino 266 tūkst. moterų, nustatyta apie 21 tūkst. ikivėžinių susirgimų atvejų, dėl priešinės liaukos vėžio pasitikrino 0,5 mln. vyrų, nustatyta apie 7,2 tūkst. piktybinių susirgimų atvejų, dėl storosios žarnos vėžio pasitikrino 124 tūkst. asmenų, nustatyta 1,3 tūkst. ikivėžinių susirgimų atvejų.

Tuberkuliozės diagnostikai ir gydymui apmokėti iš PSDF biudžeto 2010 metais buvo skirta per 40 mln. litų, tiek pat planuojama skirti ir šiais metais. Papildomai Tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės programos įgyvendinimui 2011 metais skirta 2,8 mln. litų, iš jų 2,6 mln. litų - antros eilės vaistų nuo tuberkuliozės pirkimui. 

Vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programai šiais metais numatoma skirti tiek pat lėšų, kaip ir pernai - per 2 mln. litų.

Eltos inf.
Į viršų