Švieži apelsinų vaisiai turi beveik 7 proc. cukraus, organinių rūgščių, pektinų, daug mineralinių medžiagų, ypač kalio, dažinių medžiagų, fitoncidų ir vitaminų: C, B, grupės, provitamino A.
Dėl tokio vitaminų komplekso apelsinai ir jų sultys yra efektyvus vaistas nuo hipovitaminozių bei avitaminozių, tinka jų profilaktikai. Apelsinuose yra stiprių fitoncidų, kurie užmuša kai kurias ligas sukeliančius mikrobus, todėl jų sultimis galima gydyti sunkiai gyjančias žaizdas ir opas. Be to, apelsinų sultys puikiai malšina troškulį. Labiausiai apelsinai vertinami dėl jų dietinių savybių. Saldžiarūgštis minkštimas, šviežios ar konservuotos sultys žadina apetitą, gerina virškinimą. Žmonėms, kurie nuolat skundžiasi užkietėjusiais viduriais, rekomenduojama valgyti apelsinus arba gerti jų sulčių rytą nevalgius ir vakare prieš miegą.
 
Apelsinų negalima valgyti, kai sergama skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, gastritu su padidėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu ir paūmėjus žarnyno uždegimui. Kadangi apelsinuose yra daug kalio, askorbo rūgšties ir kitų vitaminų, juos naudinga valgyti sergantiesiems hipertenzija, ateroskleroze, kepenų ligomis, nutukimu ir podagra. Apelsinų luobelių kvapas atbaido kandis.
 
Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų